Τι πραγματικά συμβαίνει στη Λιβύη – Οι φυλές μεταξύ τους την αποκαλούν «ζωντανή κόλαση»

Η άτυπη σύνοδος της Μάλτας με αντικείμενο την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση οδήγησε στην απόφαση, σε συνέχεια της συμφωνίας Ιταλίας-Λιβύης, να συνεργαστεί με την αφρικανική χώρα ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Ωστόσο, η Λιβύη είναι μια χώρα στην οποία μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των φυλών, ενώ οι οργανώσεις αρωγής περιγράφουν την εκεί κατάσταση ως «ζωντανή κόλαση» για παιδιά και αμάχους.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν δέκα προτεραιότητες όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη, απ’ όπου αναχωρούν 9 στους 10 Αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία.

Μεταξύ αυτών, όπως σημειώνεται είναι «να σπάσουν το οικονομικό μοντέλο» των διακινητών, να ασφαλίσουν τα σύνορα της χώρας και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες που έχουν αποκλειστεί εκεί, με τη δημιουργία καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών, με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, υπάρχει «άμεση επαφή με τις φυλές της νότιας Λιβύης που μέχρι σήμερα συνεργάζονταν με τους διακινητές και κέρδιζαν 5-6 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα χάρη σ’ αυτό. Όλα αυτά συνιστούν μια εξαιρετικά θετική ένδειξη. Το αν θα είναι αρκετή, θα το δείξει ο χρόνος».

Ωστόσο δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις «υποχρεώσεις» που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι απέναντι στις νομαδικές φυλές.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, είναι αδύνατον να περιοριστούν οι ροές των μεταναστών που μπαίνουν στη Λιβύη από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής χωρίς τη συμβολή αυτών των φυλών που ελέγχουν μεγάλο μέρος των οδών πρόσβασης.

«Να σώσουμε ζωές»

Με επιχείρημα τους 4,5 χιλιάδες θανάτους στα νερά της Μεσογείου, μόνο τον τελευταίο χρόνο η ηγεσία της Ε.Ε. συμφώνησε να υιοθετήσει μεταξύ άλλων και τη συμφωνία της Ιταλίας με τη Λιβύη για εκπαίδευση της ακτοφυλακής της αφρικανικής χώρας και προσφορά ιατροφαρμακευτικής βοήθειας για τους καταυλισμούς.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι τα σχέδια της Ε.Ε. στοχεύουν να μειώσουν «τις απώλειες ζωών στη θάλασσα και στην έρημο», ενώ η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «πάιρνει σχήμα» το ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό σχέδιο ανησυχεί πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που φοβούνται ότι οι μετανάστες θα πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης στη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί «με πλήρη σεβασμό» στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων επεμβάσεις στα πλοία των διακινητών, αλλά και «εθελοντικούς επαναπατρισμούς» για όσους πρόσφυγες και μετανάστες αποασίσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

«Ζωντανή κόλαση»

Η βρετανική οργάνωση Save the Children (Σώστε τα Παιδιά) υποστηρίζει ότι το να στείλεις πίσω στη Λιβύη αιτούντες άσυλο και πολύ περισσότερο μικρά παιδιά, όχι απλώς δεν είναι λύση, αλλά είναι σαν να τους ρίχνεις σε «μια ζωντανή κόλαση».

Η γαλλική οργάνωση SOS Mediterranee (SOS Μεσόγειος) αναφέρει ότι έφηβοι πρόσφυγες έχουν περιγράψει σκαιότατη συμπεριφορά εναντίον τους από τους Λίβυους. «Μας πυροβολούσαν σαν να ήμασταν σκυλιά», υποστήριξε ένα 17χρονος από τη Γουινέα.

Στη Λιβύη, χώρα διαιρεμένη από παραστρατιωτικές οργανώσεις και φυλές, και με μια κυβέρνηση που έχει μεν τη στήριξη του ΟΗΕ, αλλά δεν μπρεί να ελέγξει παρά μόνο τα παράλια της χώρας, τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα για την εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου που να προσομοιάζει έστω με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Η οργάνωση Human Rights Watch κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον «ανεύθυνη», ότων προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα έξω από τα εδάφη της.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κυριολεκτικά θα μπορούσαν να ορίσουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο για χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται ή χρησιμοποιούν τη Λιβύη ως πέρασμα», σύμφωνα με τον Τζάστιν Φόρσαϊθ, υποδιευθυντή της UNICEF.

Ενώ ο γενικός διευθυντής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Αρτζάν Έχενκαμπ, ανέφερε ότι τα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη είναι «επικίνδυνα πολυπληθή».

Επίσης, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζαΐντ Ράντ Αλ Χουσεΐν, θύμισε ότι είναι «θεμέλιος λίθος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαίου για τους πρόσφυγες» να μην στέλνεις ανθρώπους πίσω σε χώρες όπου κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια, διώξεις ή απειλές κατά της ζωής τους.

Δείτε επίσης!

ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας – Μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο;

Επίσης, η ανακήρυξη ΑΟΖ και με την Αίγυπτο ουσιαστικά θα «κλειδώσει» το τουρκολυβικό σύμφωνο και …

«Κλείδωσε» ο καθορισμός ΑΟΖ με την Ιταλία – Υπογράφουν συμφωνία Δένδιας – Ντι Μάιο

Την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία θα υπογράψει σήμερα το μεσημέρι ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize