Τελευταία Νέα

ΕΦΚΑ εισφορές 2017 – Εκτύπωση στο efka.gov.gr

Για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ απαιτείται πιστοποίηση, μέσω του συστήματος TAXISNET της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Απαραίτητοι δηλαδή είναι ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ για την πρόσβαση των ασφαλισμένων των ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών, αφορά δύο μήνες, δηλαδή στο ειδοποιητήριο ο ασφαλισμένος έχει να πληρώσει ένα ποσό εισφορά για τον Ιανουάριο και άλλο για τον Φεβρουάριο, με προθεσμία πληρωμής τις 28 Φεβρουαρίου και τις 31 Μαρτίου, αντίστοιχα.

Μετά το απόλυτο αλαλούμ που επικράτησε με τις νέες εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν στον ΕΦΚΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα λεγόμενα μπλοκάκια, και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων, εκδόθηκε τελικά η απόφαση. Για να την πάρει πίσω η κυβέρνηση προτού καν εφαρμοστεί.

Πάντως τα ραβασάκια για τις εισφορές του ΕΦΚΑ, που έχουν αρχίσει να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Φορέα, σοκάρουν τους ασφαλισμένους: χιλιάδες ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν εισφορές αυξημένες ακόμη και κατά 66% σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
Πάντως, εν αντιθέσει με όσα εξαγγέλλονταν, οι τεράστιες αυξήσεις δεν πλήττουν μόνον τα υψηλά αλλά ακόμη και τα μεσαία ή και χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είναι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ ή άλλο Ταμείο μισθωτών (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και έχουν παράλληλα μπλοκάκι, χωρίς να υπήρξαν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Αυτοί θα καταβάλλουν ουσιαστικά διπλάσιες εισφορές αφού θα πληρώσουν (εκτός των εισφορών που καταβάλλει ο εργοδότης στο ΙΚΑ) εισφορές για το 2017, με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2015 από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Το εισόδημα θα εντοπιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και με βάση αυτό θα βγουν τα ραβασάκια για τους μισθωτούς του ΙΚΑ ή άλλων Ταμείων που έχουν και μπλοκάκι.

Παράλληλα, εξετάζεται να διορθωθεί η βάση υπολογισμού των εισφορών για όσους έχουν μπλοκάκι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και είναι σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς μπορεί για μια χρονιά να πήραν μεγάλο ποσό ενισχύσεων και να κληθούν να πληρώσουν υψηλή εισφορά.

Πάντως χθες, λίγες μέρες μετά την τελική ανακοίνωση για τις εισφορές και την ημέρα που άνοιξε η ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, υπήρξε κυβερνητική διαρροή για ακύρωση της ρύθμισης για τα μπλοκάκια.

Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, που επικαλείται η Καθημερινή του Σαββάτου, μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών, οπότε το αλαλούμ και η αβεβαιότητα προβλέπεται να συνεχιστούν.

 

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Αλλάζει άρδην η πολιτική τουριστικής προβολής του δήμου

Σε επανασχεδιασμό δράσης και εφαρμογή σχεδίων συμβατών με την νέα πραγματικότητα της επικείμενης ύφεσης και …

Μέσα στον Ιούνιο ξεκινούν οι Πανελλαδικές – Όλες οι αλλαγές και στις προαγωγικές – Θεσπίζεται “βάση μετεγγραφής” στα ΑΕΙ

Η υπουργός Παιδείας πρόσθεσε πως οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου – Οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize