Τελευταία Νέα

Δεσποτικό: Το νησάκι ανοιχτό μουσείο με το εντυπωσιακής έκτασης αρχαϊκό ιερό των Απόλλωνα – Άρτεμις – Εστίας

Την ιδιαίτερα μεγάλη έκταση που καταλάμβανε το αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα στο ακατοίκητο νησάκι του Δεσποτικού, δυτικά της Αντιπάρου, επιβεβαιώνουν τα ευρήματα από τις φετινές ανασκαφικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν από τις 30 Μαΐου ώς τις 8 Ιουλίου.

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αμφίπολη, ένα μικρό νησάκι στα δυτικά της Αντίπαρου, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους επισκέπτες τη δική του πλούσια ιστορία.

Το Δεσποτικό, θα γίνει ένα ανοιχτό μουσείο στο πρότυπο της Δήλου, ένας επισκέψιμος χώρος, με επίκεντρο το μαρμάρινο αρχαϊκό Ιερό του Απόλλωνα αρμονικά δεμένος με το φυσικό περιβάλλον, αφού το νησί είναι αδόμητο και τα αρχαιολογικά ευρήματα συνδυάζονται με ένα παρθένο τοπίο.

Μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής, ο ανασκαφέας του Δεσποτικού, αρχαιολόγος της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων Γιάννης Κουράγιος, επισημαίνει ότι η πρώτη φάση της αναστήλωσης του χώρους έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, τα ευρήματα που έφερε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο φως τα τελευταία 17 χρόνια αφηγούνται την ιστορία του πλούσιου αρχαϊκού ιερού που ίδρυσαν στο νησί οι κάτοικοι της Πάρου, αλλά και ιστορίες για την εκστρατεία του Μιλτιάδη κατά του νησιού και το εκδικητικό μένος των πειρατών που το έκαψαν.

Τα ενεπίγραφα όστρακα που βρέθηκαν στην περιοχή επιβεβαιώνουν τη λατρεία του Απόλλωνα, ενώ μαζί του λατρεύονταν και η αδελφή του Άρτεμις και η θεά Εστία που είχε το επίθετο Ισθμία.

Οι λόγοι που οι κάτοικοι της Πάρου επέλεξαν τη συγκεκριμένη τοποθεσία (που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πρεπέσινθος) για να ιδρύσουν το ιερό τους, ήταν πολιτικοί και οικονομικοί. Συγκεκριμένα βρίσκονταν σε αντιπαλότητα με τους κατοίκους της Νάξου και προσπαθούσαν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο.

Το πιο επιμελημένο οικοδόμημα του νησιού είναι ο ναός, ο οποίος είναι χτισμένος κυρίως από μάρμαρο που μεταφέρθηκε στο νησί από τα λατομεία της Πάρου και η εξαιρετική ποιότητα του το έκανε περιζήτητο στα μεγαλύτερα ιερά της Ελλάδας. Η πρόσοψη του ναού αποκαθίσταται με επτά κίονες ύψους 3,80 μέτρων που μαζί με το αέτωμα θα ξεπερνούσε τα 6 μέτρα, ενώ γύρω από το ιερό βρίσκονταν άλλα βοηθητικά κτίρια για τις ανάγκες του ιερατείου και των επισκεπτών.

Οι ανασκαφές μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει πλήθος ευρημάτων που καταδεικνύουν την μεγάλη σπουδαιότητα του ναού και την λατρεία του Απόλλωνα που ξεπερνούσε κατά πολύ τα στενά όρια των Κυκλάδων, ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα του χώρου, δεν έχει ενταχθεί ακόμα σε κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Συγκεκριμένα, στα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας της φετινής περιόδου εκτός από την πληθώρα θραυσμάτων γραπτών και άβαφων αγγείων, που χρονολογούνται από τον ύστερο 9ο έως τον 4ο αι. π.Χ., οι ανασκαφείς τονίζουν τη σημασία και των εξής ευρημάτων: περισσότερα από 40 λυχνάρια, 25 βάσεις σκύφων και φιαλών με εγχάρακτες επιγραφές του ονόματος του Απόλλωνα, ενεπίγραφο όστρακο του 6ου αι. π.Χ. με παράσταση άθλου του Ηρακλή, θραύσματα μελανόμορφων αρχαϊκών κυλίκων με παραστάσεις πολεμιστών, ερυθρόμορφοι κρατήρες αττικού εργαστηρίου κλασικής εποχής – έργα εξαίρετων ζωγράφων – με παραστάσεις Διονύσου, σατύρων και μαινάδων, κορινθιακοί αρύβαλλοι και αλάβαστρα, γεωμετρικά ζωόμορφα ειδώλια, σκαραβαίοι – σφραγιδόλιθοι, χάλκινες πόρπες αλλά και πέντε θραύσματα κάτω άκρων αρχαϊκών κούρων, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη 75 γνωστά θραύσματα γλυπτών.

Τα ευρήματα που έρχονται στο φως κάθε χρόνο από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές, το 1997 από τον αρχαιολόγο, Γ. Κουράγιο (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), επιβεβαιώνουν ότι, το ιερό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό, είναι το μεγαλύτερο ιερό στις Κυκλάδες μετά από αυτό της Δήλου.

Η δε μεγάλη επισκεψιμότητά του επέβαλε και τις συνεχείς μετασκευές και επεκτάσεις έως τα ύστερα κλασικά χρόνια. Η ακμή του χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ τα πρωιμότερα ίχνη λατρείας ανάγονται στη γεωμετρική εποχή. Έως σήμερα έχουν αποκαλυφθεί δεκαπέντε κτίρια, βοηθητικά για το ναό και το τελετουργικό εστιατόριο.

Παράλληλα με τις ανασκαφικές έρευνες συνεχίστηκαν και οι αναστηλωτικές εργασίες (από τις 10/5 έως 11/6) καθώς και εργασίες συντήρησης τοιχοποιϊών στα κτίρια Α, Β και Ε από τον συντηρητή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γ. Καράμπαλη.

Στις ανασκαφικές έρευνες συμμετείχε εφέτος, εκτός από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας (Κ. Νταϊφά, Α. Αλεξανδρίδου, Ν. Βέλλη, A. Ohnesorg, Γ. Ορεστίδης, Γ. Καράμπαλης κ.α), μεγάλος αριθμός φοιτητών και αρχαιολόγων από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού (CYA, Birkbeck College, University of Salerno, University of Genova, Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλίας, Κρήτης, Ιωαννίνων, κ.α.).Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν κι εφέτος, με τις χορηγίες των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, των Ιδρυμάτων Α.Γ. Λεβέντη και Α&Π Κανελλοπούλου και του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙ .ΚΕ.ΜΕ.Σ.) με 15 φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – 50 χρόνια ανασκαφικών έργων στο υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων!

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη των ανασκαφικών ερευνών στο υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων …

Στέλιος Μάινας – Η απρόσμενη αποκάλυψη για το “Νησί” που θα συζητηθεί

Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε μεταξύ άλλων για την αγάπη του για τη θάλασσα και για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize