Βλέπουν «7η γενιά» ενόπλων πίσω από την βόμβα

bomba epithesi seb (1)
Μεγάλες καταστροφές στα γύρω κτίρια προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη της βόμβας που τοποθέτησαν άγνωστοι έξω από το κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα.
Η πρώτη βομβιστική επίθεση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. συνέβη στο πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της Αθήνας, σε απόσταση 50 μέτρων από τη Βουλή των Ελλήνων, εναντίον του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), που βρισκόταν στη λίστα των υποψήφιων στόχων της ΕΛ.ΑΣ. Την ώρα που η Ευρώπη βρισκόταν σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας του αιματοκυλίσματος στο Παρίσι, οι ελληνικές αρχές είχαν εκπονήσει σχέδιο για τη φύλαξη κτιρίων οικονομικού ενδιαφέροντος, πρεσβειών και γραφείων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας. Χθες τα ξημερώματα όμως, τα γραφεία του ΣΕΒ, η πρεσβεία της Κύπρου και τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου ήταν αφύλακτα, με αποτέλεσμα οι βομβιστές να δράσουν και να διαφύγουν ανενόχλητοι. Μετά την επίθεση οι διωκτικές αρχές περιορίζονται στην αναζήτηση βιντεοληπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας και διαχείρισης κυκλοφορίας για να εντοπίσουν τους δράστες και τις κινήσεις τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας ερωτηθείς να σχολιάσει τη βομβιστική επίθεση περιορίστηκε να απαντήσει: «Για τη βόμβα σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες».


Ο «Μαύρος Δεκέμβρης»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως η επίθεση ενδεχομένως σχετίζεται με το διαδικτυακό προσκλητήριο του Νίκου Ρωμανού και του Παναγιώτη Αργυρού για έναν «Μαύρο Δεκέμβρη», στο οποίο προανήγγειλαν επιθέσεις σε καταστήματα, ανατινάξεις σπιτιών πολιτικών και εμπρησμούς τραπεζών και αστυνομικών τμημάτων, καθώς και καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια.

«Ενας μήνας συντονισμένων δράσεων, με σκοπό να γνωριστούμε μεταξύ μας, να κατέβουμε στον δρόμο για να σπάσουμε τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, να καταλάβουμε σχολεία, πανεπιστήμια και δημαρχεία, να μοιράσουμε κείμενα που θα διαδίδουν το μήνυμα της ανταρσίας, να βάλουμε εμπρηστικούς μηχανισμούς σε φασίστες και αφεντικά, να κρεμάσουμε πανό σε αερογέφυρες και κεντρικές λεωφόρους, να πλημμυρίσουμε τις πόλεις με αφίσες και τρικάκια, να ανατινάξουμε σπίτια πολιτικών, να πετάξουμε μολότοφ στους μπάτσους, να γεμίσουμε τους τοίχους με συνθήματα, να σαμποτάρουμε την ομαλή ροή εμπορευμάτων μέσα στα Χριστούγεννα, να λεηλατήσουμε τις βιτρίνες της αφθονίας, να πραγματοποιήσουμε δημόσιες εκδηλώσεις και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και σκεπτικά γύρω από διάφορες θεματικές αγώνα» έγραφαν χαρακτηριστικά στο κείμενό τους.
Σημειολογικά να αναφέρουμε πως σαν χθες πριν από πέντε χρόνια, στις 23 Νοεμβρίου 2010, τα γραφεία του ΣΕΒ είχαν γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης από την οργάνωση «Μηδενική Ανοχή», που έχει στο ενεργητικό της 19 τέτοιες επιθέσεις. Η συγκεκριμένη οργάνωση συσχετιζόταν από τους αστυνομικούς με τον Νίκο Ρωμανό.

Οι επικεφαλής των αρμόδιων διωκτικών αρχών αναμένουν με ενδιαφέρον την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της ενέργειας, εκτιμώντας πως θα χρησιμοποιηθεί μία νέα ονομασία, παρότι ο τύπος και η συνδεσμολογία της βόμβας έχει ομοιότητες με άλλες που έχουν τοποθετήσει ο Επαναστατικός Αγώνας, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και η 6η Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι ο Επαναστατικός Αγώνας έχει χτυπήσει το υπουργείο Οικονομικών στις 12 Δεκεμβρίου 2005, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ελεύθερη η Πόλα Ρούπα και τουλάχιστον 1-2 ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης. Η 6η Δεκέμβρη είχε τοποθετήσει βόμβα μπροστά από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2005.


Δράστες και «κατσαρόλα»

Η εγχώρια τρομοκρατία που βρισκόταν σε ύφεση, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, προέβη σε ένα χτύπημα υψηλού ρίσκου και συμβολισμού, το οποίο φαίνεται να υλοποιήθηκε από δύο τουλάχιστον άτομα, τα οποία φορούσαν κράνη και κινήθηκαν επί της οδού Ξενοφώντος, πιθανόν χρησιμοποιώντας μοτοσυκλέτα. Ενας από αυτούς άφησε στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ ένα σακίδιο πλάτης που περιείχε τη βόμβα.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03:35, σείοντας την περιοχή, ενώ ο ήχος της ακούστηκε σε πολλά προάστια της Αττικής. Η οδός Ξενοφώντος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο άγνωστος, που τηλεφώνησε περίπου στις 02:50-2:55, με αλλοιωμένη φωνή ή ηχογραφημένο μήνυμα, είπε ότι «σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε, δεν είναι φάρσα». Η περιοχή αποκλείστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ υπήρξε και μερική εκκένωση του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην ίδια οδό.

Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε περίπου 3-4 κιλά ζελατινοδυναμίτιδας, ήταν μέτριας ισχύος, αλλά η στενότητα του δρόμου εκτόνωσε το ωστικό κύμα πάνω στα κτίρια. Στο σημείο που έγινε η έκρηξη, άνοιξε κρατήρας, μεγάλες ζημιές υπέστη η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ και ακόμη μεγαλύτερες η πρεσβεία της Κύπρου που βρισκόταν ακριβώς απέναντι. Μικρότερες ήταν οι ζημιές στο διπλανό ξενοδοχείο και τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Κάποιες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό φορέα, ενδεχομένως μαγειρικό σκεύος (κατσαρόλα), κάτι που αν επιβεβαιωθεί επίσημα κατευθύνει τις έρευνες προς ασύλληπτα ή νέα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία συνήθιζε να τοποθετεί τους εκρηκτικούς μηχανισμούς της σε κατσαρόλες.

Τα στελέχη του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών «σάρωναν» τα συντρίμμια αναζητώντας στοιχεία που θα βοηθήσουν τις έρευνες. Την ίδια ώρα κλιμάκια αστυνομικών έπαιρναν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ΣΕΒ και της Πρεσβείας, καταστημάτων αλλά και από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, από τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και από την ευρύτερη που εκτεινόταν έως τη Λ. Συγγρού και Λ. Βουλιαγμένης.

Ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από το «χτύπημα» στο κτίριο του ΣΕΒ στην Ξενοφώντος – Oι τέσσερις άλλες επιθέσεις στο ίδιο κτίριο – O μυστηριώδης άντρας με την ασταθή φωνή που προειδοποίησε για την επίθεση

Προσπάθεια δημιουργίας της 7ης γενιάς του εγχώριου αντάρτικου πόλης, με τα υπολείμματα ενόπλων οργανώσεων,  βλέπει η ΕΛ.ΑΣ πίσω από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος  που είναι η πέμπτη που έχει εκδηλωθεί με τον ίδιο στόχο από τον Μάρτιο του 1976!

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών φοβούνται και άλλες ένοπλες ενέργειες σε ένα «θερμό Δεκέμβρη» και μιλούν για μία νέα προσπάθεια αναβίωσης του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που δινόταν η εικόνα ότι «όλες οι ένοπλες οργανώσεις βρίσκονταν σε διάλυση, είτε είχαν επιχειρησιακά προβλήματα».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο την ευθύνη της επίθεσης να αναλάβει μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση. Όμως  «θυμούνται» κυρίως τις απειλές που είχαν εκτοξεύσει έγκλειστα μέλη των «Πυρήνων» τον περασμένο Αύγουστο, τα οποία ανέφεραν ότι  «θέλουμε ν’ ανατινάξουμε το σύγχρονο τρόπο ζωής, προκαλώντας πάταγο» .

Οι έγκλειστοι  «Πυρήνες» αναφέρονταν στην αναδιοργάνωσή τους, σε συνεργασία τους με την ένοπλη οργάνωση FAI  που έχει προχωρήσει σε σειρά τέτοιου τύπου ενεργειών, με διαφορετικούς και πιο απλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. Κι όλα αυτά  σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που υπήρχαν μετά την σύλληψη -στις αρχές του 2015 – του Χριστόδουλου Ξηρού και την επιχείρηση «Γοργοπόδαρος» για μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με  εκρηκτικούς μηχανισμούς μεγάλης ισχύος σε  δεκάδες τάπερ  που είχαν σε «γιάφκα» συνεργατών  της ίδιας  οργάνωσης στο Λουτράκι.

Οι «θυγατρικές» των Πυρήνων

Οι αστυνομικοί θύμιζαν ότι μία θυγατρική των «Πυρήνων» η «Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία + Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων» ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο Mall στις αρχές του 2014 όπου τότε ωστόσο είχε χρησιμοποιηθεί χύτρα ταχύτητος.

Ωστόσο  συνεκτιμούν την  δράση άλλων οργανώσεων όπως την «Επαναστατική Ανατροπή» που  ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 2013 στην οικία εφοπλιστή, στην οδό Ροβέρτου Γκάλι, στην Ακρόπολη. Είχε  αφήσει usb με το κείμενο της προκήρυξης στην οδό Αναξαγόρα, στην Καισαριανή . Όμως τελικά το στικάκι  με την προκήρυξή της κατέληξε στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής  Υπηρεσίας και ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε. Η «Επαναστατική Ανατροπή» που δεν είχε εμφανισθεί από τότε,
θεωρείται η συνέχεια της  «6η Δεκέμβρη»  που είχε δράσει προ πενταετίας  με βομβιστικές επιθέσεις και αποστολές φακέλων με σφαίρες.  Επιπλέον παρότι αυτή την περίοδο γίνεται η  δίκη του «Επαναστατικού Αγώνα», ενώ  η συσχετιζόμενη «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»  προχωρούσε μέχρι τώρα σε επιθέσεις με όπλα και ρουκέτες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεν  αποκλείουν κάποιον συσχετισμό της επίθεσης στα  γραφεία του ΣΕΒ με κάποιους ενόπλους  αυτών των ομάδων.  Σημειώνεται ότι καμία από τις οπλαποθήκες του «Επαναστατικού Αγώνα» και της ΟΛΑ δεν έχει εντοπιστεί.
Αναφέρεται ακόμη  ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει λύσει το «μυστήριο» με τις δράσεις οργανώσεων μίας παρουσίας, που ανέλαβαν τις ευθύνες για τις αιματηρές επιθέσεις στην «Χρυσή Αυγή» στο Νέο Ηράκλειο και εναντίον  σωφρονιστικού υπαλλήλου στην Φθιώτιδα.

Κλειδί για την έρευνα, σχετικά με την βομβιστική επίθεση στην οδό Ξενοφώντος, είναι η ανάλυση του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε εννιάβολτη μπαταρία και πιθανόν  ζελατοδυναμίτιδα  περίπου δύο κιλών. Οι  εκτεταμένες ζημιές  αποδίδονται στο μικρό πλάτος του δρόμου και την εκτόνωση του ωστικού κύματος  στα γύρω κτίρια.  Η προειδοποίηση για την βομβιστική επίθεση -στο «Βήμα» και στην «Εφημερίδα   των Συντακτών» έγινε από άντρα που μιλούσε καθαρά ελληνικά, είχε σχετικά «ασταθή» φωνή και καλούσε από κλειστό χώρο, από κινητό τηλέφωνο που αμέσως μετά απενεργοποιήθηκε.

 

Επιθέσεις στο παρελθόν

 

Η επίθεση της Τρίτης ήταν η Πέμπτη από μία σειρά άλλων στον ΣΕΒ.

 

– Στις 10 Μαρτίου 1976 είχε τοποθετηθεί από τον ΕΛΑ  εμπρηστικός μηχανισμός στα γραφεία του ΣEB που δεν εξερράγη λόγω βλάβης.

 

– Στις 17 Απριλίου 1979 σημειώθηκαν εκρήξεις βομβών στα γραφεία του ΣEB στο Σύνταγμα  από τον ΕΛΑ. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, καθώς η επίθεση έγινε σε ώρα λειτουργίας των γραφείων, αλλά, σύμφωνα με τους ενόπλους της συγκεκριμένης του EΛA «βιομήχανοι και αστυνομία δεν εκκένωσαν το κτίριο».

– Στις 3 Απριλίου 1990   υπήρξε  ταυτόχρονη εμφάνιση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη του μικτού ενόπλου σχήματος «ΕΛΑ – 1η ΜΑΗ», που μετά την τετραπλή βομβιστική επίθεση «επισημοποίησαν» τη σύμπραξή τους, με προκήρυξη που έστειλαν στην εφημερίδα «Επικαιρότητα» (δεν εκδίδεται πλέον) γραμμένη σε δύο διαφορετικές γραφομηχανές. Οι εκρήξεις έγιναν σε διάστημα είκοσι λεπτών με προειδοποιητικά  προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε δύο εφημερίδες. Oι βόμβες είχαν στόχο το κτίριο της ΓΣEE, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, πάλι τα γραφεία του ΣEB στην οδό Ξενοφώντος και το Σύνδεσμο Bιομηχανιών Bορείου Eλλάδος.

– Τέλος επίθεση στο ΣΕΒ, με εμπρηστικούς μηχανισμούς, πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 2010 η οργάνωση «Μηδενική Ανοχή» που είχε κτυπήσει τότε και το «Κινέζικο Επιμελητήριο».

bomba epithesi seb (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς