Για τη διάσωση Νορβηγού στα Λευκά Όρη – Ευχαριστήριο Δημάρχου Σφακίων Γιάννη Ζερβού

bouno xioni diasosi

Μετά την επιτυχή επιχείρηση διάσωσης του Νορβηγού περιπατητή, ο οποίος εγκλωβίστηκε στην περιοχή των Λευκών Ορέων ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Ζερβός Ιωάννης θέλει να ευχαριστήσει για την σημαντική προσφορά τους όλους όσους συμμετείχαν στην όλη επιχείρηση.

Ιδιαίτερα τους διασώστες οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφεραν και προσέγγισαν τον περιπατητή και τον μετέφεραν περπατώντας πάνω στο χιόνι. Συγκεκριμένα τους κ.κ. Πλυμάκη Σταύρο, Κοντορινάκη Ανδρέα, Κοκοτσάκη Αλέξανδρο και Νευράκη Στέλιο, πυροσβέστες του πυροσβεστικού κλιμάκιου Βρυσών και τον κ. Μαλινδρέτο Δημήτριο πυροσβέστη Π.Υ. Χανίων.

Επίσης τον Περιφερειακό Διοικητή Π.Υ. Κρήτης κ. Μαραγκάκη Ιωάννη, τον Διοικητή Π.Υ. Χανίων κ. Μπουντουράκη Δημοσθένη, τον Αναπληρωτή Διοικητή του κλιμακίου Βρυσών κ. Αργυρόπουλο Σωτήριο για το συντονισμό της επιχείρησης.

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε το δίκαιο του αιτήματος μας για ίδρυση και λειτουργία ομάδας ΕΜΑΚ με έδρα το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Βρυσών προκειμένου να επεμβαίνει άμεσα σε περιστατικά διασώσεων στην Π.Ε. Χανίων και ειδικότερα στον ορεινό όγκο των Λευκών ορέων όπου με βάση τα πραγματικά δεδομένα είναι σε αριθμό τα περισσότερα στην ελληνική επικράτεια.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι με βάση και το χτεσινό περιστατικό εάν η ομάδα διάσωσης καθυστερούσε περιμένοντας την ΕΜΑΚ, που προσήλθε από το Ηράκλειο δεν μπορούσε έγκαιρα πριν νυχτώσει να εντοπίσει και να μεταφέρει τον περιπατητή με αποτέλεσμα την σχεδόν βέβαιη απώλεια της ζωής του και την έκθεση σε κίνδυνο και των ίδιων των διασωστών.

Πρέπει η πολιτεία να πράξει τα αυτονόητα ειδικότερα όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Σε υψηλό σημείο του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων, όπου επικρατούσαν πολύ χαμηλές, κάτω του μηδενός θερμοκρασίες, εντοπίστηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης από διασώστες – πυροσβέστες ο 33χρονος Νορβηγός τουρίστας που είχε αποκλειστεί στην περιοχή και από το πρωί είχε στηθεί επιχείρηση για την διάσωσή του.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη -υπό αντίξοες συνθήκες- η επιχείρηση κατάβασης σε ασφαλές σημείο, ώστε στη συνέχεια να παρασχεθεί η ιατρική φροντίδα που χρειάζεται ο 33χρονος.

Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Χανίων η υπηρεσία του ενημερώθηκε στις 11:17 το πρωί για το συμβάν και άμεσα στήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό του Νορβηγού, ο οποίος επιχειρούσε ορειβατική ανάβαση στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων.

Την νύχτα ο Νορβηγός διανυκτέρευσε σε σπηλιά και νωρίς το πρωί ενημέρωσε τον αδελφό του στη Νορβηγία ότι έχει αποκλειστεί. Μετά και την ενημέρωση των ελληνικών αρχών στήθηκε επιχείρηση διάσωσης του.

Κύριο μέλημα των διασωστών ήταν να φθάσουν στο σημείο όπου βρίσκεται πριν νυχτώσει, δεδομένου ότι ο 33χρoνος παρουσιάζει ήδη συμπτώματα υποθερμίας και είναι αρκετά ταλαιπωρημένος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize