Τελευταία Νέα

Δομές φιλοξενίας μεταναστών & προσφύγων στην Κρήτη – Έρχονται 2000 το Νοέμβρη – Και ο τουρισμός;

Διευκρίνηση  για τη σημερινή συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης υπό τον κ. Μουζάλα

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης υπό τον Αν. Υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη, το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας διευκρινίζει, ότι, η συνάντηση ζητήθηκε και έγινε στην Περιφέρεια από τον Δήμαρχο Ηρακλείου και Πρόεδρο της ΠΕΔ Βασίλη Λαμπρινό μετά από πρόταση του κ. Μουζάλα στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου και οι Δημάρχων των πρωτευουσών των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης.

Ουδεμία πρόσκληση δεν έγινε εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης σε Βουλευτές ή άλλους θεσμικούς εκπροσώπους.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει μια νέα διευρυμένη συνάντηση με όλους τους δημάρχους της Κρήτης για την επιλογή των χώρων φιλοξενίας των προσφύγων.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης  στη δήλωση του στα ΜΜΕ, η Κρήτη επωμίζεται το μερίδιο που της αναλογεί και ότι μέχρι στις 20 του Σεπτέμβρη θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση με όλους τους Δημάρχους της Κρήτης για την καλύτερη  διαχείριση των ανθρώπων που θα έρθουν στο νησί μας.

Κλείδωσε η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και στην Κρήτη, με τον Γιάννη Μουζάλα να το ανακοινώνει ουσιαστικά και επίσημα. Τι απάντησαν οι αιρετοί και ποιος θα αναλάβει την διεκπεραίωση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής βρέθηκε στην Περιφέρεια όπου έχει ανοιχτή συζήτηση με τους δημάρχους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη για το θέμα.
Δύο χιλιάδες άτομα στην Κρήτη

«Η Κρήτη ήρθε η ώρα να μοιραστεί την εθνική ευθύνη για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών καθώς βρισκόμαστε ήδη στην 2η φάση της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας», δήλωσε ο κ. Μουζάλας ανακοινώνοντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα με ορίζοντα τα μέσα Νοεμβρίου είτε τις αρχές Δεκεμβρίου το νησί θα υποδεχτεί 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που θα προωθηθούν από άλλες περιοχές της χώρας.

Η φιλοξενία τους σχεδιάζεται να γίνει σε πολύ μικρές και διάσπαρτες σε όλο το νησί δομές, όχι σε σκηνές όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε αλλά όσο γίνεται σε ανθρώπινες συνθήκες, εξηγώντας πως μπορεί να γίνει είτε σε οικίσκους είτε σε άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, με πρόβλεψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στοιχειώδη εκπαίδευση και απασχόληση για τα παιδιά. Οι δήμοι θα κληθούν μάλιστα να βρουν τους χώρους και θα έχουν την ευθύνη αλλά και τον ενεργό ρόλο για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Μιλώντας για τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στη συζήτηση με τους τέσσερις δημάρχους ο κ. Μουζάλας έκανε λόγω για έναν ομοιογενή πληθυσμό μεταναστών για την Κρήτη έτσι ώστε να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις ανάμεσά τους και ιδιαίτερη φύλαξη – αστυνόμευση ειδικά για το πρώτο διάστημα της άφιξής του, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι πρόκειται για ελεύθερους ανθρώπους και όχι κρατούμενους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Λαμπρινός, μίλησε επίσης για εθνικό ζήτημα, αναφέρθηκε στο Δήμο του Ηρακλείου λέγοντας ότι θα αναλάβει το μέγεθος της ευθύνης που του αναλογεί ενώ παρέπεμψε στην ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί παρουσία όλων των δημάρχων του νησιού και υπό τον Περιφερειάρχη έτσι ώστε να καθοριστούν οι χώροι και το πλαίσιο της φιλοξενίας των προσφύγων καθώς η ολοκληρωμένη πρόταση θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας που ρωτήθηκε σχετικά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξετασθεί η περίπτωση του παλιού Ψυχιατρείου, όσον αφορά την μονάδα που θα φιλοξενήσει στα Χανιά, ενώ ο Δήμαρχος Ρεθύμνου απευθυνόμενος και στην κοινωνία της Κρήτης θέλησε να προλάβει οποιεσδήποτε ενστάσεις υπερτονίζοντας ότι αν ο αριθμός των 2.000 προσφύγων και μεταναστών θα είναι διάσπαρτος σε όλο το νησί -εφόσον κρατηθεί στα στενά αυτά πλαίσια- είναι ελάχιστος και δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, με την ευχή ότι η προσφυγική κρίση στην οποία καλείται να βάλει πλάτη η Κρήτη να κρατηθεί στα σημερινά όριά της.

Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε το ανοιχτό μέτωπο στη βόρεια Αφρική, απευχόμενος η Κρήτη να βρεθεί στο ρόλο που βρίσκονται τα νησιά που έχουν hotspot στο ανατολικό Αιγαίο σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ψύχραιμη και σωστή αντιμετώπιση του ζητήματος στο οποίο δεν βοηθούν ακραίες απόψεις και αρνητισμός.

Ερωτήματα βέβαια εγείρονται, σχετικά με το αν ο κ. Μουζάλας αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογες επισκέψεις – κρούσεις και τουριστικές περιοχές της Ελλάδας και το αν ο σχετικά μικρός αριθμός των 2.000 προσφύγων που θα μοιραστεί σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Κρήτη, θα περιοριστεί σε αυτά τα επίπεδα.

Εκφράζεται πάντως δυσαρέσκεια σε τοπικούς κύκλους, από το πόσο μπορεί να επηρεάσει η συγκεκριμένη κίνηση το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία της χώρας. Ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες τουρίστες εγκαταλείπουν την γειτονική Τουρκία μετά το πραξικόπημα, για την Ελλάδα και τα νησιά μας.
Εκτάκτως επιστρέφει από τις διακοπές του ο Τσίπρας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά σήμερα το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ένα διάλειμμα από τις ολιγοήμερες διακοπές του και θα βρεθεί στο Μαξίμου, ενώ την Παρασκευή αναμένεται από το γραφείο του να έχει μια συνολική ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του προσφυγικού και το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της ΔΕΘ.

Ρεπορτάζ: Victor Κουμαντάκης – Έλλη Κοκάλη

Νέα Κρήτη

φωτό αρχείου

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Συνεχής συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης για την επιτυχή υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ Π. Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ   Συνάντηση στο …

“Νιώσε την αυθεντική Κρήτη – Sense the Authentic” – Η νέα επίκαιρη και δυναμική τουριστική καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης 

Νιώσε την αυθεντική Κρήτη («Sense the Authentic») Η νέα επίκαιρη και δυναμική τουριστική καμπάνια της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize