Τελευταία Νέα

Εορτασμός της Πανευρωπαϊκής Ημέρας για το Δίκτυο NATURA 2000 στην Αξό Μυλοποτάμου

Η 21η Μαΐου, ημέρα αφιερωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στo Δίκτυο NATURA 2000 γιορτάστηκε από το έργο ‘’LIFE Natura2000 Value Crete’’, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αξού-Λιβάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου στην Αξό Μυλοποτάμου, στο πλαίσιο της οποίας έγινε απελευθέρωση 5 όρνιων (Gyps fulvus) στο φαράγγι της περιοχής.

Σκοπός της εκδήλωσης, εκτός του εορτασμού της Πανευρωπαϊκής Ημέρας για το Δίκτυο NATURA 2000, ήταν η ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής για το λόγο ίδρυσης του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών, την προστιθέμενη αξία που αυτές προσδίδουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και των οφελών που παρέχουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου.
Η εκδήλωση περιελάμβανε ανοιχτή συζήτηση που πλαισιώθηκε από ομιλίες επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και από εκπρόσωπο της ΑΝΙΜΑ και πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο της Αξού. Συγκεκριμένα, η πρώτη ομιλία από τον κ. Μιχάλη Προμπονά, Δρ. Φυσικό Περιβαλλοντολόγο (ΠΚ-ΜΦΙΚ), αφορούσε στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Ελλάδα και στην Κρήτη και το νομικό πλαίσιο που τις χαρακτηρίζει. Ακολούθησε παρουσίαση από τον κ. Σταύρο Ξηρουχάκη, Δρ. Βιολόγο-Ορνιθολόγο (ΠΚ-ΜΦΙΚ), σχετικά με τα είδη προτεραιότητας της ορνιθοπανίδας της Κρήτης, τα οφέλη τους στον άνθρωπο, καθώς και τις απειλές που υφίστανται εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Η κ. Τάνια Πλουμή, MSc Περιβαλλοντολόγος (ΠΚ-ΜΦΙΚ), ανέδειξε στη συνέχεια τις υπηρεσίες και τα οφέλη του περιβάλλοντος στην τοπική κοινωνία και στην εξασφάλιση της ευημερίας της. Τη συζήτηση συντόνισε και στην συνέχεια έκλεισε η κ. Μαρία Γανωτή, πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ η οποία ενημέρωσε το κοινό για τις δράσεις της οργάνωσης και των εθελοντών της και για το ιστορικό περίθαλψης των πουλιών που απελευθερώθηκαν, ένα εκ των οποίων είχε εντοπιστεί στην Αξό και είχε σταλεί για πρώτες βοήθειες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Συνολικά συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, κάτοικοι της Αξού και των γύρω περιοχών καθώς και επισκέπτες-τουρίστες που παρευρίσκονταν στην περιοχή. Διανεμήθηκε ενημερωτικό διαφημιστικό και έντυπο υλικό του προγράμματος, ενώ ο φιλόξενος Πολιτιστικός Σύλλογος Αξού-Λιβάδας φρόντισε για το πλουσιοπάροχο κέρασμα των συμμετεχόντων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απελευθέρωση 5 ατόμων του πτωματοφάγου είδους Gyps fulvus (όρνια ή σκάρες, όπως αποκαλούνται από τους ντόπιους) στην είσοδο του χωριού, πάνω από το φαράγγι της περιοχής, στο οποίο υπάρχει ενεργή αποικία όρνιων. Τα πουλιά μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στην Κρήτη, με πλοίο της εταιρείας ANEKSUPERFAST, η οποία εδώ και χρόνια συνδράμει στο έργο της περίθαλψης του ΜΦΙΚ και της ΑΝΙΜΑ, με τη δωρεάν μεταφορά των άγριων ζώων όποτε χρειάζεται.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους συνέδραμαν στην επιτυχία της διοργάνωσης, και ιδιαίτερα τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Αξού-Λιβάδας για την πρόσκληση, την άψογη διοργάνωση και τη θερμή φιλοξενία.

axos natura (5) axos natura (4) rebus perifereia kritis axos natura (6) axos natura (3) axos natura (1) axos natura (2)
Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό, με την παράκληση να αναφέρεται το copyright ως ακολούθως: Αρχείο ΜΦΙΚ/ Πόπη Μπαξεβάνη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς