Τελευταία Νέα

Ατμομηχανή και παράδειγμα προς μίμηση η οικονομία της Κρήτης

Πάνω από 150 ομιλητές συγκέντρωσε το 20ο Συνέδριο Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, μεταξύ των οποίων και κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ. Από τις εργασίες του Συνεδρίου τα περασμένα χρόνια, είχαν προβλεφθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και του δυσβάσταχτου χρέους. Ποια όμως είναι η οικονομική θέση της Κρήτης στην Ελλάδα, τα προβλήματα της ελληνικής παθογένειας και οι λύσεις σε εθνικό επίπεδο και εντός ΕΕ;
Η οικονομία της Κρήτης μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή και παράδειγμα προς μίμηση από τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας, όμως η κεντρική πολιτική σκηνή, δυναμιτίζει τις προσπάθειες των Κρητικών. Αυτό που ξεχωρίζει στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Παπαδόπουλο, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι ότι οι Κρητικοί δεν έχουν αναπτύξει “μονοκαλλιέργεια”, αλλά επιδίδονται σε οικονομικές δραστηριότητες όλο το χρόνο από τον τουρισμό μέχρι τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.
Σε πανελλαδικό επίπεδο η φοροεπιδρομή δεν αποφέρει οικονομικά στο κράτος, ούτε και θα αποφέρει η στροφή στους έμμεσους φόρους, επειδή οι άμεσοι δεν αποδίδουν πλέον. Υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας, κοινωνικοπολιτική αστάθεια και συνεχείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις που θεωρείται ότι θα τόνωναν την πραγματική οικονομία, αγνοούνται. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να βρουν λύση για ωριμάσουν οι συνθήκες ελάφρυνσης του χρέους.
Το 20ο Διεθνές Συνέδριο Μακροοικονομίας στο Ρέθυμνο φιλοξενεί πάνω από 150 ομιλητές, εξέχουσες προσωπικότητες της Οικονομικής Επιστήμης. Ένας εξ αυτών και ο Γιώργος Αλλαγιάννης, Καθηγητής Πανεπιστημίου στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Θεωρεί θετική την Ευρωπαϊκή Οικονομική ολοκλήρωση, ως ανάχωμα στις προθέσεις των διεθνών αγορών, αφού η ΕΚΤ αποτελεί ρυθμιστή της κατάστασης προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες και οικονομίες. Όμως διαπιστώνει ότι τελικά η οικονομική κρίση διέσπειρε αντί για να ενώσει τους λαούς.

Ρεποστάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

diethnes oikonomiko synedrio rethymno (3) diethnes oikonomiko synedrio rethymno (2) diethnes oikonomiko synedrio rethymno (1) diethnes oikonomiko synedrio rethymno (5) diethnes oikonomiko synedrio rethymno (4)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς