Επάνφερε στη ζωή τα.. Κουτσουνικά της Αρετούσας από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου

Η Αικατερίνη Γιαβρίδη είναι μία εικαστικός από την Αθήνα που έχει αγαπήσει ιδιαίτερα την Κρήτη. Μέσα από τους στίχους του Ερωτόκριτου γνώρισε την Κουτσούνα, την κρητική εκδοχή της κούκλας, την οποία μας συστήνει χάρις τις χειροποίητες δημιουργίες της.

koutsounes aikaterini giavridi aretousa erotokritos (1)

Μέσα από τους στίχους του Ερωτόκριτου γνώρισε την Κουτσούνα, την κρητική εκδοχή της κούκλας, την οποία μας συστήνει χάρη στις χειροποίητες δημιουργίες της, είναι η Αικατερίνη Γιαβρίδη, η εικαστικός από την Αθήνα που έχει αγαπήσει ιδιαίτερα την Κρήτη.

“όντεν’ ανεθρέφεμου και κοπελιά ελογόμου, παιχνίδια και κουτσουνικά, πάντα έβανα στο νου μου”.

koutsounes aikaterini giavridi aretousa erotokritos (3)

Είναι ο στίχος 975 από το πρώτο μέρος του Ερωτόκριτου και είναι η πρώτη φορά που γίνεται η αναφορά στη λέξη κουτσουνικά μέσα από τα λόγια της Αρετούσας. Η Αικατερίνη Γιαβρίδη, εικαστικός, φέρνει στη ζωή αυτές τις ρομαντικές εποχές, οπότε και η μάνα έφτιαχνε την κουτσούνα για να παίξει η κόρη της και να μάθει στη μητρότητα, ενώ λάμβανε από τη νονά την πρώτη της κούκλα.

koutsounes aikaterini giavridi aretousa erotokritos (4)

Σε ηλικία δώδεκα ετών, στην ενετική Κρήτη, δώριζαν στο κορίτσι μια κουτσούνα ντυμένη νυφούλα η οποία φυλάσσονταν με όλα τα προικιά του κοριτσιού μέχρι να έρθει η ώρα του γάμου της. Ακόμη και σήμερα οι μεγαλύτερες γιαγιάδες καλούν τις εγγονές: “κουτσούνα μου”, αφού και οι ίδιες μικρές έπαιζαν με τις κουτσούνες τους.

Οι αρχαίες πλαγγόνες, από το πλαταγώ, δηλαδή κάνω θόρυβο, αφού ήταν πήλινες τότε οι κούκλες και κρεμόντουσαν στην κούνια για να πάει εκεί το κακό, έγιναν στη συνέχεια κόρες από τους κοροπλάστες που επιβίωσαν μέχρι το Βυζάντιο.

koutsounes aikaterini giavridi aretousa erotokritos (5)

koutsounes aikaterini giavridi aretousa erotokritos (6)

Μετά… ήρθε το πλαστικό και παρότι θεωρείται άφθαρτο στο χρόνο, εν τέλει όλα έφθειραν, ακόμη και ο γάμος. Τις κουτσούνες λοιπόν επανέφερε στη ζωή η Αικατερίνη Γιαβρίδη και με αυτές κοιμούνται οι μαθητές της κι ας μην είναι τέλειες, γιατί τις έφτιαξαν με τα χέρια τους και είναι μαλακές.

Στη Φορτέτζα Ρεθύμνου στην ατομική της έκθεση Κούκλες και Πρόσωπα, η εικαστικός έχει πολλά ακόμα να μοιραστεί μαζί μας.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

koutsounes aikaterini giavridi aretousa erotokritos (7)

koutsounes aikaterini giavridi aretousa erotokritos (2)

 

Έκθεση εικαστικών

Ήταν πάντα τα παιχνίδια απλά παιχνίδια ή είχαν και άλλες ιδιότητες και δυνάμεις ;
Ποιες οι συνήθειες των ανθρώπων απέναντι σε ότι έμοιαζε στον άνθρωπο; Και τι έχει να μας πει ο Βιτσέντζος Κορνάρος για το θέμα αλήθεια; Η ατομική έκθεση της εικαστικού θα μας δώσει απαντήσεις .
Η εικαστικός  Αικατερίνη Κ.Γιαβρίδη σας προσκαλεί στην ατομική της έκθεση  με θέμα  ‘’Κούκλες και Πρόσωπα ‘’.  Αφορά την ιστορία της ελληνικής παραδοσιακής κούκλας και τη σύγχρονη χρήση της.

Η έκθεση πραγματοποιείται στη Φορτέτσα (Ρέθυμνο)στην Αίθουσα Πυροβολικού. Από  2 ως 15 Αυγούστου. Οι  ώρες για το κοινό είναι  12:00-14:00 και 18:00-00:00.

Στο χώρο  θα λειτουργεί καθημερινά δωρεάν παιδικό εργαστήρι.

aikaterini giavridi atomiki ekthesi koukles kai prosopa

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς