Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί σε διαμαρτυρία – Ζητούν αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων

Μια βδομάδα πριν το πρώτο κουδούνι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του Ρεθύμνου με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Καταγγέλλουν ότι τα νηπιαγωγεία θα γίνουν στην πράξη δομές φύλαξης και όχι εκπαίδευσης παιδιών, ενώ και τα δημοτικά σχολεία θα υποβαθμιστούν με την απογύμνωσή τους από δασκάλους ειδικοτήτων.
Σχολεία – φυλακτήρια αντί για εκπαιδευτήρια, καταστρατήγηση των προσπαθειών για υποχρεωτική διετή προσχολική εκπαίδευση, υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου και εργασιακή εκμετάλλευση καταγγέλλουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί λίγο πριν το πρώτο κουδούνι.
diamartiria daskaloi nipiagogoi rethymno (3)
diamartiria daskaloi nipiagogoi rethymno (4)
Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργο Τρούλη, θα λειτουργήσουν δημοτικά σχολεία δύο ταχυτήτων, ανάλογα με το αν θα διαθέτουν δασκάλους ειδικοτήτων ή όχι, ενώ θα είναι και δύσκολο να συγκεντρωθούν 14 παιδιά ανά τμήμα ολοήμερου νηπιαγωγείου, καθώς όπως αναφέρει και η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Πόπη Παγώνη, αποστερώντας από τους γονείς τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους πριν τις 4 το απόγευμα, ουσιαστικά τορπιλίζεται η προνηπιακή εκπαίδευση ωθώντας τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.
Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι η λέξη “ενιαία” σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό των σχολείων χρησιμοποιείται κατ’ ευφημισμόν από το Υπουργείο Παιδείας, αφού στην πράξη, οι μαθητές δε θα βιώνουν την ίδια εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τα σχολεία, αλλά αναλόγως με το αν θα έχουν τον ίδιο δάσκαλο ή όχι όλες τις μέρες, αν θα έχουν δασκάλους ειδικοτήτων ή όχι, ενώ τα νηπιαγωγεία παραμένουν υποβαθμισμένα όσο δεν καθίσταται υποχρεωτική η διετής προσχολική παιδεία.
diamartiria daskaloi nipiagogoi rethymno (2) diamartiria daskaloi nipiagogoi rethymno (5)
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν διεκδικώντας καλύτερες κτιριακές υποδομές και τον καλύτερο εξοπλισμό των σχολείων για την ολοήμερη λειτουργία τους, όπως και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή ωρών διδασκαλίας με προσοχή στην ομαλή εκπαιδευτική ζωή των μικρών μαθητών που χρειάζονται σταθερό περιβάλλον για να νιώθουν ασφαλείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς