Τελευταία Νέα

Αγωνιούν οι γονείς ΑμεΑ για τις θεραπείες των παιδιών τους – Παγκρήτια διαμαρτυρία των θεραπευτών ειδικής αγωγής στο Ρέθυμνο

Παγκρήτια παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο Ρέθυμνο θεραπευτές ειδικής αγωγής με τη συμπαράσταση γονέων και μελών του σωματείου ΑμεΑ με αφορμή τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Δεκέμβρη που τινάζει στον αέρα τις θεραπείες χιλιάδων παιδιών και εφήβων ανά την Κρήτη. Η αναστάτωση είναι εύλογη με την αγωνία των γονιών να μετατρέπεται σε οργή γιατί δε θα μπορούν να προσφέρουν τις ζωτικής σημασίας θεραπείες στα παιδιά τους και καλούν την κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί στην πράξη η εν λόγω τροπολογία.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για την θεραπεία των παιδιών τους θεωρούν ότι θα κληθούν να βάλουν σύντομα οι γονείς ανήλικων παιδιών με ειδικές ανάγκες, αφού με νόμο του περασμένου Δεκέμβρη, καλούνται οι θεραπευτές ειδικής αγωγής να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που δε φαίνεται να επιθυμούν οι θεραπευτές, ενώ αν τελικά υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις, η θεραπεία των παιδιών θα υποβαθμιστεί, γιατί κατά πάσα πιθανότητα τότε θα αναγκαστούν στις συνεδρίες να δέχονται δύο ή και τρία παιδιά ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο Γαβριήλ Τσουντάνης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων – κηδεμόνων και φίλων των μαθητών του ειδικού σχολείου Ρεθύμνου.

Οι διαμαρτυρόμενοι σήμερα στον χώρο μπροστά από το δημαρχείο Ρεθύμνου, υπογράμμισαν ότι αυτή η απόφαση αφορά χιλιάδες παιδιά ανά την Κρήτη και 200 χιλιάδες ανά την Ελλάδα.

Αυτό που τονίζει η Δανάη Ιωαννίδη, Εργοθεραπεύτρια και εκπρόσωπος των θεραπευτών ειδικής αγωγής ανά την Κρήτη, είναι ότι δεν είναι δυνατό εξαρχής να γνωρίζει κάποιος γονέας τι ακριβώς θεραπεία χρειάζεται το παιδί του και σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε εκ προοιμίου το υπουργείο να θέσει πλαφόν στο είδος και τον αριθμό θεραπειών ανά παιδί με αναπηρία. Ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης, με την εμπειρία του στο αναπηρικό κίνημα, εκτιμά ότι οι δρομολογούμενες αλλαγές, θα αποβούν εις βάρος της υγείας των παιδιών με την γενικότερη κατάστασή τους αντί να βελτιώνεται, να παραμένει αρχικά σταθερή και στη συνέχεια να επιδεινώνεται, όπως και η απόδοσή τους στο σχολείο και στη ζωή τους γενικότερα.

Οι θεραπευτές ειδικής αγωγής ζητούν ακρόαση από τον τον αναπληρωτή υπουργό υγείας, Παύλο Πολάκη και παράλληλη παράταση της ισχύος του τρέχοντος καθεστώτος, έως ότου με πραγματικές και όχι προσχηματικές διαπραγματεύσεις βρεθεί λύση.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

Εμείς, οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουμε τις υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ

τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών αυτών, και

ΖΗΤΑΜΕ

  • το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς των συμβάσεων “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016

 

  • να μη συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της ‘Ειδικής Αγωγής’

 

  • παράταση στο ισχύον καθεστώς μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για 6 τουλάχιστον μήνες

 

  • επίλυση των νομικών και θεσμικών προβλημάτων των συμβάσεων διαπραγμάτευση πραγματική και όχι προσχηματική

 

  • άμεσα ακρόαση από τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη

 

Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών

Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών

Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών-Ειδικών Παιδαγωγών

Σωματείο Λογοθεραπευτών-Λογοπεδικών Ελλάδος

Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά Εφήβους και Οικογένειες

Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς