Τελευταία Νέα

Έφυγε από κοντά μας ο ιδεολόγος και αγωνιστής από τα Ανώγεια, Τηλέμαχος Σταυρακάκης

tilemaxos staurakakis

Σήμερα Tετάρτη 27 του Γενάρη στα Ανώγεια πλήθος συγγενών, συγχωριανών, φίλων και συναγωνιστών και με σεβασμό και αστείρευτη εκτίμηση αποχαιρετήσαμε το σύντροφο Τηλέμαχο Σταυρακάκη για το στερνό του ταξίδι.

Αποχαιρετήσαμε ένα σύντροφο που η ζωή του ταυτίζεται με την πορεία του ΚΚΕ, που υπηρέτησε επί μισό και πλέον αιώνα.

Ο Τηλέμαχος πολέμησε την αστική πολιτική, όπως και αν εκφραζόταν. Άντεξε, δε λύγισε, με πολλές θυσίες σε αυτή τη μεγάλη πορεία.

Άνθρωπος βαθιά λαϊκός, έμεινε προσηλωμένος στο δίκιο του λαού και πάλεψε για αυτό με κάθε μέσο στις δοσμένες συνθήκες. Πίστευε με ζήλο πως η ζωή των ανθρώπων ομορφαίνει μόνο μέσα από τον αγώνα για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία έγινε από το Γραμματέα της Τ. Ε. Ρεθύμνου του Κ.Κ.Ε. Κωστή Σταυρουλάκη.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με σεβασμό και αστείρευτη εκτίμηση αποχαιρετούμε σήμερα το σύντροφο Τηλέμαχο για το στερνό του ταξίδι. Αποχαιρετούμε ένα σύντροφο που έθεσε, από το δικό του μετερίζι, τη δράση του στη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τα δεσμά που της επιβάλλουν οι καταπιεστές της. Το παράδειγμα της επιλογής του συντρόφου Τηλέμαχου είναι σημαντικό και διδακτικό, ακριβώς γιατί ο ίδιος είχε την επιλογή να κάνει ριζικά διαφορετικές κινήσεις για το μέλλον του. Γεννημένος σε μία εποχή που όλα μαρτυρούσαν έκδηλα τα αδιέξοδα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, στα 1931, όταν τα τύμπανα του πολέμου άρχιζαν για δεύτερη φορά να χτυπούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ο σύντροφος Τηλέμαχος είχε τη δυνατότητα εύκολα να διαλέξει μια ζωή ατομικού βολέματος, μία εντός εισαγωγικών φιλήσυχη ζωή, που θα την επέβαλε ο φόβος, που θα την ήλεγχε και θα την καθοδηγούσε. Μα πως άραγε να έμενε στο περιθώριο; Πώς να δεχόταν σιωπηλά τα έγκλημα που γίνονταν δίπλα του; Δεν το έκανε. Επέλεξε να συνταχθεί με την επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης και δεν οπισθοχώρησε μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες.

Πως θα μπορούσε να κάνει πίσω; Μεγάλωσε και γαλουχήθηκε μέσα στη φωτιά και τη στάχτη της καταστροφής των Ανωγείων τον Αύγουστο του 44, που η ανθρώπινη μνήμη δεν πρόκειται ποτέ να σβήσει. Δεν έκανε πίσω όταν μικρό παιδί μέσα στον πόλεμο, μέσα στην κατοχή, έφερνε σε πέρας με περίσσιο θάρρος μικρές και μεγάλες παραγγελίες, που του ορμήνευαν οι μεγαλύτεροι συναγωνιστές του. Δεν έκανε πίσω τα πέτρινα χρόνια των δεκαετιών του ’50 – ’60 ούτε στα χρόνια της αμερικανό-κινούμενης Χούντας.

Από το ’74 και μετά υπήρξε πρωτοπόρο στέλεχος του ΚΚΕ, αλύγιστος και ακούραστος. Πάντα παρόν στα κελεύσματα της εποχής, στον αγώνα για το δίκαιο της εργατικής τάξης και των αγροτών, στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που γεννά το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, στον αγώνα για την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού και την κοινωνική απελευθέρωση.

Ο Τηλέμαχος Σταυρακάκης είναι γέννημα του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ και οι αγώνες του τον ανέδειξαν σε πρωτοπόρο στέλεχος, το οποίο αναγνωρίζουν και εκτιμούν όλα τα Ανώγεια, δίχως να ταυτίζονται απαραίτητα με την ιδεολογία και την πολιτική του Κόμματός μας. Υπήρξε πρωτοπόρος αγωνιστής ακριβώς γιατί ήταν κομμουνιστής. Τον τίτλο αυτό, ο σύντροφος Τηλέμαχος, τον κατέκτησε σε όλα τα πεδία του αγώνα. Η ζωή του ταυτίζεται με την πορεία του ΚΚΕ, που υπηρέτησε επί μισό και πλέον αιώνα. Ο Τηλέμαχος πολέμησε την αστική πολιτική, όπως και αν εκφραζόταν. Άντεξε, δε λύγισε, με πολλές θυσίες σε αυτή τη μεγάλη πορεία. Άνθρωπος βαθιά λαϊκός, έμεινε προσηλωμένος στο δίκιο του λαού και πάλεψε για αυτό με κάθε μέσο στις δοσμένες συνθήκες. Πίστευε με ζήλο πως η ζωή των ανθρώπων ομορφαίνει μόνο μέσα από τον αγώνα για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

η ζωή του Τηλέμαχου συμπνέει και αναδεικνύει την αστείρευτη λαϊκή δύναμη και πρωτοβουλία, όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να γίνει αυτός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να παλέψει και να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν, να πάρει την εξουσία. Μπορεί σε μια φάση η πραγματικότητα και η ιστορική συνθήκη ακόμα, να δείχνει ότι τα πράγματα μένουν ακίνητα. Ο αντίπαλος να φαντάζει ανίκητος. Οι σπίθες, όμως, δε σβήνουν. Η ταξική πάλη δε σταματά. Στα σκαμπανεβάσματα αυτά της πάλης ο σύντροφος Τηλέμαχος αποτελούσε σταθερή πηγή αντίστασης του Κόμματος στα Ανώγεια. Σύμβολο αγωνιστικής δράσης και ανιδιοτέλειας.

Είναι γνωστή η αποφασιστική συμβολή του συντρόφου Τηλέμαχου στην υπεράσπιση του κόμματος, στην υπεράσπιση του σοσιαλισμού, στα δύσκολα χρόνια των αντεπαναστατικών ανατροπών ’90-’91. Γνώριζε το δηλητήριο που έφερνε μαζί της η λεγόμενη ανανέωση. Τότε που για δεύτερη φορά μετά το 1968 επιχειρούσε να αλώσει το Κόμμα από τα μέσα, ώστε το ΚΚΕ να μεταλλαχτεί και να εγκαταλείψει την ταξική πάλη. Τα στελέχη, που πρωτοστάτησαν σε αυτή την επίθεση τότε, μέχρι πρότινος είχαν πιάσει στασίδι στις υπουργικές καρέκλες. Και όσοι δεν πήραν χαρτοφυλάκιο ή αποσχίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ το παίζουν αριστερή αντιπολίτευση, ότι τάχα διαφωνούν με τη γραμμή της συγκυβέρνησης, για να μπερδεύουν τους εργαζόμενους και τους αγρότες, να σκορπούν σύγχυση και αυταπάτες.

Σύντροφε Τηλέμαχε,

«οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει», όπως έλεγε και ο σύντροφος Χαρίλαος. Το ΚΚΕ έμπειρο και ατσαλωμένο είναι αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή, για να φουντώσει η σπορά, να δώσει καρπούς. Ένα ισχυρό ΚΚΕ που πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, για τη δημιουργία της λαϊκής στρατιάς που αντιστέκεται και διεκδικεί την εξουσία. Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι όταν υπάρχει μια πρωτοπορία, έτοιμη και αποφασισμένη, τότε η λαϊκή ανταπόκριση θα έρθει. Αυτό το ΚΚΕ χρειάζεται ο λαός και αυτό το ΚΚΕ, με τα γνωστά του σύμβολα του, το πρόγραμμα και τις αρχές του να είσαι σίγουρος ότι το αστικό πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να το βάλει στο χέρι.

Στην οικογένειά σου, που χάνει έναν καλό σύζυγο και πατέρα, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Είμαστε βέβαιοι ότι τα παιδιά και τα εγγόνια σου θα τιμήσουν με τη στάση τους τις παρακαταθήκες σου. Όλοι εμείς, που συνεχίζουμε τον αγώνα μέσα σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, υποσχόμαστε να βαδίσουμε αποφασιστικά για να εκπληρώσει η εργατική τάξη την ιστορική της αποστολή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Τηλέμαχε

Ρέθυμνο 27 Γενάρη 2016

Δείτε επίσης!

Ηράκλειο – Κατέληξε από κορονοϊό ηλικιωμένη από οίκο ευγηρίας – Στους 339 οι νεκροί

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ελλάδα, καθώς κατέληξε από τις επιπτώσεις …

Τρεις οι νεκροί από την κακοκαιρία – Σε Θεσσαλία και Κεφαλονιά οι μεγαλύτερες καταστροφές

Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος που είχε κηρυχθεί αγνοούμενος – Αγνοείται ακόμη μια 43χρονη Τρεις νεκρούς, μία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize