Σε πρώτη προτεραιότητα τίθενται από την πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης αλλά και τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι  λίστες “Μπόργιανς” με τα 10.000 ΑΦΜ καταθετών στην UBS το 2006 και το 2008 που φτάνουν το συνολικό ποσό των 6,5 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η δημοσιοποίηση παραλαβής της λίστας θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς που γνωρίζουν ότι τα στοιχεία τους θα διασταυρωθούν σύντομα, να εμφανιστούν αυτοβούλως στις αρχές για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, όταν ήδη υφίσταται νομικό πλαίσιο φορολογικής αμνήστευσης το οποίο μάλιστα θα ενισχυθεί. Το πρωί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο οικονομικός Εισαγγελέας, Παν. Αθανασίου, οι Εισαγγελείς που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας, για τη συμφωνία με τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, Ελένη Τουλουπάκη και Ι. Δραγάτσης, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς  Γ. Βασιλειάδης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών.

Ενίσχυση

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, όσον αφορά το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης και ο οικονομικός Εισαγγελέας ζήτησε ενίσχυση στο έργο του. Το αίτημα έγινε δεκτό και δόθηκε εντολή να του παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια, για την έρευνα της υπόθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα τοποθετηθεί κι άλλος επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας για να συνδράμει τους ήδη υπάρχοντες και εξειδικευμένο προσωπικό.   Αποφασίστηκε επίσης να γίνονται τακτικές συναντήσεις της εν λόγω ομάδας που χειρίζεται την υπόθεση “Μπόργιανς” μία φορά την εβδομάδα, με στόχο τον όσο  το δυνατό καλύτερο συντονισμό, αλλά και την επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων.

Τεράστια ποσά

Η λίστα που παρέλαβε την περασμένη βδομάδα η ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνει πάνω από 10.0000 ΑΦΜ Ελλήνων με καταθέσεις συνολικού ύψους 6,5 δις στο εξωτερικό.Η διαδικασία ταυτοποίησης των ΑΦΜ με πρόσωπα είναι μια σχετικά σύντομη και εύκολη δουλειά, όπως έλεγαν δικαστικές πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των καταθέσεων υπάρχουν ποσά όπως 50 εκατομμύρια ευρώ, 48 εκατ. ευρώ, 16 εκατ. ευρώ, 14 εκατ. ευρώ και εκατοντάδες με ποσά έως 2 εκατ. ευρώ.

Την άμεση και ταχύτατη διερεύνηση της λίστας «Μπόργιανς», που περιλαμβάνει περίπου 10.000 καταθέτες στην τράπεζα UBS το 2006 και το 2008, οι καταθέσεις των οποίων ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ, δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εκτίμηση αλλά κυρίως «ελπίδα» του υπουργείου και των συναρμόδιων για τη διερεύνησή της θεσμών και οργάνων είναι ότι η δημοσιοποίηση παραλαβής της λίστας θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να εμφανιστούν αυτοβούλως στις αρχές για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, εκμεταλλευόμενοι και το υπάρχον νομικό πλαίσιο φορολογικής αμνήστευσης, το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τη συμμετοχή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, των εισαγγελέων που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας για τη συμφωνία με τη Ρηνανία-Βεστφαλία (Ελένη Τουλουπάκη και Ιωάννη Δραγάτση), τον γ.γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γ. Βασιλειάδη, υπηρεσιακών παραγόντων της Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των οικονομικών εισαγγελέων και αναμένεται άμεσα να τοποθετηθεί και άλλος επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό για να συνδράμουν τους υπάρχοντες. Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνονται τακτικές συναντήσεις της ομάδας.

Η λίστα παρελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα και περιλαμβάνει πάνω από 10.000 Ελληνες με καταθέσεις συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», η διαδικασία ταυτοποίησης των 10.000 ΑΦΜ που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι τυπική και μπορεί να ολοκληρωθεί ταχύτατα. Τα αποτελέσματα της διασταύρωσης αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται αρκετές καταθέσεις που κυμαίνονται από 14 έως και 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες οι καταθέσεις ποσών μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ.