Τελευταία Νέα

Τα γιορτινά έθιμα στην Κρήτη – Το ρόδι, η ασκελετούρα, η πέτρα και η.. μπουγάτσα

Η πέτρα στο σπίτι, το σπάσιμο του ροδιού και της «ασκελετούρας»  και η καλή χέρα είναι τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα που διατηρούνται ακόμα και στις ημέρες μας στη δυτική Κρήτη.

Κάθε πρωί Πρωτοχρονιάς κυρίως στα χωριά , μόλις χτυπήσει η «πρώτη καμπάνα», μικροί  και  μεγάλοι  σηκώνονται  και  κάνουν  τρεις φορές το σταυρό τους, και χωρίς να μιλήσουν, παίρνουν  από μια πέτρα ο καθένας τους, όσο μεγαλύτερη μπορούν, και την φέρνουν  μέσα στο σπίτι.

Η ελπίδα, κυρίως παλιά, ήταν ότι όσο βαριά είναι η πέτρα τόσο χρυσάφι εύχονταν να μπει μέσα στο σπιτικό Το  βάρος της να φέρει χαρά γαλήνη και ευτυχία. Σήμερα η πρώτη ευχή είναι να είναι όλοι καλά και να σμίγουν κάθε γιορτή.

Το «σκυλοκρέμμυδο» ή «κρεμμύδα» ή «ασκελετούρα» είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Φυτρώνει άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι.

Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει ουσία , που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Ακόμα και να το βγάλεις από τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη.

Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι’ αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν την ασκελετούρα στα σπίτια τους.

Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6ο αιώνα  αλλά σήμερα τείνει να εγκαταλειφθεί παρά το γεγονός ότι διατηρείται σε πολλά σημεία και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν ασκελετούρες .

Η καλή χέρα είναι ένα ακόμα παραδοσιακό έθιμο της δυτικής Κρήτης.

Σήμερα συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που δίνει συνήθως ο παππούς, η γιαγιά, ο νονός στο παιδί. Παλαιότερα η καλή χέρα ήταν ένα γλύκισμα, ή κάποιο γλυκό παρασκεύασμα.

 

Το έθιμο της μπουγάτσας

Στο Ηράκλειο έχει καθιερωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες η κατανάλωση μπουγάτσας την Πρωτοχρονιά. Τόνοι μπουγάτσας πωλούνται με τυρί αλλά κυρίως κρέμα στα μπουγατσατζίδικα της πόλης.

Οι παραδόσεις σχετικά με τη ρίζα του εθίμου είναι πολλές και οι απόψεις διίστανται στις πηγές. Άλλοι ισχυρίζονται ότι έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία στην Κρήτη και άλλοι ότι «κρατάει» από τις εποχές όταν οι ξενύχτηδες χαρτοπαίκτες γύριζαν στο σπίτι τους νωρίς τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς και για να γλυκάνουν την οικογένειά τους αγόραζαν μπουγάτσα.

Το μόνο σίγουρο είναι η ιστορία. Και η ιστορία είναι συνδεδεμένη με τα μπουγατσατζίδικα που άνοιξαν σε όλη την Κρήτη το 1922 με την έλευση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Όπως και να ‘χει τα μπουγατσατζίδικα που βρίσκονται στην πλατεία των Λιονταριών είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την μπουγάτσα τους. Εξαιρετική μπουγάτσα βρίσκει βέβαια οποιοσδήποτε σε όλο το Ηράκλειο αλλά και στα Χανιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς