Σενάριο “σαλαμοποίησης” της αξιολόγησης προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια με το ΔΝΤ και τα μέτρα “βλέπουν” -σύμφωνα με πληροφορίες -στην Κυβέρνηση να εξελίσσεται, με πρωτοβουλία που αναμένουν και από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Το σενάριο αυτό επί της ουσίας αποσκοπεί στο να κυλήσουν οι οριστικές αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που ευοδωθεί το σενάριο αυτό, η μισή αξιολόγηση θα κλείσει τώρα, με χρηματοδότηση της χώρας και μετακύληση των δύσκολων μέτρων και αποφάσεων για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Αυτό θα εξυπηρετούσε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός μεταξύ ΔΝΤ- Θεσμών και σε αυτή τη φάση να επιτραπεί στο Ταμείο να δηλώσει “πάσο” και να παραμείνει τεχνικός σύμβουλος, ως έγινε και στην προηγούμενη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, εφ’ όσον υιοθετηθεί ως “το μη χείρον…” θα δρομολογηθούν διαδικασίες ανάλογες με εκείνες της πρώτης αξιολόγησης, με συμφωνία σε ενα μεγάλο μέρος των εκκρεμοτήτων που θα συνοδεύεται με εκταμιεύσεις ικανές να καλυφθούν οι ανάγκες αποπληρωμής των μεγάλων λήξεων του Απριλίου και του Ιουλίου. Το υπόλοιπο των εκταμιεύσεων θα ολοκληρωθεί όταν λήξουν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά το ίδιο “σχέδιο” και εν αναμονή πρωτοβουλίας της Κομισιόν, το σενάριο αυτό προβλέπει: σταδιακή χρηματοδότηση και υλοποίηση των μέτρων.

Με δεδομένο οτι το ΔΝΤ περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να υποστηριχθεί η έμμεση νομιμοποίηση της παρατεταμένης συνέχιση της παρουσίας του εν αναμονή των τελικών αποφάσεων.

Σε σχετικό ενδεχόμενο αναφέρθηκε νωρίτερα εμμέσως και ο Νίκος Παππάς δηλώνοντας πως αναμένεται παρέμβαση Γιούνκερ και πως η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει με την παραμονή του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Άλλες κυβερνητικές πηγές ωστόσο, επέμεναν πως “σενάριο τεμαχισμού” της αξιολόγησης, δεν υπάρχει.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Κουμουνδούρου για την αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός, απερχόμενος, εμφανίστηκε πεπεισμένος, ότι η “αβεβαιότητα με την αξιολόγηση, θα τελειώσει”.