Έρχονται συλλαλητήρια και απεργίες από τους εργαζόμενους στην Υγεία

syenor diamartiria

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου και συνολικά στην υγεία- πρόνοια σε όλη τη χώρα είναι δραματική και επικίνδυνη για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, με συνέπεια συνεχίζει τη δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των πολυιατρείων, των ιδρυμάτων πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων, στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που προωθείται διαχρονικά και ενιαία σε όλα τα κράτη της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια, με ή χωρίς δημοσιονομικό χρέος, είτε είναι στο ευρώ είτε όχι.

Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα κακής διαχείριση, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά είναι μέτρα που απορρέουν από συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ΕΕ. Μέτρα που ξεκινούν από το γεγονός ότι η υγεία των λαϊκών οικογενειών  έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, που πουλιέται για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων με αποτέλεσμα να μεταφέρεται όλο και περισσότερο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στις πλάτες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών  που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, σε πλήρη εφαρμογή της λογικής της ανταποδοτικότητας.

Αυτές οι πολιτικές είναι η αιτία που οδήγησαν και το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου:

σε δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και την «προσαρμογή» της λειτουργίας του σαν επιχείρησης Α.Ε., με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού σε συνδυασμό με όσο το δυνατό λιγότερο, φθηνότερο και ευέλικτο προσωπικό. Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου για το 2015 είναι χαμηλότερος κατά πολύ. Από τα 6 εκατ. που προβλέπονται η μέχρι σήμερα χρηματοδότηση είναι κάτω από το μισό ( 2.700 περίπου). Δηλαδή προϋπολογισμός χρεοκοπίας. Μόνο τα χρέη του Νοσοκομείου για το 2015 είναι γύρω στα 3,500 εκατ. €. Υπάρχει καθημερινή νομική πίεση στην οικονομική  υπηρεσία από τους προμηθευτές για να εισπράξουν τα οφειλόμενα. (Τα ανεξόφλητα τιμολόγια μέχρι 31/12/2014 είναι περίπου 1,5 εκ ευρώ)

σε μη αντικατάσταση όσων αποχωρούν λόγω σύνταξης, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η απάνθρωπη εντατικοποίηση της εργασίας, στα όρια των αντοχών των εργαζομένων. Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις αντί να το στελεχώνουν με μόνιμο προσωπικό επιλέγουν τις σχέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους επικουρικούς, παλιότερα τα STAGE,  τώρα με μπλοκάκι,ΕΣΠΑ και μέσω Voucher.   Η αδυναμία χορήγησης ρεπό και αδειών, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα εντέλλεσθε για επί πλέον απλήρωτες εφημερίες των γιατρών,  η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών (όπως στη τεχνική υπηρεσία, την καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση), είναι ο κανόνας. Κλονίζεται άμεσα, ακόμη και η ικανότητά του νοσοκομείου για  διασφάλιση της αποτελεσματικής εφημέρευσης για όλο το μήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν λειτουργεί πλέον Ουρολογική κλινική τρία κρεβάτια στην ΜΕΘ, το ένα από τα δυο  χειρουργικά τραπέζια, τα μαγειρεία, το ένα από τα δυο πλυντήρια για το πλύσιμο των σεντονιών, υπολειτουργεί το φυσιοθεραπευτικό κλπ.

σε στέγνωμα του Νοσοκομείου από υλικά και φάρμακα εξαναγκάζοντας τους νοσηλευόμενους να  τα φέρνουν από το σπίτι τους .

σε λειτουργία  το Νοσοκομείο με κριτήρια επιχειρηματικού κέρδους που σημαίνει πως μπορεί και να  κλείσει αν σαν επιχείρηση δεν θα είναι «βιώσιμο».   

Σε σταθερή κι καθημερινή επιδείνωση της λειτουργικότητας και αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού. Επιδιώκουν μεθοδευμένα οι ασθενείς όλο και περισσότερο να αναζητούν υπηρεσίες σε άλλα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων.

Αυτές οι πολιτικές είναι: που γενικότερα αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ανασφάλιστους, χωρίς  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έρμαια της εκμετάλλευσης των ιδιωτικών κέντρων αλλά και θύματα της «φιλανθρωπίας» των κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων που στήνουν Δήμοι και ΜΚΟ, πουλώντας «προστασία!» με μηδαμινές παροχές σε εξαθλιωμένους πάσχοντες.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, τους άνεργους, στους φτωχούς αγρότες και ΕΒΕ, στους νέους και τις γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα, και τους καλούμε να συναντηθούμε όλοι μαζί στο δρόμο του αγώνα, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συμμαχίας με την οργάνωση στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις γειτονιές. Να  δοκιμάσουμε την πιο αποτελεσματική επιλογή που ως σήμερα είναι παροπλισμένη και αναξιοποίητη. Να επιλέξουμε δηλαδή μαζικά το δρόμο που οδηγεί σε καθολική σύγκρουση με αυτή την πολιτικη. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, για να επιβάλουμε ένα ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, αποκλειστικά δημόσιο, με δωρεάν και καθολικές παροχές υγείας – πρόνοιας για το λαό χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μόνο σε ένα τέτοιο σύστημα θα διασφαλισθεί ότι  και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου θα λειτουργεί για να καλύπτει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και όχι τα κέρδη των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.  

 Αγωνιστικά Διεκδικούμε :

Άμεση και γενναία χρηματοδότηση από το Δημόσιο προϋπολογισμό για να υπάρξει επανεκκίνηση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και του Ρεθεμνιώτικου Λαού. Όλοι οι ασθενείς να εξετάζονται και να περιθάλπονται χωρίς καμία προϋπόθεση ή οικονομική επιβάρυνση.

Την κάλυψη των αναγκών με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση προτεραιότητα να δοθεί στην κάλυψη των 117 κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, έτσι που οι βάρδιες να καλύπτονται επαρκώς και με αποτελεσματικότητα. Να ολοκληρωθούν οι μεταθέσεις των ενδιαφερόμενων εργαζομένων, και να ενταχθούν μόνιμα στην δύναμη του νοσοκομείου.

Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού έτσι που να λειτουργούν όλα τα τμήματα που προβλέπει ο οργανισμός του Νοσοκομείου, με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, με επαναλειτουργία της ουρολογικής κλινικής, με ανάπτυξη  όλων των χειρουργικών κρεβατιών, πρόσληψη φυσιοθεραπευτών για τη σωστή στελέχωση και λειτουργία του φυσιοθεραπευτηρίου, κοινωνικών λειτουργών για την επαναλειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας,  πρόσληψη προσωπικού εστίασης και μαγείρων για την επαναλειτουργία των μαγειρείων. Αναγκαία, επίσης κρίνεται και η πρόσληψη ηλεκτρονικών για την συντήρηση των υπολογιστών, οδηγών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νοσοκομείου και κυρίως της αιμοδοσίας και της τεχνικής υπηρεσίας. Πρόσληψη θυρωρών, καθαριστριών, βοηθών θαλάμων, τραυματιοφορέων, προσωπικού καθαριστηρίων κλπ.

Παράλληλα, άμεση απομάκρυνση των συνεργείων και των εργολάβων με ταυτόχρονη μονιμοποίηση του προσωπικού που απασχολείται σ’ αυτούς.

 

Ανάκτηση όλων των μισθολογικών και των συντάξιμων απωλειών που είχαμε από το 2009 και μετά. Άμεση καταβολή όλων των μέχρι σήμερα δεδουλευμένων υπερωριών, νυχτερινών, σαββατοκύριακων και αργιών (έχουν καταβληθεί μόνο οι 4 από τους 9 μήνες). Να πάρει το προσωπικό τα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειες. Εφημερία γιατρών όλες τις ημέρες του μήνα απ’ όλες τις ειδικότητες, με άμεση πληρωμή των εφημεριών χωρίς να γίνονται περικοπές.

Δημόσια δωρεάν πρόσβαση σε παροχές σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και δωρεάν φάρμακα για όλους. Κατάργηση των ενταλμάτων που εκκρεμούν για διαβίβαση στην εφορία για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και δεν είχαν να πληρώσουν.. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους. Κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.

 

Επίσης, σε διαρκή υποβάθμιση βρίσκονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Νομό μας, ο ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας. Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει είναι απόρροια των πολιτικών της ΕΕ και των έως τώρα ελληνικών κυβερνήσεων.

 

Οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό, εξοπλιστικά μέσα, αναλώσιμα υλικά έχουν φέρει τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε οριακή κατάσταση. Κοντά στα παλιά προβλήματα συνεχώς προστίθενται και νέα.

 

Κλείνοντας, θεωρούμε ότι τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην υγεία δε λύνονται με ασπιρίνες. Σήμερα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για αναμονή.  Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά αύριο Τρίτη 6 Οκτώβρη στις 11:00 πμ. στην  παγκρήτια κινητοποίηση και την παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια.

Να κλιμακώσουμε τον αγώνα και να τον συντονίσουμε με τα σωματεία και τους επικουρικούς εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων της χώρας.

Χρειάζεται άμεσα να οργανωθεί η πάλη για να εμποδιστούν τα μέτρα που σχεδιάζουν και άμεσα θα επιχειρήσουν να ψηφίσουν.

Με συζητήσεις, με μαζικές διαδικασίες, με Γενικές συνελεύσεις συσκέψεις, με συγκεντρώσεις, σε κάθε νοσοκομείο, να παρθούν άμεσα αποφάσεις συμμετοχής σε δυναμικά ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ στα μέσα του Οκτώβρη, σε κάθε πόλη. Τα συλλαλητήρια, να αποτελέσουν σταθμό για την κλιμάκωση του αγώνα, με την προετοιμασία και πρόταση για Πανεργατική-Πανελλαδική απεργία στις αρχες του  Νοέμβρη.

Να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας αιφνιδιάσει, να μας βρει απροετοίμαστους, ανήμπορους. Να μη δοθεί η δυνατότητα στις δυνάμεις που πάνε μαζί με τη κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία, που με την απουσία δράσης και οργάνωσης χαρίζουν τη δύναμη μας στον αντίπαλο, να υπονομεύσουν τους αγώνες μας. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!      

Από τον Γιώργο Δαμιανάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize