Αποχαιρετήσαμε ένα σύντροφο που η ζωή του ταυτίζεται με την πορεία και την δράση του ΚΚΕ, που υπηρέτησε σχεδόν για ένα αιώνα

Σήμερα Παρασκευή 5 του Αυγούστου στο Ρέθυμνο πλήθος συγγενών, συγχωριανών, φίλων και συναγωνιστών και  με σεβασμό και αστείρευτη εκτίμηση αποχαιρετήσαμε το σύντροφο ΑΝΤΡΕΑ ΚΟΥΝΟΥΠΑ για το στερνό του ταξίδι.

Αποχαιρετήσαμε ένα σύντροφο που η ζωή του ταυτίζεται με την πορεία και την δράση του ΚΚΕ, που υπηρέτησε σχεδόν για ένα αιώνα.

Ο σ. ΑΝΤΡΕΑΣ πολέμησε την αστική πολιτική, όπως και αν εκφραζόταν. Άντεξε, δε λύγισε, με πολλές θυσίες σε αυτή τη μεγάλη πορεία.

Άνθρωπος βαθιά λαϊκός, έμεινε προσηλωμένος στο δίκιο του λαού και πάλεψε για αυτό με κάθε μέσο στις δοσμένες συνθήκες. Πίστευε με ζήλο πως η ζωή των ανθρώπων ομορφαίνει μόνο μέσα από τον αγώνα για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία έγινε από το Γραμματέα της Τ. Ε. Ρεθύμνου του Κ.Κ.Ε. Κωστή Σταυρουλάκη.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με σεβασμό και αστείρευτη εκτίμηση αποχαιρετούμε σήμερα το σύντροφο Αντρέα για το στερνό του ταξίδι. Αποχαιρετούμε ένα σύντροφο που έθεσε, από το δικό του μετερίζι, τη δράση του στη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τα δεσμά που της επιβάλλουν οι καταπιεστές της. Το παράδειγμα της επιλογής του συντρόφου Αντρέα είναι σημαντικό και διδακτικό, ακριβώς γιατί ο ίδιος είχε την επιλογή να κάνει ριζικά διαφορετικές κινήσεις για το μέλλον του. Γεννημένος σε μία εποχή που όλα μαρτυρούσαν έκδηλα τα αδιέξοδα του σάπιου συστήματος, στα 1921, όταν χιλιάδες σκοτωμένοι και  ξεριζωμένοι πλήρωναν τις βλέψεις των αχόρταγων κεφαλαιοκρατών. Στην εφηβεία του, τα τύμπανα του πολέμου άρχιζαν για δεύτερη φορά να χτυπούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σύντροφος Αντρέας είχε τη δυνατότητα εύκολα να διαλέξει μια ζωή ατομικού βολέματος, μία εντός εισαγωγικών φιλήσυχη ζωή, που θα την επέβαλε ο φόβος, που θα την ήλεγχε και θα την καθοδηγούσε. Μα πως άραγε να έμενε στο περιθώριο; Πώς να δεχόταν σιωπηλά τα έγκλημα που γίνονταν δίπλα του; Δεν το έκανε. Επέλεξε να συνταχθεί με την επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης.

Ας αφήσουμε όμως τον ίδιο να μας μιλήσει για τη ζωή και τη δράση του. Όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του:

«Είμαι τυχερός που από μικρό παιδί (περίπου 15 χρονών) μπήκα στις γραμμές του ΚΚΕ και εκεί έμεινα πιστός μαχητής όλα τα χρόνια της ζωής μου. Στο ΚΚΕ έμαθα την άγρια ανισότητα που βασιλεύει στον κόσμο. Διδάχτηκα για την άγρια εκμετάλλευση του λαού από τους κεφαλαιούχους και είδα τη σκληρή συμπεριφορά του δεξιού κράτους σε όσους αγωνίζονται για ειρήνη, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, κοινωνική προκοπή, για εργασία για όλους, για τα λαϊκά δικαιώματα και για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.  Είδα τις φυλακίσεις των ηρωικών αγωνιστών, τα μπουντρούμια, τα βασανιστήρια, τις εξορίες και τις εκτελέσεις. Τα έζησα και τα πέρασα και ορκίστηκα να μάχομαι όσο θα ζω. Γνώρισα την πίστη, την ανιδιοτέλεια και την ανθρωπιά των κομμουνιστών. Την εντιμότητα και την λεβεντιά με την οποία παλεύουν και δίνουν τη ζωή τους και το αίμα τους για το σοσιαλισμό».

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Ο Αντρέας, υποτάσσοντας το ατομικό στο συλλογικό, υποτάσσοντας δηλαδή όλες του τις αρετές- τόσο την πραότητα και την υπομονή του όσο το επάγγελμα και την τέχνη του- στην υπεράσπιση των δίκιων του λαού, αποτελεί παράδειγμα κομμουνιστή, άξιο να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές.  Ανήκει σε αυτή την γενιά των αγωνιστών που πάλεψε τη δικτατορία του Μεταξά, τον Γερμανικό και Ιταλικό φασισμό με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, που όρθωσε το ανάστημά της στην βρετανική επέμβαση και έζησε το μεγαλείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που πάλεψε στους εργατικούς αγώνες τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 και πολέμησε την 7χρονη δικτατορία με αποκορύφωμα το Πολυτεχνείο. Μετά την μεταπολίτευση συνέχισε να αγωνίζεται για ανεξαρτησία, για κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, των πυραύλων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Παράλληλα, συμμετείχε στους αδιάκοπους αγώνες για ψωμί, δουλεία, παιδεία και υγεία. Αγωνίστηκε από διάφορες θέσεις στο κίνημα. Μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ρεθύμνου, για πολλά χρόνια πρόεδρος του παραρτήματος στο Ρέθυμνο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ )

Είμαστε περήφανοι, σαν Κόμμα, που την 100χρονη ιστορία μας, την έγραψαν άνθρωποι σαν τον Αντρέα: Πρωτοπόροι Αλύγιστοι Αγωνιστές μέχρι την τελευταία τους πνοή!

Σύντροφε Αντρέα,

Σ’ αυτό το τελευταίο μακρύ ταξίδι σου, να είσαι ήσυχος πως έχεις εκπληρώσει στο ακέραιο το χρέος σου απέναντι στους ανθρώπους. Η προσφορά σου και οι παρακαταθήκες σου, αποτελούν παράδειγμα και εμπνέουν την νέα γενιά. Έλεγες τις πιο μεγάλες αλήθειες, πικρές καμιά φορά, μα με τόση αγάπη γλυκά ειπωμένες. Το μοτίβο της ζωής σου ήταν η δημιουργία και ο σεβασμός στον άνθρωπο. Το πάθος για δημιουργία, η αγάπη για τον άνθρωπο, η αφοσίωση στον αγώνα, που ξεκινούσε από τα βάθη της ψυχής σου, για να δώσει στους άλλους αισιοδοξία, κουράγιο και πίστη.

Τα απλά, καθημερινά, ήξερες να τα μεγαλώνεις, να τα κάνεις αιώνια. Ταξιδεύεις να βρεις τους συντρόφους σου, που πάλεψαν και αυτοί για το δίκαιο και την αλήθεια. Χάραξες τις ψυχές μας με την ομορφιά και την αγάπη σου, με τις αξίες που δεν πεθαίνουν ποτέ.

Στην οικογένειά σου, που χάνει έναν καλό πατέρα και παππού, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Με τη σιγουριά ότι το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα, με την αισιοδοξία που διδάσκει και το δικό σου παράδειγμα, σε αποχαιρετούμε.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Αντρέα!

Ρέθυμνο 05 08 2016

Η ΤΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς