Τελευταία Νέα

Αδέσποτα στη Σητεία – Το πρόβλημα έχει πάρει απρόοπτες διαστάσεις στην πόλη και κανένας δεν δίνει λύσεις

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει πολύς για τα αδέσποτα. Έχει τεθεί και στο παρελθόν, τα προηγούμενα χρόνια, όμως φέτος και ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο επανέρχεται με ένταση για διάφορους λόγους.

Τις τελευταίες ημέρες αγανακτισμένοι πολίτες ζήτησαν από τοπικά μέσα να τους δοθεί ο λόγος προκειμένου να εκφράσουν την μεγάλη τους ανησυχία και αγωνία για την ένταση του προβλήματος και παράλληλα να ζητήσουν από τους αρμοδίους να ενεργήσουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στις δηλώσεις τους οι κ. Μανόλης Μιαούλης, Νίκος Αχτύπης και κάτοικοι της Σητείας εστίασαν στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία λόγω της μη αντιμετώπισης του προβλήματος επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δήμο Σητείας, που είναι αρμόδιος φορέας πλέον, και στο Φιλοζωικό Σύλλογο Σητείας, που είναι εθελοντικό σωματείο.

Ο κ. Μιαούλης δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για την κατάσταση που επικρατεί στη Σητεία και ιδιαίτερα στην παραλία της πόλης και στη χερσαία ζώνη του λιμανιού- στον πεζόδρομο στις πάπιες, στην περιοχή των Κοκκίνων.

«Το πρόβλημα έχει πάρει απρόοπτες διαστάσεις στην πόλη και κανένας δεν δίνει λύσεις. Γι’ αυτό είμαστε όλοι οι Σητειακοί αγανακτισμένοι. Το αναφέρω γιατί γύρισα την πόλη συγκεντρώνοντας δεκάδες υπογραφές, που έχω καταθέσει στο Δήμο με αίτηση να μαζέψουν τα αδέσποτα από την πόλη, την παραλία και την περιοχή του λιμανιού.

χαρακτηριστικά.

Στο σημείο του χερσαίου χώρου του λιμανιού εδώ και καιρό βρίσκονται αδέσποτα ζώα, ενώ έχουν τοποθετηθεί και μερικά σπιτάκια σκύλων, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καθαριστεί ο χώρος και να καλλωπιστεί από εθελοντές -όπως και έγινε πριν λίγες ημέρες, η εικόνα πάλι καταλήγει η ίδια με απορρίμματα περιττώματα ζώων παντού.

Έχει παρατηρηθεί και ότι μειώνονται οι πάπιες που βρίσκονται στην “λίμνη” του λιμανιού, έχουν πέσει θύματα των αδέσποτων, τα οποία ακόμη έχουν επιτεθεί και σε γατιά στην πόλη σύμφωνα με καταγγελία πολίτη».

 

Οι επιθέσεις

«Η κατάσταση με τα αδέσποτα», συνέχισε, «έχει ξεφύγει τελείως στην πόλη μας. Έχει γίνει ένας καρκίνος που εξαπλώνεται κι έχει πολύ επικίνδυνος. Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα έχουμε θύματα.

Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις στο Νοσοκομείο Σητείας, όπου εργάζομαι, με δαγκωματιές πολιτών».

Στάθηκε χωρίς να αναφέρει ονόματα σε ορισμένα σοβαρά περιστατικά. Μίλησε για ένα πολίτη, που, ενώ έκανε βόλτα στην παραλία, σε κεντρικό σημείο με την οικογένειά του, δέχτηκε επίθεση από 6-7 αδέσποτα σκυλιά, τον έριξαν στο κάτω διάζωμα του λιμανιού και βρέθηκε ξαφνικά σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου με πολλά κατάγματα.

Ένας νέος άνθρωπος -όπως είπε, έχει καταγραφεί στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Σητείας- έσκυψε να χαϊδέψει ένα αδέσποτο ζώο, του όρμισε στο πρόσωπο κι έφτασε στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου για να γίνουν ράμματα.

«Πριν λίγες ημέρες», πρόσθεσε, στις 27 Ιουλίου, περίπου στις 9 το βράδυ, γονείς μετέφεραν το παιδί τους στο Νοσοκομείο Σητείας διότι την ώρα που ήταν καθήμενοι σε καφετέρια του παραλιακού μετώπου και το παιδί έπαιζε στον πεζόδρομο, δέχτηκε επίθεση από 6-7 σκυλιά, που το δάγκωσαν. Πρόλαβαν πολίτες κι έδιωξαν τα σκυλιά, όμως είχαν δαγκώσει το παιδί.

Τις τελευταίες επίσης ημέρες πληροφορήθηκα ότι σημειώθηκε κι άλλο περιστατικό που αφορούσε επίθεση σκυλιών σε πολίτες. Στον ένα ( Γ.Τ. ) όρμησαν, αλλά δεν τον δάγκωσαν, ενώ σε άλλον επιχειρηματία της περιοχής του όρμησαν στο πρόσωπο.

Και ο ίδιος είμαι παθών, γι’ αυτό κι έχω ξεκινήσει έναν αγώνα για να φύγουν τα δέσποτα από την πόλη, από το λιμάνι όπου απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο. Κάνοντας καθημερινά πεζοπορία για να περάσει από την περιοχή, πρέπει να κρατάω ένα ραβδί, όπως κάνουν κι άλλοι πολίτες, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να περάσει, αφού του ορμάνε τα σκυλιά. Με το ραβδί μπορώ να τα απωθήσω. Δεν θέλω να φτάσω στο σημείο να τα χτυπήσω, δεν έχω χτυπήσει ποτέ μου ζώο και δεν θέλω να το κάνω. Δεν φταίνε τα ζώα».

 

Όχληση και υγιεινή

Επικεντρώθηκε και στην όχληση που υφίστανται οι κάτοικοι των Κοκκίνων. «Δεν μπορούν να ηρεμήσουν στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας από τα γαβγίσματα των ζώων που μαζεύονται σε αγέλες.

Το ίδιο όπως συμβαίνει και με τους κατοίκους του κέντρου της πόλης που δεν μπορούν να κοιμηθούν από τη φασαρία που δημιουργείται με τα ζώα να “κυνηγούν” τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα. Το κέντρο -πλατεία, μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, τα σκαλιά προς την Αγία Αικατερίνη, αλλά και όλη την πόλη- σημεία με γρασίδι, όπου παίζουν και παιδιά έχει βρομίσει από τα περιττώματα των αδέσποτων ζώων.

Το ίδιο συμβαίνει και με την παραλία. Πέρυσι ήρθαν πάνω από 50- 60 παιδιά στο Νοσοκομείο με σταφυλόκοκκο. Ο μεγάλος θα καθίσει στην ψάθα, την ξαπλώστρα, το παιδάκι παίζει, σκαλίζει στην άμμο. Αυτά δεν τα βλέπει κανένας; Πόσο επικίνδυνο πρέπει να γίνει για να δώσουν λύσεις αυτοί που πρέπει;», αναρωτιέται ο κ. Μιαούλης.

 

Ο Φιλοζωικός

«Το πρόβλημα των αδέσποτων», συμπλήρωσε, «το δημιούργησαν αυτοί που αφήνουν τα σκυλιά τους ελεύθερα. Από κι έπειτα όμως δεν αντιμετωπίζεται από τους εμπλεκόμενους». Επιρρίπτοντας αρχικά ευθύνες στο Φιλοζωικό Σύλλογο αλλά και την Πρόεδρο του κ. Δέσποινα Κουνελάκη έκανε λόγο για «μία, ομάδα που προσπαθεί να καταστρέψει την πόλη, η οποία εκτός τους αρχαιολογικούς χώρους έχει να επιδείξει το παραλιακό μέτωπο, το οποίο βάλθηκαν να καταστρέψουν. Δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο στην πόλη με το έτσι θέλουν. Εδώ είναι λιμάνι και αρχαιολογικός χώρος. Απαγορεύει ο νόμος τα αδέσποτα. Δεν μπορούν να παρανομούν».

Απεύθυνε δε ερωτήματα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Θοδωρή Πετρουλάκη, πότε και γιατί δόθηκε άδεια στο Φιλοζωικό να δημιουργήσει κατασκήνωση σκύλων στον χώρου του λιμανιού κι αν δεν έχει δοθεί άδεια, γιατί παραμένουν τα σκυλιά στον χώρο.

 

Ο Δήμος

«Ο νόμος επίσης», συνέχισε ο κ. Μιαούλης, «έχει τροποποιηθεί και υπεύθυνος για την κατάσταση της πόλης, για την εφαρμογή του προγράμματος για τα αδέσποτα είναι ο Δήμος.

Διάβασα μία δήλωση του Δημάρχου κ. Πατεράκη σε ένα Δ.Σ., που λέει ότι δεν είναι Δήμαρχος για να κάνει τα χατίρια των λίγων, αλλά να επιλύει τα προβλήματα του συνόλου των πολιτών της Σητείας. Ρωτάω λοιπόν, επειδή εδώ και δύο χρόνια δεν κάνει τίποτα για τα αδέσποτα, αυτό δεν είναι πρόβλημα του συνόλου των πολιτών;

Όταν συνομίλησα με τον κ. Πατεράκη, μου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα κι όταν τον ρώτησα πού να γίνουν τα παράπονα μου απάντησε στον υπουργό. Αν όμως για κάθε πρόβλημα που δημιουργείται στην πόλη δεν είναι άξιος ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος να τα λύνουν τα προβλήματα, τότε τί κάνουν σε αυτή τη θέση; Τον κ. Πατεράκη τον ψηφίσαμε για να λύνει τα προβλήματα της πόλης, αν δεν μπορεί να το κάνει ας πάει στο σπίτι του. Κι αυτός και ο Αντιδήμαρχος του κ. Λεβεντέρης. Ας μας αποδείξουν ότι αξίζει να βρίσκονται σε αυτή τη θέση, αλλά με έργα όχι με λόγια.

Εμείς θέλουμε να έχουμε μία καθαρή πόλη και να κυκλοφορούμε ελεύθερα στους χώρους που επιλέγουμε χωρίς τον φόβο να μας ορμήσουν τα αδέσποτα. Ας εφαρμοστούν οι νόμοι. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα.

 

Οι φθορές

Ο κάτοικος της περιοχής των Κοκκίνων κ. Αχτύπης  εστίασε στον «χαμό», που δημιουργείται από τα αδέσποτα στην περιοχή, επιρρίπτοντας επίσης ευθύνες κυρίως στον Δήμαρχο Σητείας.

Ο επί 40 έτη κάτοικος στην περιοχή των Κοκκίνων κ. Σπύρος Μυλωνάκης σημείωσε: «Στις Ινδίες έχουν τις ιερές αγελάδες, στη Σητεία έχουμε τα σκυλιά. Θύμα των ζώων έχει “πέσει” το αυτοκίνητο, του οποίου τα φρένα και το σωληνάκι του συμπλέκτη έχουν φάει». Ανέφερε και το όνομα μηχανικού της Σητείας ως μάρτυρα, ότι έχει βεβαίωση και ότι έχει γνωστοποιήσει το περιστατικό στο Δήμο.

«Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χάσει τον ύπνο τους από την φασαρία που προκαλούν τα αδέσποτα», επεσήμανε και ζήτησε να απομακρυνθούν.

Καθώς κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα και επώνυμα την άποψή του και να ενημερωθεί σφαιρικά, αλλά και είναι χρήσιμη και δημοκρατική πρακτική να αναδεικνύονται όλες οι απόψεις των αρμοδίων και αμέσως μετά τις δηλώσεις των τριών πολιτών παραθέτουμε τις θέσεις και τις απόψεις όλων όσων τα ονόματά τους αναφέρθηκαν και των εμπλεκομένων και ανταποκρίθηκαν στην επικοινωνία.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ – ΑΝΑΤΟΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς