Γιάννης Κεφαλογιάννης προς Κυβέρνηση: “Βάλτε τέλος στις υπερβολικές προμήθειες στη χρήση χρεωστικών καρτών”

promithies karton (1)

Το ζήτημα της  υπερβολικής  χρέωσης από τις τράπεζες  στη  χρήση χρεωστικών καρτών  αναδεικνύουν 21 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του Βουλευτή Ρεθύμνης Γιάννη Κεφαλογιάννη. Οι Βουλευτές, με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Κιλκίς Γιώργο Γεωργαντά κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών  με την οποία επισημαίνουν ότι  οι τράπεζες επιβάλλουν υψηλές χρεώσεις, από 0,8% – 1,2% επί της αξίας συναλλαγής, χρεώσεις που επιβαρύνουν τον καταναλωτή και, σε κάποιες περιπτώσεις, τους έμπορους

Για τους τελευταίους, με τον υπ’ αριθ. 2015/751 Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που τίθεται σε ισχύ από 09. 12. 2015, οι Τράπεζες δεν θα μπορούν να χρεώνουν πάνω από 0,2% της αξίας της συναλλαγής. Για τον λόγο αυτό ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών αν έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία, ώστε οι Τράπεζες να συμμορφωθούν άμεσα στον Κανονισμό της Ε.Ε.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων έχει καταστεί αναγκαία και κατά συνέπεια έχει αυξηθεί η χρήση χρεωστικών καρτών στις εμπορικές συναλλαγές.

Εν μέσω αυτής της οικονομικής συγκυρίας και δεδομένης της σημασίας της χρήσης «πλαστικού χρήματος» στη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,  εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για την χρήση χρεωστικών καρτών εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος χρεώσεων κυμαίνεται από 0.8% – 1,2 % της αξίας της συναλλαγής ανάλογα με το τζίρο της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια για την απλή αυτή τραπεζική υπηρεσία δεν ενέχει κανένα κίνδυνο επισφάλειας για τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως το κόστος των τραπεζικών χρεώσεων για τη χρήση χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές συνήθως μετακυλίεται στον καταναλωτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της φύσης της εμπορικής δραστηριότητας περιορίζει σημαντικά το συμπιεσμένο ποσοστό κέρδους των εμπόρων.

Σύντομα (στις 9 Δεκεμβρίου 2015) θα τεθεί σε πανευρωπαϊκή εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες. Ο παραπάνω Κανονισμός αφορά στα καταστήματα λιανικής και τις συναλλαγές σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μειώνει σημαντικά τις προμήθειες που καταβάλλονται από τους εμπόρους καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να  χρεώνουν τα καταστήματα πάνω από 0,2% της αξίας της συναλλαγής για την αποδοχή χρεωστικής κάρτας.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

Έχει γίνει η σχετική ενημέρωση και η κατάλληλη προεργασία έτσι ώστε να υπάρξει άμεση συμμόρφωση των τραπεζών στον υποχρεωτικό αυτό Κανονισμό;»

promithies karton (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς