Τελευταία Νέα

Αδιαφορία από τους βουλευτές της Κρήτης και ολιγωρία από την κυβέρνηση καταγγέλλουν οι νέοι αγρότες του νησιού – Θα αποκλείσουν όλες τις αγροτικές υπηρεσίες του νησιού

Αδιαφορία από τους βουλευτές της Κρήτης και ολιγωρία από την κυβέρνηση καταγγέλλουν οι νέοι αγρότες του νησιού, οι οποίοι εδώ και πάνω από 5 χρόνια δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ από τα εθνικά αποθεματικά, αφού δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα δικαιώματά τους. Δια στόματος του προσωρινού εκπροσώπου τους μέχρι τη σύσταση συλλόγου, Γιώργου Στριλιγκά, αναφέρουν ότι εάν παραμείνει ίδιο το σκηνικό, θα αποκλείσουν όλες τις αγροτικές υπηρεσίες του νησιού.
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης συζητήθηκαν στη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συμμετοχή του Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Πρωτογενή Τομέα Θεανώς Βρέντζου – Σκορδαλάκη, εκπροσώπων των Νέων Αγροτών από όλη την Κρήτη, του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη και του Αντιπροέδρου της ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη.
Η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του έτους στην Περιφέρεια Κρήτης με πρωτοβουλία της κ. Βρέντζου , λόγω των σοβαρών προβλημάτων-αδικιών που προέκυψαν από την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης σε βάρος κυρίως των νέων αγροτών. Συγκεκριμένα τα ζητήματα-προβλήματα που θίχτηκαν προς επίλυση αφορούν στις επιδοτήσεις των Νέων Γεωργών των ετών 2009 και 2014 όπου παρατηρείται μεγάλη διαφοροποίηση στην κατανομή του εθνικού αποθέματος μεταξύ των Νέων Γεωργών που εντάχθηκαν στο Μέτρο 1.2.1. τα έτη 2006, 2009 και 2014. Τα έτη 2006 και 2014 κατανεμήθηκε εθνικό απόθεμα σε αντίθεση με το έτος 2009, που εγκρίθηκε από το άρθρο 68 πάγιο ποσό (1.200€) για όλους τους ενταγμένους Νέους Γεωργούς.
Επίσης ο κ. Αποστόλου τόνισε πως οι νέοι αγρότες θα έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αμβλυνθούν οι αδικίες και θα δοθούν επιπλέον ενισχύσεις και κίνητρα στους νέους αγρότες.
Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικότερα στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και στην κατανομή των βοσκοτόπων. Ο Υπουργός ανέφερε ότι, έχει ήδη αποστείλει σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίσης θα θέσει το θέμα και στον αρμόδιο επίτροπο κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί του στις 28 Ιανουαρίου.
Προέτρεψε μάλιστα τους αγρότες που θεωρούν ότι αδικούνται από την καταβολή των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης να υποβάλλουν ενστάσεις και υποσχέθηκε ότι οι διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν μετά την εξέταση τους.
Η κ. Βρέντζου παράλληλα εξέθεσε στον Υπουργό και στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, τα θέματα που για την Περιφέρεια αποτελούν προτεραιότητα, όπως την αξιοποίηση των σχολών της Μεσσαράς και Ασωμάτων , την Δακοκτονία 2016 , την κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των Αγορών Παραγωγών ενώ ζήτησε συγκεκριμένες διευκρινήσεις για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας που ήδη έχει μπει σε εφαρμογή και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής στο ΚΗΜΟ μέσω της σελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr .

 

Έμπρακτη στήριξη των αγροτών με περιοδείες σε γεωργικές περιοχές ξεκινά ο Νότης Μαριάς
Στο πλευρό των αγροτών, που ξεσηκώνονται ενάντια στη στοχοποίησή τους από τους δανειστές και την τρόικα, θα βρεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Μιλώντας στις 13 Ιανουαρίου στον ρ/σ Λαμία FM με αφορμή την πρωτιά που κατήγαγε  με 869 παρεμβάσεις, ομιλίες και παρεμβάσεις  στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου,  που κορυφώνει τις κινητοποιήσεις του πανελλαδικά.  «Έβαλα επανειλημμένα τα θέματα των αγροτών στην Ευρωβουλή» είπε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και προανήγγειλε επισκέψεις από 21 -23 Ιανουαρίου σε Καβάλα, Δράμα και Σέρρες, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν άμεσα επισκέψεις και σε άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας.
«Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετώπιζαν οι αγρότες μας, είπε ο Νότης Μαριάς, προστέθηκε και η άφρονα πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που άναψε το πράσινο φως προκειμένου η ελληνική πλευρά να συμφωνήσει στις 22 Δεκεμβρίου στην παράταση για ένα εξάμηνο ακόμη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έτσι έκλεισε η Ρωσική αγορά για τα Ελληνικά προϊόντα». Αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών, ο Νότης Μαριάς απαρίθμησε: την φορομπηχτική πολιτική που ασκείται σε βάρος τους,  την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τα πανάκριβα γεωργικά εφόδια και την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, που έφτιαξαν ένα εκρηκτικό μείγμα συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος.
Ερωτηθείς ειδικότερα για την πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε για το ασφαλιστικό και το πώς μπορεί να επιλυθεί χωρίς καμία περικοπή συντάξεων, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι όπως ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες, λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από το PSI, το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που επίσης ζημιώθηκαν κατά €14 δις .
«Η Ελλάδα –είπε ο Νότης Μαριάς- υφίσταται αυτή τη στιγμή τις συνέπειες ενός τρίτου μνημονίου, της τάξεως των €86 δις, με σκληρά μέτρα φτωχοποίησης του λαού. Στα ποσά αυτά είναι και €25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Από το πακέτο αυτό όμως περίσσεψαν τουλάχιστον €14 δις που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων».
Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής στην πρότασή του για το ασφαλιστικό σύστημα  έκανε λόγο και για τα ρευστά διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων, που μαζί με το κονδύλι της προτεινόμενης ανακεφαλαιοποίησής  τους  συγκροτούν μία κεφαλαιακή βάση €30 δις, που θα μπορούσαν να επενδυθούν και με τις αυξητικές τάσεις των επιτοκίων να αποδίδουν άνω των 900 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ποσό που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ελλειμμάτων τους και δίνει άλλες δυνατότητες για συζήτηση σε «ψύχραιμο χρόνο» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

neoi agrotes siskepsi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς