Τελευταία Νέα

Γιορτή Πουλιών 2015 στο Αβδού Ηρακλείου και στην Αγιά Χανίων!

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, συμμετέχει σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και «Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων» στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών. Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή πολιτών και θα διεξαχθεί στην λίμνη της Αγιάς των Χανίων την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η Γιορτή των Πουλιών γίνεται κάθε δυο χρόνια και φέτος θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου δηλ. στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2015 με δεκάδες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και εκατοντάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 21 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 χώρες. (Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.eurobirdwatch.eu)

Το θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο γενικός σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών, για να περάσουν το χειμώνα.

Σημαντικός σταθμός στο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών είναι και η λίμνη της Αγιάς των Χανίων όπου έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.

Στην εκδήλωση αυτή θα υπάρχει παρατήρηση πουλιών και αναγνώριση σπάνιων και απειλούμενων ειδών με κιάλια και με τη βοήθεια κλειδών αναγνώρισης πουλιών, ξενάγηση στην όχθη της λίμνης και αναζήτηση απειλών για την οικολογική ισορροπία της λίμνης (π.χ. η παρουσία σκουπιδιών αλλά και εισαγόμενων ξενικών ειδών όπως ο αμερικάνικος βουβαλοβάτραχος και τα κινέζικα χρυσόψαρα) και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά.

giorti poulion 2015 giorti poulion 2015

Σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος μέρος στην εκδήλωση, στο πλαίσια της 22ης Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών 2015, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, ώρες 10.00 – 14.00 το πρωί, στο φράγμα Αποσελέμη, στο Αβδού και συγκεκριμένα στο χώρο του Ι. Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών στην Ευρώπη που συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International σε περισσότερες από 30 χώρες δίνοντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου μας. Η γιορτή συντονίζεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και, σε τοπικό επίπεδο, συνδιοργανώνεται από την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, το Δίκτυο παρακολούθησης της κατάστασης των υγρότοπων Κρήτης και Λέσβου του WWF Ελλάς και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αβδού.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρατήρηση και φωτογράφιση πουλιών του υγροτόπου, περιβαλλοντικό εργαστήρι και δρώμενα για τα παιδιά, ενημέρωση για τη μετανάστευση των πουλιών και κέρασμα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Ο σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που τα πουλιά φωλιάζουν, περιοχές που διαχειμάζουν και τόποι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση κατά τις μεταναστευτικές τους πορείες άνοιξη και φθινόπωρο. Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, στο ταξίδι τους προς το νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.

Οδηγίες πρόσβασης: Για να φτάσετε στο χώρο της γιορτής θα πάρετε τον δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου από τη διασταύρωση Χερσονήσου της Εθνικής Οδού. Πριν φτάσετε στην είσοδο του χωριού Αβδού, θα στρίψετε αριστερά προς τον Ι. Ν. του Άγιου Κωνσταντίνου. Ακολουθήστε τη σήμανση για να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο και να φτάσετε στο χώρο της γιορτής.

Τι θα χρειαστείτε: Εάν προσπαθήσουμε να δούμε τα πουλιά από κοντά το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να τα διώξουμε μακριά μας ή να τα ενοχλήσουμε σοβαρά. Έτσι, είναι καλύτερα για όλους η παρατήρηση να γίνεται από κάποια απόσταση. Στην εκδήλωση θα υπάρχουν διαθέσιμα μερικά κιάλια και τηλεσκόπια. Τα πιο κατάλληλα κιάλια μεγεθύνουν την εικόνα από 7 έως 10 φορές. Τα τηλεσκόπια που μεγεθύνουν την εικόνα από 20 έως 60 φορές χρησιμοποιούνται όταν τα πουλιά βρίσκονται αρκετά μακριά. Για φωτογράφιση χρειάζεται τηλεφακός μεγαλύτερος των 200 mm και τρίποδο. Είναι καλύτερα να φοράμε μαλακά ρούχα με ήπιους χρωματισμούς και παπούτσια περιπάτου. Aκολουθήστε τις οδηγίες των εθελοντών και τη σήμανση του χώρου.

Η απόλαυση αυξάνεται με λίγη γνώση. Αν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί συστηματικά με την παρατήρηση πουλιών είναι σημαντικό να αποκτήσει ένα καλό βιβλίο-οδηγό πεδίου για την αναγνώριση των ειδών που ζουν σε μια γεωγραφική ενότητα όπως η Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας www.ornithologiki.gr και στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.eurobirdwatch.eu.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου

Ποντικάκης Φώτιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize