Τελευταία Νέα

Αυτοί που θα πληρώσουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ και.. γιατί;

Περίπου 270.000 φορολογούμενοι θα λάβουν «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ αφού θα πρέπει να καταβάλουν συμπληρωματικό φόρο στον οποίο όμως δεν θα συνυπολογίζονται τα αγροτεμάχια.

Επτά στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, αναφέρει η Ημερησία, θα πρέπει είτε να πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το περασμένο έτος είτε να πληρώσουν μικρότερο φόρο. Ωστόσο, για τους 2,2 εκατ. φορολογούμενους προκύπτουν επιβαρύνσεις οι οποίες για περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενους εξ αυτών θα είναι έως 10 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μέσω του συμπληρωματικού φόρου στους έχοντες τη μεγαλύτερη περιουσία και στις επιχειρήσεις θα καταλογιστούν φέτος φόροι 680 εκατ. ευρώ ενώ πέρσι είχαν καταλογισθεί φόροι ύψους 570 εκατ. ευρώ.

Ο λογαριασμός προκύπτει από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και από την αναστολή φόρου στα αγροτεμάχια.

Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχεδόν το 34% του συνόλου των φυσικών προσώπων θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ με πέρσι. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι περίπου το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ.) θα πληρώσει, είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο, σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα:

Το 35% των φυσικών προσώπων θα καταβάλει ακριβώς το ίδιο ποσό.

Σχεδόν 1,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα θα επιβαρυνθούν με ποσά έως και 10 ευρώ.

Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων θα πληρώσει επιπλέον από 10-50 ευρώ ενώ περίπου 270.000 θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα από 50 ευρώ.

Σε ο,τι αφορά στα νομικά πρόσωπα λιγότερα εν συγκρίσει με το 2015 θα πληρώσει το 27,85%. Τα ίδια θα καταβάλει το 8,57% ενώ 4.309 επιχειρήσεις θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον έως και 10 ευρώ. Στην τσιμπίδα των 10 έως 50 ευρώ θα πιαστούν 5.600 νομικά πρόσωπα ενώ το 45%, δηλαδή 24.218 εταιρείες, θα επιβαρυνθούν με περισσότερα από 50 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς