Τελευταία Νέα

Μέρες αγάπης στο γηροκομείο του Ρεθύμνου – Μαθητές τους είπαν τα κάλαντα!

Μέρες αγάπης και χαράς στο γηροκομείο Ρεθύμνου μιας και τις μέρες των εορτών οι επισκέψεις εθελοντών δε σταματούν. Πώς να αισθανθούν μοναξιά οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου όταν έχουν ο ένας τον άλλο συντροφιά και ασταμάτητα δέχονται επισκέψεις από φορείς, συλλόγους, ενορίες, ΚΑΠΗ,  μεμονωμένους εθελοντές πολίτες αλλά και σχολεία.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου έκανα και εγώ μια πρωινή επίσκεψη και συνάντησα δύο σχολεία που ήρθαν για να πουν τα κάλαντα στους ηλικιωμένους αλλά και να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους δώσουν λίγη χαρά και ανθρωπιά. Αρχικά ήρθε το 1ο Δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου και στη συνέχεια το Πειραματικό Γυμνάσιο, που μαθαίνω πως επισκέπτεται συχνά το γηροκομείο και τα παιδιά έχουν αναπτύξει ήδη σχέσεις με τους ηλικιωμένους, βρίσκοντας κοινούς γνωστούς ή λέγοντας παλιές ιστορίες οι γεραιότεροι, στους νέους. Μάλιστα, το Πειραματικό Γυμνάσιο έφερε σαν δώρο σήμερα ένα ημερολόγιο που δημιούργησαν με έμπνευση τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών που φέρουν στις πλάτες μια ολόκληρη ζωή με γεγονότα.

Οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου, παρά τα προβλήματα υγείας που έχουν ως τρίτη ηλικία, παραμένουν με όρεξη για συντροφιά και επικοινωνία. Μόλις πέρασε λίγη ώρα επικοινωνίας της νέας γενιάς με την παλαιότερη, οι ηλικιωμένοι προσπαθώντας να ευχαριστήσουν τα παιδιά για τις όμορφες στιγμές παρέας που τους προσέφεραν, ξεκίνησαν τις μαντινάδες και τα τραγούδια.

Κάποιες μαντινάδες που ακούσαμε:

  • Ένα καλό ΄καμε ο Θεός, που ΄στειλε τα νιάτα,

Κι ήρθαν τα γεράματα, και τα ‘κανε σαλάτα

 

  • Ράδιο τηλεγράφημα, έχεις στην κάμερά σου,

Κι ακούγονται γλυκές μιλιές, μέσα από την καρδιά σου

 

  • Όντε περνώ απ’ το στενό, βγαίνε και ‘συ στη πόρτα,

Αλλιώς δεν ξανακάνω μπλιο, στη γειτονιά σου βόλτα

Χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος σχολιάζει : «Όλα τα έχουμε, δε μας λείπει τίποτα, μόνο υγεία», χαριτολογώντας

Η κ. Ζωή Μπριλάκη, πρόεδρος του γηροκομείου προσπάθησε να εξηγήσει στα παιδιά και στους καθηγητές το πόση ζωή και χαρά δίνει ο εθελοντισμός σε αυτούς τους ανθρώπους ενώ η Στέλλα Χαριτάκη, κοινωνική λειτουργός, εξήγησε στα παιδιά και στους καθηγητές το πόσο σημαντικό είναι για αυτή την ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού  να έρχεται σε επαφή με τα παιδιά, έστω και με την παρουσία τους διότι αυτή είναι μια προσφορά αγάπης για αυτούς.

Το γηροκομείο φιλοξενεί 34 ηλικιωμένους εκ των οποίων οι εννέα είναι άντρες. Αυτό το διάστημα το γηροκομείο κατάφερε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα φροντίδας 12 ατόμων εκτός του γηροκομείου. Τρεις φορές την εβδομάδα παρέχουν  νοσηλευτική φροντίδα αλλά και ψυχολογική στήριξη και καθημερινά στέλνουν φαγητό. Αυτό ξεκίνησε τώρα λόγω της απόκτησης υπηρεσιακού αυτοκινήτου εδώ και ένα χρόνο περίπου μετά από 47 χρόνια λειτουργίας της δομής.

Στο τέλος δεν έλειψε φυσικά ο Άι Βασίλης…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς