Εξαρθρώθηκαν εγκληματικές ομάδες σε Χανιά και Ηράκλειο – Απάτες σε ηλικιωμένους, τσαντάκηδες και κλοπές σε σπίτια – Συμβουλές για την προστασία των ηλικιωμένων

astunomiko megaro xanion

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν ηλικιωμένους, στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων

Εξιχνιάσθηκαν, δύο (2) περιπτώσεις απάτης και δώδεκα (12) περιπτώσεις απόπειρας απάτης

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ένας 26χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει και δύο ακόμη άτομα (άνδρα και γυναίκα)

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 21.000 ευρώ

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Εξιχνιάσθηκαν, ύστερα από την μεθοδική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, δύο (2) υποθέσεις απάτης και δώδεκα (12) περιπτώσεις απόπειρας απάτης.

Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθη, χθες (13.10.2015), 26χρονος αλλοδαπός υπήκοος Βουλγαρίας ως μέλος της εγκληματικής ομάδας και αναζητούνται ακόμη δύο άτομα (άνδρας και γυναίκα).

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω δράστες ενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης, εξαπατούσαν ηλικιωμένους με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα, κατά το προηγούμενο διήμερο (12 και 13.10.2015) επικοινωνούσε τηλεφωνικά, με ηλικιωμένα άτομα, σε διάφορες περιοχές των Χανίων και είτε ο 26χρονος είτε τα άλλα δύο άτομα τα οποία αναζητούνται, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, προσποιούμενοι ακόμη και το δικηγόρο και με το πρόσχημα της παροχής νομικής βοήθειας, για το δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε οικείο πρόσωπο (σ΄ αυτούς), κατάφερναν να τους αποσπάσουν διάφορα χρηματικά ποσά.

Επικοινώνησαν, συνολικά με δεκατέσσερα (14) ηλικιωμένα άτομα και κατάφεραν να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 22.000 ευρώ, από δύο ημεδαπές, ηλικίας 85 και 69 ετών.

Από την συνεχιζόμενη προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων προέκυψε, ότι ένας από τους δράστες, της ομάδας που είχε διαπράξει τις απάτες σε βάρος των δύο ηλικιωμένων γυναικών (85χρονης και της 69χρονης) είναι ο 26χρονος, ενώ η ίδια εγκληματική ομάδα επιχείρησε ανεπιτυχώς να εξαπατήσει ακόμη δώδεκα (12) άτομα στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Στη συνέχεια αφού διαπιστώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, ότι 26χρονος είχε  μεταβεί χθες (13.10.2015) στο Ηράκλειο, ενημερώθηκε άμεσα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, αστυνομικοί της οποίας εντόπισαν τον 26χρονο και τον οδήγησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 21.780 ευρώ προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες, ενώ τα χρηματικά ποσά που επιχείρησαν να αποσπάσουν τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ανέρχονται στο ύψος των 220.000 ευρώ.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, ενώ ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά και στο πλαίσιο της πρόληψης περιστατικών απάτης από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά , παρακαλεί τους πολίτες:

Μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων ή άτομα τα οποία προφασίζονται διαφόρους λόγους για να σας αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικά σας στοιχεία.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στο σπίτι σας (π.χ. με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου ή εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε προηγουμένως εσείς καλέσει) ή να προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.

Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.), μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με άγνωστα άτομα.

Μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας βοηθούν προκειμένου πραγματοποιήσετε ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ. και να μην φανερώνετε προσωπικούς σας κωδικούς ( PIN ) σε άλλους.

Μην δίνετε προσωπικά έγγραφα (Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.τ.λ.)

Έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες καλούνται να ενημερώσουν τις Αρχές, ακόμα και σε περιπτώσεις απόπειρας ή ύποπτης συμπεριφοράς ατόμων, για την έγκαιρη καταπολέμηση του φαινομένου και σύλληψη των δραστών.

Παράλληλα ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι δράστες για την πραγματοποίηση της απάτης χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία :

Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, για τα οποία πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.

Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα, ακόμη με τηλεφωνική επικοινωνία κ.λπ.

Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωσή τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων, με το πρόσχημα νομικής βοήθειας, προσποιούνται τους δικηγόρους, για δήθεν τροχαίο ατύχημα που έχει προκληθεί από οικείο (σ΄ αυτούς) πρόσωπο.

Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.

Τέλος, παρακαλούνται οι οικείοι των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.

astunomiki dieuthinsi irakliou

Εξιχνιάστηκαν, είκοσι δύο (22) υποθέσεις κλοπών και δύο (2) απόπειρες κλοπής σε οικίες, που διαπράχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 41χρονου ημεδαπού για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Αφαίρεσε από οικίες χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα αντικείμενα συνολικής χρηματικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ

Επιπλέον,  ο 41χρονος συνελήφθη για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

 

Εξιχνιάστηκαν, σήμερα (13.10.2015) στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, είκοσι δύο (22) υποθέσεις κλοπών- διαρρήξεων και δύο απόπειρες κλοπής, που διαπράχθηκαν σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 41χρονου ημεδαπού για τη τέλεση των εν λόγω κλοπών.

Επιπλέον, ο 41χρονος συνελήφθη για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, από την εμπεριστατωμένη προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι ο 41χρονος μαζί με έταιρο άγνωστο δράστη (ο οποίος και αναζητείται), από τον Απρίλιο 2014 έως και τον Σεπτέμβριο 2015, είχαν διαπράξει συνολικά είκοσι δύο (22) κλοπές- διαρρήξεις και δύο (2) απόπειρες κλοπής, όλες σε οικίες, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική προανάκριση, προέκυψε ότι ο 41χρονος με άγνωστο δράστη, ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο δράσης, εισήλθαν σε οικίες αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές (IPOD, ηλεκτρονικούς υπολογιστές) και διάφορα αντικείμενα. Επιπλέον, προέβαιναν στην παραβίαση χρηματοκιβωτίων (safe-box), τα οποία ήταν στερεωμένα σε  σταθερά σημεία-τοίχους και περιείχαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά έγγραφα και διάφορα αντικείμενα. Η συνολική χρηματική αξία των αφαιρεθέντων ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ενώ αφαίρεσαν και το χρηματικό ποσό των 480 δολαρίων ΗΠΑ.

Σήμερα (13.10.2015) το πρωί σε περιοχή του Δήμου Ηρακλείου, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, εντοπίστηκε ο 41χρονος και στη συνέχεια συνελήφθη διότι σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του και σε χώρο που χρησιμοποιούσε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φυσίγγια και αυτοσχέδιο αιχμηρό αντικείμενο (μαχαίρι).

Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

arpagi tsantas

Εξιχνιάστηκαν, έξι (6) υποθέσεις κλοπών-αρπαγής τσαντών που διαπράχθηκαν, στο Ηράκλειο

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών (άνδρα και γυναίκα)  κατηγορούμενων για κλοπή

Αφαίρεσαν, χρήματα, προσωπικά έγγραφα και διάφορα αντικείμενα

Εξιχνιάστηκαν, χθες (13.10.2015) το μεσημέρι στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, έξι (6) υποθέσεις κλοπών – αρπαγής τσαντών που διαπράχθηκαν στο Ηράκλειο.

 

Ειδικότερα, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, καταγγέλθηκε χθες (13.10.2015) το μεσημέρι, ότι δύο άγνωστα άτομα, τα οποία επέβαιναν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα αφαίρεσαν αιφνιδιαστικά την τσάντα 21χρονης ημεδαπής.

Από την μεθοδική και εμπεριστατωμένη προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη κλοπή διαπράχθηκε από δύο ημεδαπούς (28χρονο και 21χρονη), οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για κλοπή.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα, προέκυψε, ότι ο 28χρονος και η 21χρονη, κατά το χρονικό διάστημα από την 18.09.2015 έως και την 03.10.2015, επιβαίνοντες σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, είχαν διαπράξει ακόμη (5) κλοπές – αρπαγές τσαντών στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, αφαιρώντας χρήματα, προσωπικά έγγραφα και διάφορα αντικείμενα.

Ακολούθησε έρευνα στην κοινή οικία των ανωτέρω, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, ενώ οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize