Τελευταία Νέα

Από το bullying, δίπλα στον Fabre και στα Βασιλικά μπαλέτα

Τι και αν στο σχολείο έζησε ένα είδος bullying, κουβαλώντας το τίτλο της μπαλαρίνας; Τι και αν στα 17 του χρόνια ,του  είπαν ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί με τον χορό διότι δεν του ταίριαζε; Η αγάπη του για το μπαλέτο και τον σύγχρονο χορό  ήταν τέτοια που όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά ξεπέρασε πλέον και τα όρια της χώρας οδηγώντας  τον 28χρονο σήμερα Γιώργο Κοτσιφάκη στο  να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων χορευτών διεθνώς  και να είναι μέλος των  Βασιλικών Μπαλέτων της Φλάνδρας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Sidi Larbi Cherkaoui, ενός   από τους κορυφαίους χορογράφους της εποχής μας.

Ο Ηρακλειώτης Γιώργος Κοτσιφάκης σε μια αποκλειστική και συνάμα αφοπλιστική συνέντευξη στο neakriti.gr , και αφιερώνοντας λίγες ώρες από πολύτιμο χρόνο του έχοντας προηγηθεί  επιτυχημένες παραστάσεις στην Τσεχία, ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα και της ζωής του. Αναφέρεται στον  Jan Fabre στον πρώην καλλιτεχνικό  διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ ο οποίος και πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων  και με τον  οποίο ο Γιώργος  συνεργάστηκε, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ως μέλος της ομάδας του Fabre ,έφτασε στα ανθρώπινα όρια του και έζησε καταστάσεις πλήρους καλλιτεχνικής μέθης.

Ενώ ο καταξιωμένος και απόλυτα  συνειδητοποιημένος  χορευτής για το τι επιδιώκει στην ζωή του δεν παραλείπει να αναφερθεί στους στυλοβάτες του  όλα αυτά τα χρόνια , στην μεγάλη αγάπη της μάνας του ,τον αείμνηστο Σκορδαλό ,και αποκαλύπτει ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα  που έχει στο νου πατώντας Κρήτη .

Συνέντευξη στη Βάλια Μπούη
Τι σημαίνει για σένα  ΧΟΡΟΣ και πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό;

Χορός για μένα είναι οτιδήποτε κινείται ή απλώς υπάρχει σ’αυτόν τον κόσμο. Οτιδήποτε κινείται ασταμάτητα σε μια μορφή “συνεννοημένης” ή μη χορογραφίας. Υπάρχει παντού γύρω μας απ τη γέννηση μέχρι τον θάνατο.Δε ξέρω αν το αποφάσισα ακριβώς. Απλώς ένιωσα ότι με ενδιαφέρει να αφιερώνω χρόνο και φαιά ουσία, με ποιους τρόπους μπορεί να κινηθεί το σώμα μου και οτιδήποτε με περιτριγυρίζει.
Πότε και πως αποφάσισες  να ανοίξεις τα φτερά σου για το εξωτερικό;

Αμέσως μετά την αποφοίτηση μου απ την επαγγελματική σχολή χορού Ραλλού Μάνου το 2010, έπειτα από διαγωνισμό μου δόθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το Άμστερνταμ ήταν ο πρώτος σταθμός από όπου ξεκίνησαν και τα υπόλοιπα ταξίδια.
Οι γονείς σου πως αντέδρασαν και πως σου στάθηκαν μετέπειτα;

Οι γονείς μου ήταν και είναι πάντα οι καλύτεροι υποστηρικτές μου. Πάντα με αγάπη και εμψύχωση για όλες μου τις επιλογές. Δε θα μπορούσα να έχω μεγαλύτερη κατανόηση γι αυτό που κάνω από κανέναν.
Από τον περίγυρο σου ,(σχολείο -συγγενείς ,φίλοι) ποιες οι απόψεις  για το γεγονός ότι ήθελες να ασχοληθείς με το χορό και με το δεδομένο ότι στην Κρήτη ,άνδρα να έχει κάνει μπαλέτο και να ασχολείται με το σύγχρονο χορό δεν  συναντάς και συχνά..,

Τα σχολικά χρόνια ήταν ζόρικα και κουβαλούσα τον τίτλο της “μπαλαρίνας”. Στο λύκειο το γεγονός ότι έκανα κλασσικό και σύγχρονο χορό έγινε λόγος θαυμασμού και περιέργειας. Ίσως και γω το υποστήριζα καλύτερα όντας ωριμότερος και δεν ντρεπόμουν να πω ότι κάνω μπαλέτο και σύγχρονο. Στο προαύλιο ήμουν ευλύγιστος, γρήγορος, αθλητικός, έπαιζα ποδόσφαιρο και βόλεϊ και συμμετείχα σε ό,τι “ταρζανιές” γίνονταν. Μπορώ να πω ότι έκανα και ένα φίλο μου τότε να δοκιμάσει να έρθει στη σχολή που πήγαινα τα απογεύματα και αυτή τη στιγμή είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής χορού στην Αθήνα και είναι εξαιρετικά ενεργός στην τέχνη του χορού.
Κατέχεις και πολύ σημαντικές σπουδές,μίλησες  μας για τα πιο σημαντικά εφόδια που πιστεύεις ότι απέκτησες .

Πειθαρχία, αυτοέλεγχο, συγκέντρωση, σωματική και πνευματική αντοχή, πολύπλευρη αντίληψη.
ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΣΥ
Σήμερα που μιλάμε που σε βρίσκουμε και με  τι ακριβώς ασχολείσαι;;

Είμαι στην Αμβέρσα του Βελγίου και χορεύω για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Φλάνδρας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Sidi Larbi Cherkaoui. Είναι ένας απ’τους κορυφαίους χορογράφους της εποχής μας και ήταν πάντοτε το όνειρο μου να συνεργαστώ μαζί του. Παράλληλα συμμετέχω στην χορευτική παράσταση ELVEDON από τον ταλαντούχο ανερχόμενο Έλληνα χορογράφο Χρήστο Παπαδόπουλο με τον οποίο ετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη έπειτα από την επιτυχία που σημείωσε στο διεθνές φεστιβάλ χορού Aerowaves Spring Forward στο Pilsen της Τσεχίας τον Απρίλη που μας πέρασε.
Τι είναι  αυτό που σε  έχει δυσκολέψει περισσότερο στην καριέρα σου αλλά μέσα σου βαθιά ξέρεις ότι αυτό σε βοήθησε περισσότερο στο να εξελιχθείς;;

Τα πρωινά ξυπνήματα.
Έφτασες ποτέ στο σημείο να απογοητευτείς και να σκεφτείς να τα παρατήσεις; Ποιος είναι ο απώτερος στόχος σου;

Στα 17 μου, όταν μου είπαν ότι δεν πρέπει να ασχοληθώ με τον χορό διότι δε μου ταιριάζει. Αφού πέρασα ένα μικρό δράμα πρώτα, αναρωτήθηκα αρκετά αλλά δεν κράτησε πολύ γιατί τότε ήταν που κατάλαβα πόσο πολύ μ αρέσει αυτό που κάνω.
Οι πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας σου;;

Στην πρώτη μου παράσταση, στο “2” του Δημήτρη Παπαιωάννου όταν ήμουν 18 χρόνων, το πρώτο μου συμβόλαιο στο εξωτερικό με τον Jan Fabre και πέρυσι τα Χριστούγεννα που δίδαξα στη σχολή που μεγάλωσα στο Ηράκλειο, στη σχολή της κ. Ντίνας Βασιλάκη.
Οι πιο έντονες στιγμές στη καριέρα σου;

Τα ταξίδια.
Συνεργασίες σταθμός στη ζωή σου μέχρι στιγμής;

Η συνεργασία μου με τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη, διεθνώς αναγνωρισμένο χορογράφο απ την Ιεράπετρα και σύντομα επίσημο διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ελλάδας. Η μεγαλύτερη έμπνευση που είχα ποτέ από οποιονδήποτε χορογράφο έως τώρα με αποκορύφωμα το solo που χόρεψα γι αυτόν “All Things Are Quite Silent” στα Χανιά το 2013 στο φεστιβάλ Dance Days.
Jan Fabre
Μίλησε μας για τον Jan Fabre με τον οποίο και συνεργάστηκες.Τις προηγούμενες εβδομαδες ήταν πρώτο θέμα στην Ελλάδα εξαιτίας της παραίτησης του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ.Εσύ  θα έπαιρνες μέρος στην συγκεκριμένη παράσταση;

Ο Jan Fabre υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Δίπλα του διδάχτηκα άπειρες πληροφορίες, γνώρισα ένα άγνωστο κομμάτι του εαυτού μου, έφτασα στα ανθρώπινα όρια μου και έζησα καταστάσεις πλήρους καλλιτεχνικής μέθης. Έμαθα να μιλάω και να καταλαβαίνω πολλές διαφορετικές γλώσσες, εντάχθηκα σε μια κοχλάζουσα οικογένεια νέων καλλιτεχνών, ελευθέρωσα τη σκέψη μου και έμαθα να εκτίθεμαι σε αληθινές καταστάσεις χωρίς καμία αυτοκριτική. Η συνεργασία ήταν για μένα απελευθερωτική. Του οφείλω πολλά από τα εργαλεία που κουβαλάω σήμερα.

Λυπάμαι για το πως εξελίχτηκαν τα πράγματα με το Ελληνικό Φεστιβάλ. Κατά τη γνώμη μου τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και από τον ίδιο τον Fabre υπήρξαν επιπόλαιες κινήσεις προγραμματισμού και έλλειψη επικοινωνίας. Το όραμα ενός καλλιτέχνη είναι σεβαστό αλλά δυστυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ταίριαζε στην ελληνική πραγματικότητα.
ΚΡΗΤΗ -ΓΟΝΕΙΣ Τι σου λείπει περισσότερο από την Κρήτη;

Είμαι Ηρακλειώτης και η καταγωγή των γονιών μου είναι η Βιάννος. Μου λείπει η οικογένεια μου, τα ξαδέρφια μου, οι βόλτες στον Κερατόκαμπο, το φως, οι ομελέτες και τα παλιά αυθεντικά κρητικά γλέντια. Πολύ συχνά ακούω Σκορδαλό που είναι ο αγαπημένος και της μάνας μου. Η ζωή στην Κρήτη έχω καταλάβει πως μου προσφέρει ποιοτικό χρόνο. Κάθε φορά που έρχομαι νιώθω πιο υγιής, χορτάτος και ήρεμος.
Όταν θα επιστρέψεις Κρήτη ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις;

Κατευθείαν Κερατόκαμπο, βουτιά στην παραλία μου και μετά ζεστή ομελέτα στο σπίτι.
Θα ήθελες κάποια στιγμή να επιστρέψεις μόνιμα στην Ελλάδα και να ασχοληθείς ενδεχομένως με κάτι δικό σου;

Όταν περάσουν τα χρόνια και χορτάσω από ο,τι κάνω τώρα, θα ήθελα να δημιουργήσω ένα Διεθνές Κέντρο Χορού στο Ηράκλειο, το οποίο θα αποτελείται από μια επαγγελματική σχολή χορού καθώς και μια σκηνή ειδικά διαμορφωμένη για παραστάσεις χορού. Στο εξωτερικό αντίστοιχα κέντρα υπάρχουν σε πολλές πόλεις, όχι κατ’ανάγκην μεγάλες. Έτσι λοιπόν ακόμα και ο κόσμος της επαρχίας έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την τέχνη αυτή.
Στα νέα παιδιά που έχουν φιλοδοξίες και κάνουν όνειρα, διαβάζοντας τη συνέντευξη σου , ποιο το μήνυμα που θα ήθελες να τους στείλεις;

Σκληρή δουλειά, γεμάτη καρδιά!

Νέα Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς