Τελευταία Νέα

Δεν βρήκε συμμάχους ο Πρωθυπουργός για το Ασφαλιστικό – Το επεισόδιο Φώφης-Τσίπρα και ο εκβιασμός του Καμμένου – Η ανακοίνωση της Προεδρίας για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

sumbulio politikon arxigon (2)

Τι αναφέρει για προσφυγικό, αναθεώρηση Συντάγματος και Ασφαλιστικό.

Η πίεση του πρωθυπουργού στη Φ.Γεννηματά να αποσπάσει την υπογραφή της σε κοινή δήλωση για το ασφαλιστικό οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες σε ακρότητες.

Η πίεση του πρωθυπουργού προς την Φώφη Γεννηματά προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ σε κοινή δήλωση για το ασφαλιστικό οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες σε… ακρότητες.

«Αν δεν υπογράψεις το κοινό ανακοινωθέν ταυτίζεσαι με τη ΝΔ» της είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ και ο ίδιος και ο Πάνος Καμμένος με εμπρηστικό τρόπο επανέλαβαν ως κατηγορία ότι το PSI -επί υπουργίας Βενιζέλου- ήταν αυτό που κατέστρεψε τα ταμεία.

Μάλιστα ο Πάνος Καμμένος ολοκλήρωσε τον…εκβιασμό προς την Χαριλάου Τρικούπη εκτοξεύοντας από τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου την απειλή περί εξεταστικής επιτροπής για το PSI.

«H συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε τη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων σε σχέση με όλους τους άλλους. Προτίμησαν να προστατεύουν τις πολιτικές που οδήγησαν τα ταμεία σε αδιέξοδο, την πολιτική του PSI…» είπε o Καμμένος.

Αμεση ήταν η απάντηση κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη στην «απειλή» Καμμένου.

«Κάντε εξεταστική ακόμη και αύριο».

Έξι ώρες διήρκεσε το μαραθώνιο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που συνεκλήθη το Σάββατο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία στο μεγάλο «αγκάθι» της συνάντησης, που ήταν το ασφαλιστικό.

Για το προσφυγικό φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση σε ορισμένα σημεία, τα οποία περιγράφει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συμφωνία υπάρχει επίσης για αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, με ενστάσεις από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

28 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  

 

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

·         Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας,

·         Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης,

·         Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά,

·         Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

·         Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

·         Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης.

 

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί των θεμάτων που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

I.      ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:

Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων  αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν.  Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.

3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.

4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

sumbulio politikon arxigon (1)

ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες  κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.

Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη:

«Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων. Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.»

Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά, διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού:

«Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων. Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων.»

Η συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο

Με δεδομένες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για συναίνεση στο ασφαλιστικό, ο πήχυς των προσδοκιών στο Μέγαρο Μαξίμου για μία μίνιμουμ συνεννόηση σε θέματα μείζονος σημασίας μειώνεται αισθητά και ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα περιοριστεί στην καταγραφή των προβλημάτων, χωρίς να υπάρχει έδαφος για όποια συμφωνία.

Στη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνέχεια η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης ΚεντρώωνΒασίλης Λεβέντης, ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Τελευταίος πήγε στο προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφού κάθισαν όλοι γύρω από το τραπέζι της σύσκεψης μπήκε στην αίθουσα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Όταν έκλεισαν οι πόρτες του Συμβουλίου δημιουργήθηκε σοβαρό επεισόδιο στην αίθουσα όπου ήταν οι συνεργάτες των αρχηγών.

Ο καβγάς ξεκίνησε όταν δημοσιογράφοι έκαναν ερώτηση στην κυβερνητική εκπρόσωποΟλγα Γεροβασίλη. Επενέβη ο σε έντονο ύφος ο συνεργάτης του προσωρινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πλακιωτάκη βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος είπε ότι την ώρα που συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η κυβερνητικοί εκπρόσωπος προσπαθεί να δώσει κλίμα.

Με έντονο ύφος επενέβη ο κ. Τέρενς Κουίκ ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Κουμουτσάκο και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο λέγοντας «κρίμα είσαι και διπλωμάτης».

Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε λέγοντας «άσε με να κάνω την δουλειά μου» και η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε ότι εγώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλω να ενημερώνω τα ΜΜΕ.

Οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι ενώ η φρουρά βρέθηκε σε αμηχανία. Τελικά οι συνεργάτες των αρχηγών χωρίστηκαν σε πηγαδάκια του ιδίου κόμματος. Η ένταση ουσιαστικά εκδηλώνεται δια της σιωπής, ενώ μιλάνε μεταξύ τους χαμηλόφωνα για να μην ακουστούν.

Την έναρξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος μέχρι τις 13:25 είχαν μιλήσει μόνο ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Τσίπρας.

Στις 14:38 έγινε διάλειμμα στη σύσκεψη η οποία συνεχίστηκε μετά από λίγα λεπτά. Ο κ. Τσίπρας είπε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ότι η συζήτηση συνεχίζεται χαλαρά.

Σύμφωνα με διαρροές από τους συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών μετά τις 15:30 άρχισε η δευτερολογία του Πρωθυπουργού. Νωρίτερα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διαρροές η κυρία Γεννηματά και ο κ. Πλακιωτάκης απέρριψαν και τις δύο επιτροπές που πρότεινε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το Ασφαλιστικό και την συνταγμαική αναθεώρηση.

Ο κ. Θεοδωράκης απέρριψε την επιτροπή για το ασφαλιστικό, συμφώνησε για την επιτροπή σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση με την προϋπόθεση όμως να συμπεριληφθεί και ο νέος εκλογικός νόμος.

Ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας ότι κάνουν επίθεση και πετροβολούν τον κ. Τσίπρα ενώ αυτοί έχουν φτάσει τη χώρα σε αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 15:30 τελείωσε η δευτερολογία του κ. Τσίπρα και ετοιμάζεται το κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό.

Οι αναγγελίες του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό και μία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα θεωρούν επιβεβλημένη τόσο την σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι δεν θα συναντήσει ουσιαστικές αντιστάσεις για τη σύσταση των δύο αυτών επιτροπών, αν και δεν έχουν γίνει λεπτομέρειες ούτε για το ποιοι θα την απαρτίζουν, ούτε ποιοι θα είναι επικεφαλής, ούτε βεβαίως ποια θα είναι η ατζέντα τους.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, θα τονίσει ότι η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να πάρει τον δρόμο της έως το τέλος Δεκεμβρίου, αφού στο μεσοδιάστημα έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και τα προαπαιτούμενα και θα πρέπει εν συνεχεία να τα νομοθετήσει με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει.

Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται πρωτίστως να προχωρήσει η Επιτροπή για το ασφαλιστικό και ίσως προτείνει και σήμερα Πρόεδρο, αφού πάρει τη σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών αρχηγών. Το όνομα που ακούστηκε να είναι Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής (ή συντονιστής, όπως αρέσκεται να κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αποφύγει κομματικές και άλλες αντιρρήσεις) είναι του καθηγητή Σ. Ρομπόλη.

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να υπάρξει κοινή πορεία όσον αφορά το θέμα του ασφαλιστικού και θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση εάν το κλίμα μέσα στην αίθουσα των πολιτικών αρχηγών ενταθεί ή όχι.

Γιατί, για παράδειγμα ο Π. Καμμένος είναι έτοιμος να επιτεθεί σε Ι. Πλακιωτάκη και Φ. Γεννηματά για το θέμα του PSI, ενώ θα ζητήσει περισσότερα στοιχεία που αφορούν τις μεγάλες συντάξεις και τις περικοπές τους από τον Β. Λεβέντη, ένα από τα εννέα σημεία που θέτει ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ώστε να στηρίξει την κυβέρνηση: «Εάν μας παρουσιάσει στοιχεία για τις συντάξεις και αυτά είναι ορθά, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τα υιοθετήσουμε»,δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της συγκυβέρνησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση της Προέδρου του ΠαΣοΚ Φώφης Γεννηματά η οποία διαμήνυσε ήδη στον Πρωθυπουργό ότι δεν συζητεί το ασφαλιστικό και εξέφρασε και τις αντιρρήσεις της όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ζητώντας μια άλλη διαδικασία για συζήτηση. Ο προσωρινός Πρόεδρος της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκης, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, θα ακούσει τις απόψεις και θα τις μεταφέρει στους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης θα ακούσει τις απόψεις του Πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό, διαμηνύοντας ότι «τα δανεικά έχουν τελειώσει».

Εκλογικός νόμος – σενάρια εργασίας

Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι εξετάζεται στην κυβέρνηση το νέο σενάριο για τον εκλογικό νόμο, το οποίο περιλαμβάνει απλή αναλογική ή αναλογικότερο σύστημα, 20 αντί 50 έδρες μπόνους για το πρώτο κόμμα και όριο το 2% αντί το 3% που ισχύει σήμερα. Το νέο εκλογικό σύστημα δεν θα συζητηθεί σήμερα στο συμβούλιο των πολιτικώς αρχηγών.

«ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»

Βολές Τσίπρα: Κατώτερη των περιστάσεων η ΝΔ-Υπονομευτική και η στάση του ΠΑΣΟΚ

Βολές κατά της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε μετά την ολοκλήρωση του μαραθώνιου συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για απουσία σοβαρότητας και ευθύνης. Μάλιστα δήλωσε ότι όσοι φέρουν ευθύνη για την εξόντωση του ελληνικού λαού, βάζουν την κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Βολές Τσίπρα: Κατώτερη των περιστάσεων η ΝΔ-Υπονομευτική και η στάση του ΠΑΣΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη: το ασφαλιστικό, την συνταγματική αναθεώρηση και την προσφυγική κρίση.

«Η χώρα μας αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια βαθιά αποσταθεροποιημένη περιοχή. Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που αλλάζει δεδομένα και ισορροπίες στην Ευρώπη. Και οι ροές αυτές περνούν από τη χώρα μας.

Απαιτείται επομένως υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση. Από όλο το πολιτικό σύστημα» ανέφερε στην αρχή της δήλωσής του ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας βέλη κατά της ΝΔ:

«Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες. Το σέβομαι απόλυτα. Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως στο ανακοινωθέν της συνόδου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, τόσο στο θέμα του αναγκαίου διαλόγου για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο, όμως, και στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Ιδιαίτερα, δε, όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στη σύσκεψη να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές.

Παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας».

Επικρίνοντας τη στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ασφαλιστικό, υπογράμμισε:

«Eίναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική. Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων. Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI.

Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο.

Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων. Αρνήθηκαν. Ίσως πιστεύουν ότι έτσι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης τους. Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων.Θα διαψευστούν.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο – να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις .

Ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή. Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια θα είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη θέση των αδελφών της ευρωπαϊκών κομμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων ; Ας το ελπίσουμε».

Σχολιάζοντας τα περί συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός, σημείωσε:

«Σε ότι δε αφορά τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όλοι- πλην της ΝΔ- συμφωνήσαμε να ανοίξουμε συντεταγμένα τις διαδικασίες, ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, από αυτή τη Βουλή.

Η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα. Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει. Ήδη οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη. Και σε μια Ευρώπη που αλλάζει η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τη κοινωνία όρθια».

ΝΔ: Ο βασιλιάς είναι γυμνός
Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, επεσήμανε πως το κόμμα του εκπλήρωσε τον θεσμικό του ρόλο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του «για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προτάσεις Τσίπρα για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση».

«Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι ότι: ο βασιλιάς είναι γυμνός» τόνισε στη δήλωσή του ο Γ. Πλακιωτάκης.

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Ο Τσίπρας χάνει την ψυχραιμία του-Δεν τον ακολουθούμε στον κατήφορο
«Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Εμείς συνεχίζουμε την εθνικά υπεύθυνη στάση μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) μετά τις επικρίσεις Τσίπρα περί υπονομευτικής στάσης της αντιπολίτευσης.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός», σχολίασε ο Γιάννης Πλακιωτάκης -«Κόψε τη σπέκουλα, όχι τις… συντάξεις», του συνέστησε η Φώφη Γεννηματά -«Ο πρωθυπουργός έχει πάρει λάθος δρόμος», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης -«Δίνει τα πάντα στο Προσφυγικό για να μην πέσει από το Ασφαλιστικό», αποκάλυψε ο Βασίλης Λεβέντης

Ο εκνευρισμός με τον οποίο αντέδρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, συνιστά, κατά την αντιπολίτευση, την καλύτερη απόδειξη για τον προσχηματικό χαρακτήρα που είχε η πρόσκληση και στην πραγματικότητα στόχευε στο να παγιδεύσει τα κόμματα σε προειλημμένες αποφάσεις που δεν μπορεί να υποστηρίξει επειδή κινδυνεύει να ανατραπεί από τους βουλευτές του.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ενώ από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, συνεχίζοντας την επιθετική τακτική που είχε χαράξει η Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι «έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια». Τον «λάθος δρόμο που έχει πάρει ο πρωθυπουργός» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ενώ αποκαλυπτικός υπήρξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων που μίλησε για το σχέδιο να χρησιμοποιηθεί η ενδοτική στάση στο Προσφυγικό για να αποκομίσει οφέλη η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.

«Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε τον θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, συμμετείχα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Είναι μια ύψιστη διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με σαφήνεια – και εγώ προσωπικά – και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε τη δυνατότητα να στηλιτεύσει «τις θέσεις, τις απόψεις και τις αστοχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και εξέφρασα την ανησυχία μου για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων», δηλαδή το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση. «Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε με δήλωσή του, ο υποψήφιος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, οφείλει να παραιτηθεί». «Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα, που επέβαλε το σκληρότερο τρίτο Μνημόνιο και που οδηγεί την οικονομία στη λάθος κατεύθυνση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αφανισμό και θέτει τη χώρα σε κίνδυνο, εκτός από μια ειλικρινή συγγνώμη, περισσότερη αυτογνωσία και ταπεινότητα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κ. Τσίπρας που χώρισε την ελληνική κοινωνία σε “υπερήφανους διαπραγματευτές” και “προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες” και δίχασε το λαό όσο κανένας πολιτικός από τη Μεταπολίτευση και μετά, θα αποτελεί σύντομα ένα κακό παρελθόν για την πατρίδα μας», κατέληξε.

Γεννηματά: Κόψτε τη σπέκουλα, όχι τις συντάξεις

«Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. «Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Εμείς συνεχίζουμε την εθνικά υπεύθυνη στάση μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ειδικά για το ζήτημα του ασφαλιστικού επισημαίνεται ότι η Δημοκρατι9κή Συμπαράταξη έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της και τις κόκκινες γραμμές της. «Και σε αυτό ψεύδεται», σημειώνεται για τον κ. Τσίπρα. «Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα».

«Επιτέλους όμως δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τις προτάσεις του στη Βουλή και στην ΟΚΕ. Το φάντασμα θα βγει επιτέλους στο φως. Πλήρης δικαίωση της δικής μας στάσης σήμερα. Η σπέκουλα κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν περνά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η κυρία Γεννηματά είχε επιτεθεί στον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα», καθώς και «απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού». Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταθέσει τις προτάσεις του για διάλογο στη Βουλή και υπογράμμισε: «Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Θα συνιστούσα σε όσους από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις».

Θεοδωράκης: Οι συναντήσεις αρχηγών δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα

«Ο δρόμος που τραβάει ο κ. Τσίπρας είναι λάθος. Τα αδιέξοδα στην κοινωνία μέρα με την μέρα μεγαλώνουν. Και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «τα προβλήματα της κοινωνίας θα τα έλυνε μια κυβέρνηση που θα είχε στόχους και θα είχε τους ανθρώπους που έκαναν τις πολιτικές αλλά φαίνεται ότι αυτό το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε προτάσεις, ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «γιατί οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών που διατείνονταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς σύνορα που ο καθένας μπορεί να έρχεται και να πηγαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι «είναι το τέρας που έκρυβαν όλα τα κόμματα εξουσίας κάτω από το χαλί και δε θέλουν να το αντιμετωπίσουν», ενώ το Ποτάμι είναι έτοιμο να πει τις απόψεις του στη Βουλή καθώς επιθυμεί ένα βιώσιμο σύστημα χωρίς νέες περικοπές και χωρίς νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής. Και επεσήμανε χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα ότι διαδήλωνε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τότε που ο κ. Γιαννίτσης προσπαθούσε να κάνει κάποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει μια ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή έγινε δεκτή από όλους, πλην του εκπροσώπου της ΝΔ, η πρότασή του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από αυτή τη Βουλή με ένα πιο αναλογικό σύστημα. «Τους περιγράψαμε και το σύστημα που θέλει το Ποτάμι», είπε και εξήγησε ότι πρόκειται «για ένα σύστημα με δύο κάλπες που θα καταργήσει τη δυνατότητα των επωνύμων και των πλουσίων να έχουν εύκολη πρόσβαση στη Βουλή».

Λεβέντης: Τα δίνει όλα στο Προσφυγικό για να μην πέσει από το Ασφαλιστικό

Επικριτικός για τη στάση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη υπήρξε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος υποστήριξε ότι η σύσκεψη έγινε επειδή ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πιέσει τους δανειστές για το ασφαλιστικό μέσω του προσφυγικού: «Να τους δώσει ό,τι θέλουν στο προσφυγικό μήπως υπάρξει χαλάρωση στο ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενική γιατί θεωρούμε ότι οι 153 βουλευτές είναι μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει. Ο κ. Τσίπρας μού έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται για οικουμενική, επιμένει στη διακυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ» συμπλήρωσε. «Ζητούσε αορίστως συναίνεση, δεν παρουσίασε απολύτως τίποτα».

Κατά τον κ. Λεβέντη, «στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση της πίεσης των δανειστών στο ασφαλιστικό, επειδή ξέρει ότι δεν μπορεί να περάσει το ασφαλιστικό», συνέχισε. «Αυτό το πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού δεν θα περάσει, γιατί έχουν κουραστεί οι ξένοι με αναξιόπιστους πρωθυπουργούς», συμπλήρωσε. Ενώ σε ερώτηση εάν θα δώσει στήριξη, απάντησε: «Όση στήριξη και να παράσχω, έχουν ήδη υπογράψει 40% μείωση των συντάξεων».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δυσκολεύεται να σηκώσει μόνη της το βάρος της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου. Είναι το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με κύριο θέμα το ασφαλιστικό, ζητώντας εθνικό διάλογο με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης προκειμένου να εκπονηθεί κοινό πόρισμα που θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στους οποίους απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι πρόκειται για μια πολιτική μπλόφα προκειμένου να επιμεριστούν η ευθύνη και το πολιτικό κόστος των επερχόμενων δύσκολων αποφάσεων και να διασφαλιστεί η διατήρηση των σημερινών κανόνων στη νομή της εξουσίας. Αντίθετα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται μήνυμα ειλικρινούς διάθεσης συνεννόησης μακράς πνοής σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, από την Παιδεία μέχρι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και θεωρείται ότι γίνεται ένα πρώτο βήμα και μόνο με την ανταπόκριση συμμετοχής (με την εξαίρεση του Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ).

Το προφανές είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 εδρών, με δεδομένο το βάρος των μέτρων που έρχονται, είναι εύθραυστη και αυτό δημιουργεί ανησυχίες για την κυβερνητική σταθερότητα, παρόλο που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε βαθιά εσωκομματική κρίση και ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν έχουν τις δυνάμεις να αναμετρηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πρώτο επίπεδο δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση στήριξης της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ούτε διάθεση συμμετοχής στη διαχείριση της εξουσίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, συντομότερα ή αργότερα, να ανοίξει με νέο τρόπο η συζήτηση για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας, όπως κι αν ονομαστεί, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. δεν αντέξουν άλλο την εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας που δεν έχει τέλος, ενώ έχουν ήδη εξαντληθεί τα όρια αντοχής της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν θέλει να μοιράσει υπουργεία και αξιώματα σε «ξένους», αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε καμία περίπτωση δεν θέλουν εκλογές. Το πού θα οδηγήσει αυτή η στάση των απέναντι δεν μπορεί να προβλεφθεί σε μια συγκυρία τόσο ρευστή. Εκ των πραγμάτων, πάντως, καθίσταται καθοριστικός ο ρόλος του Βασίλη Λεβέντη, που θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα. Εχει προτείνει μια δέσμη μεταρρυθμίσεων (όπως η κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, η μείωση στο μισό των αποδοχών όλων των αιρετών), που, αν ικανοποιηθούν, θα αποδεχτεί τη συνεργασία με την κυβέρνηση, παρόλο που επί της αρχής ενθαρρύνει τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.

Η πρώτη επιλογή του Α. Τσίπρα, αν χρειαζόταν επειγόντως διεύρυνση/ανασύνθεση της κυβέρνησης, δεν θα ήταν η Ενωση Κεντρώων αλλά το ΠΑΣΟΚ που όμως δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η Φώφη Γεννηματά τελευταία στέκεται όλο και πιο μετωπικά προς τον πρωθυπουργό για να αμβλύνει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί προεκλογικά ότι είναι έτοιμη για πολιτικό εναγκαλισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ.

sumbulio politikon arxigon (3)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.