Τελευταία Νέα

Ο Ρεθεμνιώτης Μανώλης Σκαλίδης μιλά για το «Stent for life» και τη σωτηρία από τα εμφράγματα

Πώς αντιμετωπίζεται το έμφραγμα, ποιοι παράγονται το πυροδοτούν, ποιες ηλικίες κινδυνεύουν περισσότερο και τι πρέπει να κάνουμε όταν ένας δικός μας άνθρωπος υποστεί έμφραγμα;

Για το θέμα μιλά στην “Π” ο ρεθυμνιώτης Μανόλης Σκαλίδης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας – Αιμοδυναμικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αντιπρόεδρος Ομάδας Εργασίας Αιμοδυναμικής και Επεμβατικής Καρδιολογίας και μέλος Task Force για την αντιμετώπιση του εμφράγματος στην Ελλάδα, ο οποίος εξηγεί γιατί είναι σημαντικό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “stent for life” που υλοποιείται στο ΠΑΓΝΗ, για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών.

– Πόσοι Κρητικοί παθαίνουν έμφραγμα κάθε χρόνο, ποια είναι η αναλογία ανδρών γυναικών και ποιες οι συνηθέστερες ηλικίες;

“Εχουμε αναλύσει τα δεδομένα μιας πενταετίας (2010-2014) και σύμφωνα με αυτά περίπου 1200 Κρητικοί παθαίνουν οξύ έμφραγμα καθε χρόνο ή διαφορετικά 170/ 100.000 πληθυσμού. Με δεδομένο όμως ότι η συχνότητα αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας, η επίπτωση της πάθησης ειναι 150/100.000 πληθυσμού για τις ηλικίες 40-50 ετών και 320/100.000 πληθυσμού για τις ηλικίες 50-60 ετών και 390/100.000 πληθυσμού για τις ηλικίες 60-70 ετών. Η αναλογία ανδρών/γυναικών ειναι 3/1”.

– Ποιοι παράγοντες κινδύνου πυροδοτούν το έμφραγμα;

“Κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη), οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου σε πρώιμη ηλικία (πρώτου βαθμού συγγενής με νόσο πριν τα 55 για τους άνδρες και πριν τα 65 για τις γυναίκες), ψυχικό stress, παχυσαρκία και έλλειψη σωματικής άσκησης”.

– Γιατί σήμερα βλέπουμε πολλούς νέους ανθρώπους με εμφράγματα;

“Δυστυχώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα σχετίζονται με το κατα κεφαλήν εισόδημα και το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας στην οποία ζούμε. Η ποιότητα της διατροφής, ο ελεύθερος χρόνος για άσκηση, ο προληπτικός έλεγχος αλλά και η συμμόρφωση σε φαρμακευτικές μακροχρόνιες και με σχετικό κόστος (για τα σημερινα δεδομένα) θεραπείες δεν αποτελούν προτεραιότητα και παραγκωνίζονται από το άγχος της κάλυψης των βασικών καθημερινών αναγκών”.

– Πώς αντιμετωπίζεται το έμφραγμα και κυρίως, πώς προλαμβάνεται;

“Εμφραγμα είναι η νέκρωση ενός τμήματος της καρδιάς που οφείλεται σε απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας και ολοκληρώνεται μέσα σε 12 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η θεραπεία βασίζεται κυρίως στην όσο το δυνατόν ταχύτερη διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας που γίνεται με καρδιακό καθετηριασμό και στεφανιαία παρέμβαση (αγγειοπλαστική). Η καθυστέρηση στη διάνοιξη οδηγεί σε μεγαλύτερη νέκρωση της καρδιάς και περισσότερους θανάτους. Υπάρχει και ένας τύπος εμφράγματος που η κατάσταση δεν είναι θέμα ωρών αλλά και πάλι η οριστική αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει σε μερικά 24ωρα ανάλογα με την περίπτωση”.

– Γιατί είναι σημαντικό το ευρωπαικό πρόγραμμα που υλοποιείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο;

“Η διαπίστωση ότι σε πολλά μέρη της Ευρώπης η αντιμετώπιση των ασθενών με έμφραγμα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή οδήγησε στη δημιουργία του πανευρωπαϊκού προγράμματος Stent for Life (αγγειοπλαστική που σώζει ζωές), που έχει στόχο τη δημιουργία οργανωμένων δικτύων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών με έμφραγμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 

• Ενημέρωση των ασθενών για εγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων του εμφράγματος και αναζήτηση αμεσης ιατρικής βοήθειας. Πόνος στο θώρακα που διαρκεί πάνω από 10 λεπτά, δύσπνοια, λιποθυμία ή λιποθυμική τάση πρέπει να οδηγούν σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας το ταχύτερο δυνατόν. Και προσοχή, καλέστε ασθενοφόρο ή τουλάχιστον μην ειστε εσείς ο οδηγός κατά τη μεταφορά.

• Οργάνωση των υγειονομικών μονάδων για άμεση διάγνωση (εάν είναι δυνατόν και μέσα στο ασθενοφόρο) και τάχιστη μεταφορά (εντός 2 ωρών) σε εξιδεικευμένο κέντρο με δυνατότητα διενέργειας στεφανιαίας παρέμβασης (αγγειοπλαστικής).

• Τη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων με λειτουργία επι 24ωρου βάσεως και για 7 ημέρες την εβδομάδα για τη αντιμετώπιση αυτών των ασθενών”.

– Πώς προχωρά η οργάνωση του δικτύου;

“Στο ΠαΓΝΗ υπάρχει και λειτουργεί το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο με αυτά τα χαρακτηριστικά (24ωρη λειτουργία επί εβδομαδιαίας βάσης) και καλύπτει ολη την 7η Υγειονομική Περιφέρεια. Επιπλέον εδώ και μερικούς μήνες έχει αρχίσει να οργανώνεται σε επίπεδο νομού Ηρακλείου δίκτυο για άμεση μεταφορά αυτών των ασθενών από τα περιφερειακά ιατρεία, τα κέντρα υγείας, απο το Βενιζελειο Νοσοκομείο αλλά και από οποιαδήποτε υγειονομική μονάδα, δημόσια ή ιδιωτική. Τα εως τώρα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά και ο επόμενος στόχος είναι η οργάνωση δικτύων για την κάλυψη και των υπολοίπων νομών.

Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν οτι σώζονται ανθρώπινες ζωές σε καθημερινή βάση καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να υποστηριχθεί και να επεκταθεί το πρόγραμμα. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα βέβαια (ανάγκες σε προσωπικό, σε κλίνες σε ασθενοφόρα κα) αλλα θέλω να πιστεύω οτι δεν θα υπάρξει κανείς που να μη βοηθήσει στην επίλυσή τους.

Συνοψίζοντας θέλω να τονίσω ότι ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να οδηγούν σε άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για να οδηγηθεί κάποιος στην ταχύτερη και καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος”.

Άννα Κωνσταντουλάκη – ΠΑΤΡΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς