Ξεκίνησαν.. αστικές καλλιέργειες στο Ηράκλειο!

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι αστοί δημιουργούν περβόλια μέσα στην πόλη. Φυτεύουν στους κήπους και στις βεράντες τους ζαρζαβατικά, και όχι μόνο, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να καλύψουν μέρος του χαμένου τους εισοδήματος. Εξάλλου, όπως λέει και ο Ρον Φίνλεϊ, «καλλιεργώντας τη δική σας τροφή είναι σαν να τυπώνετε τα δικά σας χρήματα»…

Παράγοντας μόνοι μας την τροφή μας, έχουμε επιπλέον την πολυτέλεια να γνωρίζουμε τι τρώμε. Να ξέρουμε στα σίγουρα αν πρόκειται για βιολογικό προϊόν ή μη. Στη δεύτερη περίπτωση, τουλάχιστον, ξέρουμε εάν και πότε πρέπει να φαγωθεί αυτό που έχει παραχθεί με τη βοήθεια φυτοφαρμάκων.

Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι, μέσα στις πόλεις, το έδαφος είναι “παρθένο”, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πολλά-πολλά για να αποδώσει η όποια μη εντατική καλλιέργεια. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του συμπολίτη που φυτεύει τα τελευταία χρόνια τις σαλάτες του στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην περιοχή Άνω Μασταμπάς Ηρακλείου. Όπως μας είχε πει, 50 χρόνια πριν η περιοχή ήταν γεμάτη με αμπέλια. Το χώμα ήταν καλό, έγινε όμως ακόμα καλύτερο από την παρατεταμένη αγρανάπαυση…

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τη διαφοροποίηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων στην εποχή των μνημονίων, το 1ο ΙΕΚ Ηρακλείου αποφάσισε να κάνει κάτι χρήσιμο. Χρήσιμο και πρακτικό. Διοργάνωσε ημερίδα με θέμα “Αστικές καλλιέργειες – καλές πρακτικές”, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο σαββατοκύριακο στο Πειραματικό Σχολείο Ηρακλείου.

Αρχικά η διευθύντρια του ΙΕΚ Έρικα Κορνηλάκη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, τη σκοπιμότητα και τις προοπτικές του σεμιναρίου. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Κορνάρος παρουσίασε μια γενική εικόνα του θέματος με έξυπνες και καινοτόμες ιδέες αστικής καλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολούθησε ο Γιώργος Βλοντάκης, ειδικός στο θέμα των μικρών λαχανόκηπων, για το οποίο μάλιστα έχει γράψει και βιβλίο

. Πραγματοποίησε ομιλία με θέμα “Δημιουργία μικρών οικολογικών λαχανόκηπων (εγκατάσταση, λίπανση, φυτοπροστασία)” και έδωσε το στίγμα τού ολοένα και αυξανόμενου ενδιαφέροντος για καλλιέργειες σπιτικές, χωρίς τοξικές ουσίες και με ντόπιους σπόρους.

Στο βήμα είχε σειρά ο Δημήτρης Πετράκης, που μίλησε για “Εναλλακτικές καλλιέργειες, φυτοφάρμακα, κρητική διατροφή” με συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών πάνω στην τοξικότητα των φυτοφαρμάκων, τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς και την προσέγγισή του για την κρητική διατροφή, που ήταν μοναδική. Ήδη το ενδιαφέρον είχε φτάσει στο κατακόρυφο.

Η σκυτάλη παραδόθηκε στον Μιχάλη Μανιαδάκη, που ανέπτυξε την πραγματικά μοναδική δραστηριότητα “Το περιβόλι στην πόλη”. Οι παριστάμενοι διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι η επαφή με το φυτικό κόσμο δεν είναι πολυτέλεια μόνο των κατοίκων των χωριών, αλλά και της πόλης, χάρη στους αστικούς λαχανόκηπους.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Λευτέρης Κοσμάς, ο οποίος μύησε το κοινό στην έννοια της “κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας”. Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει μια άλλη διάσταση του εμπορίου τροφίμων, όπου παραγωγοί και καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Τον επίλογο της πρώτης ημέρας ανέλαβε ο Μανόλης Παπαδημητρόπουλος με το μαγικό “πιθάρι κομποστοποίησης”, το οποίο κατασκευάζεται σε παραδοσιακό εργαστήρι με το φημισμένο κρητικό πυλό στο Θραψανό και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υλικά για την αποδόμηση οικιακών υπολειμμάτων τροφών και την παραγωγή φυσικού υγρού λιπάσματος.

Την επόμενη ημέρα, το ενδιαφέρον του κοινού είχε εκτοξευτεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως από τις 10 το πρωί το κοινό επανήλθε στο αμφιθέατρο του Πειραματικού, αναζητώντας νέες γεωργικές ιδέες και γεωπονικές συμβουλές. Η γεωπόνος Ιωάννα Διαλυνά κέντρισε κατευθείαν το ενδιαφέρον, όταν μιλώντας για τη “βιολογική καλλιέργεια στην πράξη”, μετέφερε την προσωπική εμπειρία της στην καλλιέργεια πατάτας. Βιολογικά φάρμακα, λιπάσματα, ζιζάνια, οργώματα, ασθένειες και ψεκασμοί ήταν μερικά από αυτά που ακούσαμε και που έδωσαν το στίγμα από το μακρινό ίσως παρελθόν των γεωργών παππούδων μας.

Τέλος, ο Γεώργιος Τσαγκατάκη πραγματοποίησε ομιλία με θέμα “Η χρήση των ενεργών μικροοργανισμών στην αστική γεωργία και κηποτεχνία”. Όπως μας είπε ο χημικός Ιωάννης Τσαγκατάκης, για την εισήγηση και την εμπειρία του από την παρακολούθηση της διημερίδας, «αυτοί είναι μύκητες σαν και αυτούς της παραγωγής ζυμούμενων προϊόντων, όπως το γιαούρτι και το ψωμί, και είναι εντυπωσιακοί για τη δραστικότητά τους εναντίον, χωρίς υπερβολή, όλων των ασθενειών, με εφαρμογές ακόμη και στην κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Και το πιο απίθανο; Κάνουν και για… σφηνάκι!

Η προσωπική εμπειρία μου – πιστεύω και των υπολοίπων που παρακολούθησαν τη διημερίδα – ήταν μοναδική. Οι διαλέξεις ήταν τόσο ζωντανές, που σε έστελναν κατευθείαν στη μητέρα γη για το ξεκίνημα νέων αγροτικών δραστηριοτήτων, ακόμη και από ανθρώπους όπως τον γράφοντα, που τις αγνοούν. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους».

Πρακτικές εφαρμογές και εξαίσιος μπουφές

Ο καλύτερος επίλογος ήταν η ζωντανή συζήτηση που έγινε πάνω σε δύο πρακτικές εφαρμογές: α) Ο κ. Βλοντάκης αναφέρθηκε στα μυστικά του χώματος, που αποτελεί ένα ζωντανό υπόστρωμα για τις καλλιέργειές μας, δείχνοντας παράλληλα απλές αναλύσεις εδάφους (κιτ). β) Ο κ. Κορνάρος έδειξε πώς κατασκευάζεται ένας οικιακός κομποστοποιητής, ώστε οι παριστάμενοι να μπορούν να εξασφαλίζουν δωρεάν εδαφοβελτιωτικό για τα φυτά τους. Η λήξη των εργασιών της διημερίδας προέβλεπε έναν εξαίσιο μπουφέ, που είχαν προετοιμάσει οι σπουδαστές του Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων του 1ου Δημόσιου ΙΕΚ Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Νέα Κρήτη

Δείτε επίσης!

Κρήτη – Μεγάλη επιτυχία για το Δημόσιο ΙΕΚ

Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα από την είδηση που ανέφερε στη στήλη ο Διευθυντής του Δημοσίου ΙΕΚ …

Το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου θα δέχεται νέες αιτήσεις εγγραφής έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 για τα παρακάτω τμήματα

Γ΄ Φάση Εγγραφών για υποψηφίους που δεν υπέβαλαν ηλεκτρονική δήλωση Ενημερώνουμε ότι ξεκινάει η Γ΄ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize