Επιβιώνουν από την εποχή του Μίνωα στο νησί – Κινδυνεύουν αν δεν παραχωρηθούν για ανάδειξη και προστασία

Αγωνιούν οι φορείς για την τύχη ελαιόδεντρων που αριθμούν χιλιετίες ζωής κι όμως κινδυνεύουν να μετατραπούν σε καυσόξυλα, αν δεν προστατευθούν και αναδειχθούν με επίσημο τρόπο. Το πρόβλημα είναι το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, αφού αν δεν παραχωρηθούν στο δημόσιο, δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις με τους ιδιοκτήτες τους να διστάζουν να υπογράψουν οποιαδήποτε σύμβαση παραχώρησής τους.

Ζουν στην Κρήτη από την Μινωική εποχή κι όμως κινδυνεύουν πια με εξαφάνιση. 15 ελαιόδεντρα ανά την Κρήτη έχουν ανακηρυχθεί ως μνημειακά από τον ΣΕΔΗΚ, όμως οι ιδιώτες στους οποίους ανήκουν, διστάζουν να τα παραχωρήσουν στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες ανάπλασης και να καταστούν σε πόλο έλξης επισκεπτών, αντί να καταλήξουν σε καυσόξυλα μετά από χιλιετίες.

Οι ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ έχουν εξασφαλίσει κονδύλια για τη φροντίδα των μνημειακών ελαιοδέντρων και την ανάδειξή τους σε τουριστικό αξιοθέατο με σεβασμό στη διατήρησή τους.

Η μνημειακή ελιά των Βουβών Χανίων έχει ήδη αναδειχθεί διεθνώς με τους κότινους που προσφέρει στους Ολυμπιακούς και όχι μόνο αγώνες, όπως και η αντίστοιχη στο Καβούσι Λασιθίου, όμως δεκάδες ακόμα ελαιόδεντρα που έχουν περάσει χιλιετίες στο νησί, απειλούνται με αφανισμό, αν δεν διαφυλαχθούν με επίσημο και διαφανή τρόπο.

Ρεπορτάζ : Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

mnimeiako elaiodentro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς