Πού κολυμπούν ακόμα μινωικές χελώνες; – Ζουν μόνο μέσα στις στέρνες του παλατιού! – video

Ο μινωικός πολιτισμός δεν άνθισε μόνο στη περιοχή της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων. Σε ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της Κρήτης, νοτιανατολικά της Σητείας και εκτός τουριστικής εμβέλειας, στέκονται τα ερείπια ενός ακόμα μινωικού ανακτόρου, που ίσως είναι το λιγότερο φημισμένο.

Πρόκειται για το παλάτι της Ζάκρου, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1961 ασύλητο και με το θησαυροφυλάκιό του άθικτο. Κτίστηκε περίπου το 1900 π.Χ. σε σημαντικό στρατηγικό σημείο και προφανώς ήταν το μινωικό διοικητικό κέντρο της Ανατολικής Κρήτης.

Η ευρύτερη περιοχή της Ζάκρου είναι γεμάτη από στέρνες με λιμνάζοντα νερά και πηγάδια. Συμπτωματικά όμως χελώνες ζουν μόνο μέσα στις στέρνες του παλατιού. Οι επιστήμονες, παραξενεμένοι από το φαινόμενο, εκτίμησαν ότι οι… ανακτορικές χελώνες ανήκουν σε σπάνιο είδος που πιθανόν έχει επιβιώσει από τη μινωική εποχή!

Παλάτι με λαβύρινθο σαν της Κνωσσού

Το πολυτελές ανάκτορο της Ζάκρου (έκτασης 8.000 τετραγωνικών μέτρων) ήταν κτισμένο στην έξοδο του «Φαραγγιού των νεκρών» – ένα επιβλητικό φαράγγι με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και απότομες πλευρές γεμάτες από βραχοσπηλιές, όπου οι κάτοικοι της προμινωικής και μινωικής εποχής έθαβαν τους νεκρούς τους. Διέθετε λαβύρινθο όμοιο με της Κνωσού και της Φαιστού και από την κεντρική αυλή του ξεκινούσε δρόμος που οδηγούσε στο προστατευμένο, ασφαλές λιμάνι της Κάτω Ζάκρου.

Δείτε επίσης!

Σητεία – Μεταφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης στην ομώνυμη Ιερά Μονή στον Τράχηλα

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 και ώρα 5:00 μ.μ. θα γίνει η καθιερωμένη μεταφορά της …

Σητεία – Όταν οι πολίτες δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς νερού, εντείνεται το πρόβλημα της λειτουργίας της ΔΕΥΑΣ

Με αρκετά θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize