Τελευταία Νέα

Έφηβη βιβλιοφάγος Κρητικιά με 22.000 φίλους στο instagram!

Χωρίς αμφιβολία τα smartphone και οι εφαρμογές που τα συνοδεύουν έχουν αλλάξει ριζικά τις ζωές μας τα τελευταία χρόνια. Ανεβάζουμε φωτογραφίες και σκέψεις μας στο twitter, το facebook, το instagram για να τις μοιραστούμε με χιλιάδες άλλους ανθρώπους από όλο τον κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα. Σ’ αυτή τη συγκυρία πολλοί νέοι – κυρίως- χρησιμοποιούν τις εφαρμογές για να προβάλλουν τον εαυτό τους, τα σωματικά τους προσόντα και να κερδίσουν απίστευτα πολλά χρήματα μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Στον αχανή κόσμο του διαδικτύου όμως,υπάρχει μία 16χρονη Κρητικιά, η οποία χρησιμοποιεί τις εφαρμογές με τρόπο κάπως ασυνήθιστο και απρόσμενο για την ηλικία της. Η Θωμαή Τέλλιου, μαθήτρια στο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, δεν φωτογραφίζει τον εαυτό της, το μανικιούρ, το μέικαπ ή τα ρούχα της. Δεν ανεβάζει σέλφι, ούτε περνάει ώρες μπροστά στον καθρέφτη για να βρει την κατάλληλη πόζα. “Ειδικά αυτό με τον καθρέφτη δεν το είχα ποτέ”, λέει στο neakriti.gr σ’ ένα διάλειμμα από την ασταμάτητη και τόσο επίπονη προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Συζητάει για τα βιβλία με 22.000 (!) φίλους

Η Θωμαή δημιούργησε το λογαριασμό “lannistersbooks” στο instagram όπου ανεβάζει τα βιβλία που διαβάζει και τα συζητάει γι’ αυτά με 22.000 (!) φίλους απ’ όλο τον κόσμο. “Ανέκαθεν μου άρεσε να διαβάζω βιβλία. Όμως, η αγάπη μου για το διάβασμα κορυφώθηκε όταν ήμουν 11 χρόνων, όταν διάβασα για το πρώτη φορά τα βιβλία της σειράς του Harry Potter”, αναφέρει στη σύντομη κουβέντα που είχαμε μαζί της. Και συνεχίζει “Τα βιβλία αποτελούν ενα τεράστιο μέρος της ζωής μου, οποτε όταν δημιούργησα για πρώτη φορά λογαριασμό στο Instagram ξεκίνησα να φωτογραφίζω τα βιβλία και να ανεβάζω τις φωτογραφίες”.

Οι φωτογραφίες με τα βιβλία που ανεβάζει έχουν 1200 -1600 like, ενώ συζητάει και ανταλλάσσει απόψεις με φίλους από όλο τον κόσμο.
Η 16χρονη Κρητικιά που έκανε το διάβασμα… πάθος

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται το χόμπι της 16χρονης μαθήτριας στην Ελλάδα που λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της είναι συστηματικοί αναγνώστες, την Θωμαή δε φαίνεται να την νοιάζουν ιδιαίτερα οι αριθμοί. Μόνο οι λέξεις και οι σελίδες, τα εξώφυλλα, οι συγγραφείς και οι περιλήψεις στο οπισθόφυλλο. Πώς επιλέγει όμως τα βιβλία που θα διαβάσει;

“Κυρίως απο συστάσεις φίλων και απο Booktubers (Youtubers, των οποίων το κανάλι ειναι αφιερωμένο στα βιβλία). Άλλες φορές επιλέγω τα βιβλία που διαβάζω εκείνη την περίοδο είτε βιβλία που εχω πρόσφατα αγοράσει. Ενώ, κάποιες φορές η επιλογή γίνεται τυχαία. Στο instagram όμως, προσπαθώ να ανεβάζω βιβλία τα οποία έχουν ωραίο εξώφυλλο, οποτε επιλέγω πάντα το πιο ωραίο”.

Στην ερώτηση πόσα βιβλία διαβάζει κάθε εβδομάδα περίπου, απαντάει “το ρεκόρ μου εινα 5 βιβλία και οφείλω να ομολογήσω πως ειμαι αρκετά υπερήφανη για αυτο μου το κατόρθωμα. Όμως, τωρα λόγω μαθημάτων ούτε ενα”. Η λογοτεχνία ως ένα ακόμα θύμα των πανελλαδικών, λοιπόν.
Τα καλύτερα βιβλία

Καθώς μιλάμε για το αγαπημένο της θέμα, τα βιβλία, οι απαντήσεις βγαίνουν άμεσα και αβίαστα. Το αγαπημένο της βιβλίο και αυτό που προτείνει σε όλους να διαβάσουν είναι “Η κλέφτρα των βιβλίων” του Μάρκους Ζούζακ, το οποίο θεωρεί και “αρκετά αξιόλογο”. Το αγαπημένο της είδος λογοτεχνίας είναι η επιστημονική και ιστορική φαντασία (Fantasy YA, historical fiction ).

Στην τελευταία ερώτηση, αν προτιμάει τα χάρτινα ή τα ηλεκτρονικά βιβλία, λέει “σίγουρα η αξία του χάρτινου βιβλίου ειναι αναντικατάστατη, ωστόσο υπάρχουν φορές που λόγω της αγωνίας μου για την εξέλιξη της πλοκής, το διαβάζω διαδικτυακά όταν δεν το εχω ή δεν ειναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Επίσης, συνήθως διαβάζω στο tablet, διότι μπορω να το χρησιμοποιήσω χωρίς να εχω ανοιχτό το φως”. Παρόλα αυτα όμως της αρέσουν και οι βόλτες στα “συμβατικά βιβλιοπωλεία, καθώς τα ενισχύω”.

Φεύγοντας μας είπε σχετικά με τις σπουδές που θα ήθελε να κάνει “δεν εχω αποφασίσει ακόμα, αλλα η ομάδα προσανατολισμού που ανήκω ειναι οι επιστήμες υγείας. Σίγουρα όμως ό,τι και να κάνω η αγάπη μου για τα βιβλία δεν θα σβήσει ποτέ”.

Κι εμείς δεν έχουμε παρά να της ευχηθούμε να έχει στη φοιτητική και τη μετέπειτα ζωή της, επιτυχία ανάλογη με αυτή που έχει στο ψηφιακό κόσμο!

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Νέα Κρήτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς