Τελευταία Νέα

Βίντεο – Ξανθός για Ειδομένη: Ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης – Κουίκ για Τουρκία: Θα πρέπει να τιμήσει τη συμφωνία των Βρυξελλών

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=cMz04bxMowY[/embedyt]
Ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» περιέγραψε τον καταυλισμό της Ειδομένης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.
Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα άλλο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού.
«Γι αυτό προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο, με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου να έχουμε μια διακριτή υγειονομική παρουσία από πλευράς του κράτους, σε όλους τους καταυλισμούς, με τη συνέργεια και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και όλων των ΜΚΟ» ανέφερε.
Ο κ.Ξανθός παραδέχθηκε ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».
«Σε μια περίοδο που οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν αποσταθεροποιηθεί λόγω των ελλειμμάτων, προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο λειτουργικής ικανότητας των δημοσίων δομών αναβαθμισμένο, κάτι που είναι επιβεβλημένο ειδικά σ΄αυτές τις περιοχές» είπε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι ο προσφυγικός πληθυσμός είναι κατά βάση υγιής. Ωστόσο, η πολιτεία θα ενισχύσει τις δομές τις επόμενες μέρες με γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα πραγματοποιηθούν βασικοί εμβολιασμοί στα παιδιά.
«Εδώ είναι ένας μη οργανωμένος καταυλισμός, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που οι συνθήκες είναι ασύγκριτα καλύτερες. Αποψή μας είναι ότι αυτός ο καταυλισμός πρέπει σταδιακά να φθίνει και να εξαλειφθεί» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί υπό όρους να βοηθήσει στην εκτόνωση του προβλήματος.
Από την πλευρά του ο κ. Κουίκ, είπε για την συμφωνία ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στο ακέραιο η Τουρκία.
«Θα πρέπει να τιμήσει τη συμφωνία των Βρυξελλών και μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι τα δείγματά της είναι λίγο χαλαρά» τόνισε.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, οι εγκλωβισμένοι είναι ανάγκη να πεισθούν ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η παραμονή τους στον καταυλισμό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν παρουσία του στρατού, ξεκαθάρισε ότι «ο στρατός δεν είναι ΜΚΟ και προσφέρει πολύ συγκροτημένα εκεί που χρειάζεται».
Οι κύριοι Ξανθός και Κουίκ συνομίλησαν με πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ και αποχώρησαν με προορισμό το κέντρο προσωρινής υποδοχής στο Χέρσο και το νοσοκομείο Κιλκίς.
Περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης πραγματοποιεί από το πρωί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκο Παπαευσταθίου.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε αρχικά το Ανοιχτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Στη συνέχεια μετέβησαν στον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη και ακολούθως στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό ευρεία σύσκεψη στο Νοσοκομείο του Κιλκίς με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων, τον δ/ντή του ΠΕΔΥ Κιλκίς, τους εκπροσώπους της Ένωσης νοσοκομειακών Γιατρών καθώς και με το δήμαρχο κιλκίς, Δ. Σισμανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη, Α. Βεργίδη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Βλ. Παναγιωτίδη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δ. Αγαθόπουλο.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίπεδο της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων υπάρχει μια σαφής διαβάθμιση καθώς στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα η εικόνα είναι ικανοποιητική σε αντίθεση με τον καταυλισμό στην Ειδομένη όπου αν και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη ως προς την υγειονομική κάλυψη, οι συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής είναι δραματικές. Στην Ειδομένη, ο κ. Ξανθός συνομίλησε με τη συντονίστρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ (το οποίο έχει συνεχή παρουσία στον καταυλισμό), τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που επιχειρούν στο πεδίο και υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη σωστή υγειονομική κάλυψη των προσφύγων. «Η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι « είναι επιτακτική η ανάγκη αυξημένου συντονισμού και αυτό είναι το νόημα της σημερινής περιοδείας». Επεσήμανε επίσης ότι ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και επομένως η μόνη λύση είναι η σταδιακή εκκένωσή του.
Στο Νοσοκομείο Κιλκίς, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι παρέθεσαν στον υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν κυρίως στην έλλειψη προσωπικού. Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτές τις μέρες θα διοριστούν δύο επικουρικοί γιατροί (1 παιδοψυχίατρος και 1 μαιευτήρας) ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη 8 θέσεων σε επικουρικό προσωπικό και 9 θέσεων μόνιμων εργαζόμενων από την επόμενη δέσμη των 2.440 προσλήψεων που θα προκηρυχθούν άμεσα. Επιπλέον θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Νοσοκομείου για την πρόσληψη 4 ακόμα επικουρικών γιατρών ενώ μέσα στον Απρίλιο θα τοποθετηθεί και επιπλέον προσωπικό από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ενίσχυση συγκεκριμένων δομών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ακόμα, όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, θα επεκταθεί το καθεστώς της αγόνου σε όλο το Νομό Κιλκίς έτσι ώστε η θητεία των επικουρικών να είναι τριετής.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχει ήδη εκταμιευθεί από την 3η ΥΠΕ, συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 400.000€ για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει ενώ παράλληλα έχει εκταμιευθεί το 100% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό.
Σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Ανοικτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην 4η ΥΠΕ με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης!

Στο Καστελλόριζο η Σακελλαροπούλου και… απέναντι ο Ακάρ με μήνυμα “ειρήνης”

Χωρίς παρενοχλήσεις το ταξίδι της Προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί. Τι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας …

Γιατί απέσυραν το Oruc Reis οι Τούρκοι – Τι δείχνει το μήνυμα «ειρήνης» του Ακάρ

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας έχει μπει τις τελευταίες ώρες η απρόσμενη εξέλιξη με το ερευνητικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize