Δωρεάν φάρμακα σε άπορους – Έρχονται οι ΤΟΜΥ – Τοπικές Μονάδες Υγείας

Με προβλήματα ξεκίνησε σήμερα η δωρεάν διάθεση φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία για τους άπορους, αφού δεν έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων ανάμεσα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), το taxisnet και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Το αποτέλεσμα είναι να μην εξυπηρετούνται οι ασθενείς στο σύνολό τους, με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να είναι καθησυχαστικός, ότι θα ξεπεραστούν σύντομα και οι τελευταίες αυτές αρρυθμίες στο σύστημα.

Θα μειωθεί η κίνηση στα φαρμακεία των νοσοκομείων, αφού πλέον και οι ενταγμένοι σε βιβλιάριο απορίας θα μπορούν να εξυπηρετούνται από ιδιωτικά φαρμακεία δωρεάν, καθιστώντας αυτή τη μεταρρύθμιση ως την πιο σημαντική του κυβερνητικού έργου σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και οι ΤΟΜΥ (ΤΟπικές Μονάδες Υγείας). Εξασφαλίστηκε μάλιστα μέσω ΕΣΠΑ η πρόσληψη 4.000 εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

Από σήμερα, 01/08/2016, τίθεται σε εφαρμογή η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, που προβλέπει για τους οικονομικά αδύναμους ανασφάλιστους και όσους ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής καθώς και κατάργηση της καταβολής του 1€ ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείο Υγείας (www.moh.gov.gr)  έχει αναρτηθεί αναλυτική ενημέρωση υπό μορφή ερωτήσεων/ απαντήσεων, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους.

Επιπλέον,  το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ,  δημιούργησε στην ιστοσελίδα www.idika.gr,  ειδική εφαρμογή στην οποία κάθε πολίτης έχει την δυνατότητα με απλό και εύκολο τρόπο να επιβεβαιώσει το δικαίωμα του στην μηδενική συμμετοχή στο κόστος φαρμακευτικής αγωγής, μέσα από την υποενότητα Φαρμακευτική Κάλυψη Ανασφάλιστων και χρήση των κωδικών εισόδου taxisnet και του AMKA.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα υποβολής ένστασης στα γραφεία Πρόνοιας του οικείου δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς