Διήμερο σεμινάριο τυροκομίας από το Πρότυπο Γεωργικό Σχολείο Μεσσαράς σε συνεργασία με το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

seminario tirokomias (1)

Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Μεσσαράς (Πρότυπο Γεωργικό Σχολείο) σε συνεργασία με το Δημόσιο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης, διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Μέθοδοι παρασκευής μαλακών και σκληρών τυριών».

Το σεμινάριο περιελάμβανε έξι (6) ώρες θεωρητική παρουσίαση σε διδασκαλία  και έξι (6) ώρες πρακτική εξάσκηση σε εργαστήριο του ΠΓΣ Μεσσαράς (Γεωργική Σχολή).

Ειδικότερα την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε καλωσόρισμα από την κα Χαλκιαδάκη Μαρία, Γεωπόνο, υπεύθυνη του ΠΓΣ Μεσσαράς και στη συνέχεια η κα Χατζηγεωργίου Στέλα, Γεωπόνος, παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις που αναπτύσσει η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς. Κατά τη θεωρητική παρουσίαση έγινε γενική και ειδική αναφορά για το τυρί, την ιστορική διαδρομή στην Κρήτη, τις κατηγορίες των τυριών, αναλύθηκαν τα στάδια παρασκευής σκληρών και μαλακών τυριών και γιαούρτης. Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε τυροκόμηση, ξεκινώντας από τις φάσεις τις παστερίωσης,  αναλύοντας τα στάδια και τις διεργασίες που πραγματοποιούνται στο γάλα κατά τη φάση της πήξης, της σχηματοποίησης του τυροπήγματος, του κοψίματος, της τελικής σχηματοποίησης στα καλούπια καθώς και των εργασιών που πρόκειται να ακολουθήσουν κατά τις φάσεις του αλατίσματος μέχρι την τελική ωρίμανση του τυριού. Το γάλα για την πρακτική εξάσκηση διέθεσε το τυροκομείο του κ. Κων/νου Καργάκη.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε εκπαιδευτικό υλικό και βεβαίωση παρακολούθησης. Το σεμινάριο παρακολούθησαν συνολικά 37 συμμετέχοντες διάφορου εκπαιδευτικού και ηλικιακού επιπέδου.

Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος, Τεχνολόγος Γεωπόνος, Δ/ντής Κατάρτισης ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του ΠΓΣ Μεσσαράς Κα Χαλκιαδάκη Μαρία οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες θα συνεχισθούν ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

seminario tirokomias (2) seminario tirokomias (5) seminario tirokomias (4) seminario tirokomias (3)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς