Έμπνευση, έκφραση και ενθάρρυνση με τη “Ρητορική στο Σχολείο„

ritoriki sxoleio seminario (3)ritoriki sxoleio seminario (2) ritoriki sxoleio seminario (1)

Δημιουργικότητα, αισιοδοξία, πρωτοτυπία, συνεργασία, χαρά, αλληλεπίδραση, ενδιαφέρον, καλλιέργεια της φαντασίας. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά με τα οποία αποτίμησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές το

σεμινάριο/βιωματικό εργαστήριο με θέμα :

«Η τέχνη της επιχειρηματολογίας: από την εύρεση στην απόδοση επιχειρημάτων»

που συνδιοργάνωσαν η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου κα Α. Καψάσκη και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και προσκεκλημένη επιμορφώτρια την κα. Φωτεινή Εγγλέζου, Διδάκτορα στη Διδακτική της Γλώσσας και Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης για την προώθηση της Ρητορικής στη Εκπαίδευση. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13-2-2015 και την Κυριακή 14-2-2015 στην αίθουσα του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου (Μαρκέλου και Σάθα, στο κτήριο του Πειραματικού Λυκείου).

Η διοργάνωση του σεμιναρίου αποσκοπούσε στη συνάντηση των μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία όλης της Κρήτης που ανήκουν στο Δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων και σχολείων για την προώθηση της ρητορικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: «Η ρητορική στο Σχολείο». Σκοπός του δικτύου, το οποίο αποτελεί προσπάθεια οργάνωσης και συστηματοποίησης των δράσεων που εντάσσουν τις μεθόδους της ρητορικής στην εκπαίδευση, είναι η συνεργασία Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ανάπτυξη σκέψης και λόγου των μαθητών, την καλλιέργεια της επιχειρηματολογίας και τη συμμετοχή των μαθητών σε αγώνες ρητορικής.

Η ρητορική, με καθαρά παιδαγωγική διάσταση, προάγει το ουσιαστικό «διαλέγεσθαι» που προϋποθέτει ενεργητική ακρόαση, ελεύθερη έκφραση και συμμετοχή, αγωγή του προφορικού λόγου, και διαμορφώνει τις στάσεις και συμπεριφορές των μαθητών-αυριανών πολιτών απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα.  Έτσι η ένταξη των μεθόδων της Ρητορικής στο σχολικό πρόγραμμα συμβάλλει στη διαμόρφωση της έννοιας του ενεργού πολίτη, γιατί ενισχύει την καλλιέργεια επικοινωνιακών και εκφραστικών δεξιοτήτων και ασκεί την κριτική, δημιουργική και αφαιρετική σκέψη των μαθητών.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο με την καθοδήγηση της κας Εγγλέζου, δημιουργικής εμψυχώτριας, εκτός από τη θεωρητική κατάρτιση εξοικειώθηκαν με τα ρητορικά αγωνίσματα της εκφραστικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου και προτρεπτικού λόγου και με ποικίλα γλωσσικά επιχειρηματολογικά παιχνίδια. Η αίθουσα για δύο μέρες μετατράπηκε σε ένα «ζωντανό» εργαστήρι χαράς, συνεργασίας και επικοινωνίας των εκπαιδευόμενων, ενδυνάμωσης της προφορικής έκφρασης, ενεργοποίησης και δημιουργικής συμμετοχής, απελευθέρωσης της φαντασίας και της παιγνιώδους διάθεσης, παραγωγής πολλών και πρωτότυπων ιδεών. Επιτεύχθηκε, επομένως, ο στόχος του σεμιναρίου για την ανάδειξη της παιδαγωγικής διάστασης της ρητορικής και της ένταξης και προώθηση της ως μεθόδου διδασκαλίας στο σύγχρονο σχολείο.

Οι διοργανωτές του σεμιναρίου ευχαριστούν θερμά εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν και ανυπομονούν για την επόμενη συνάντησή τους.

Ευχαριστούν θερμά, επίσης, το Ξενοδοχείο Olympic για τη φιλοξενία της κας Φωτεινής Εγγλέζου.

Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου

Αγγ. Καψάσκη

Το Δ.Σ Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

ritoriki sxoleio seminario (4)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize