Τελευταία Νέα

Οι Έλληνες έχασαν περιουσία μισού τρισ. στα χρόνια της κρίσης!

Μπορεί να μέσα στα περίπου 7 χρόνια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, η ελληνική οικονομία να επέστρεψε το 2016 στα επίπεδα του 2003, καθώς το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, αλλά η περιουσία των Ελλήνων συνολικά υπέστη απώλειες σχεδόν μισού τρισ., δηλαδή 587 δισ. ευρώ!

Ακούγεται απίστευτο, αφού ολόκληρο το ελληνικό χρέος είναι κοντά στα 315 δισ., ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, μέσα στα χρόνια της κρίσης εξαϋλώθηκαν περιουσίες Ελλήνων συνολικής αξίας 587 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της έκθεσης δημοσιεύει το Βήμα Ανάπτυξη και με βάση τα στοιχεία του ινστιτούτου μελετών της ελβετικής τράπεζας, που εξετάζει την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν κατά μέσο όρο 71.766 δολάρια (67.703 ευρώ), καθώς η μέση αξία της περιουσίας τους από τα 175.335 δολάρια (165.410 ευρώ) το 2007, υποχώρησε κατά 41% ως το 2016 στα 103.569 δολάρια (97.706 ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, αποτέλεσε ένα ισχυρό αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου (negative wealth effect) για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες.

Με βάση τους υπολογισμούς του γερμανικού κολοσσού Allianz, η μεσαία τάξη της χώρας μας αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ.

Δείτε επίσης!

Αίγυπτος – Ο στρατός σκότωσε 10 τρομοκράτες

Ο αιγυπτιακός στρατός απώθησε την Κυριακή «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον υποδομών των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιφέρεια …

Η Μπαρτσελόνα ίσως δώσει 5 εκ. ευρώ για τερματοφύλακα της 7ης κατηγορίας Αγγλίας

Η Μπαρτσελόνα ετοιμάζεται να καταρρίψει ξανά την ποδοσφαιρική λογική και να δώσει εκατομμύρια για έναν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize