Αγίος Νικολάος: 22 εκατ. ευρώ το φετινό πρόγραμμα έργων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης

Σε 22 εκατομμύρια ευρώ συνολικά ανέρχεται το φετινό Πρόγραμμα Έργων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Για το στίγμα που σκοπεύει να δώσει η δημοτική επιχείρηση υλοποιώντας το πρόγραμμα αυτό και τα σημαντικότερα έργα και μελέτες που δρομολογεί, μίλησαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ν. Μανόλης Καραβελάκης και ο πολιτικός μηχανικός της δημοτικής επιχείρησης Γιώργος Παπαδάκης.

 

Αναβάθμιση του βιολογικού

Είναι ένα έργο με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία για την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου Μεραμβέλου, το οποίο ύστερα από χρονοβόρες διαδικασίες, τελικά ανετέθη σε ανάδοχη κατασκευαστική εταιρεία, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση στις 5 Δεκεμβρίου. Ο εργολάβος εκπονεί την περίοδο αυτή την μελέτη εφαρμογής και έχει χρονικό περιθώριο να εγκατασταθεί και να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Με την έγκριση της μελέτης εφαρμογής θα ξεκινήσει το έργο και ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσής του έχει οριστεί σε 12 μήνες και 3 μήνες θα διαρκέσει η δοκιμαστική λειτουργία του. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη των εργασιών θα προηγηθούν εδαφοτεχνικές μελέτες, αλλά και αρχαιολογική έρευνα για τυχόν ύπαρξη αρχαίων ευρημάτων στην έκταση των 2 στρεμμάτων, όπου θα επεκταθεί η εγκατάσταση του βιολογικού.

Ο κ. Καραβελάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που θα παρεμποδίσει την ομαλή εξέλιξη και πρόοδο κατασκευής του έργου. Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι το 12μηνο αποτελεί μεν «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορεί να δοθεί και κάποια παράταση, χωρίς να ξεφύγει πολύ από τον προγραμματισμό που έχει γίνει για την παράδοση του αναβαθμισμένου πλέον βιολογικού.

 

Μονάδα ξήρανσης λυματολάσπης

Τμήμα της Μονάδας Επεξεργασίας Λυματολάσπης, που θα τη μετατρέπει απευθείας σε κομπόστ, σκοπεύει να προχωρήσει μέσα στο τρέχον έτος η ΔΕΥΑΑΝ και μάλιστα χωρίς να περιμένει άλλο, μήπως και βρεθεί χρηματοδοτική πηγή, αλλά χρηματοδοτώντας το από ιδίους πόρους. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού είναι περίπου 370.000 €.

Ο βιολογικός του Αγίου Νικολάου παράγει περίπου 1.000 τόνους λυματολάσπης ετησίως, που μέχρι σήμερα συγκεντρώνεται, χωρίς καμία επεξεργασία, πέραν της διαδικασίας αφυδάτωσης, στο βιολογικό, σε ειδικό χώρο, πλησίον του ΧΥΤΑ. Η ΔΕΥΑΑΝ είχε εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 €, την οποία είχε υποβάλει για ένταξη στο ΕΠΕΕΡΑΑ πριν 2-3 χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα… Και το αξιοσημείωτο, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, είναι ότι ενώ χρηματοδοτήθηκαν τόσοι βιολογικοί, δεν προβλέφθηκε χρηματοδότηση για τη λυματολάσπη που προκύπτει από τους βιολογικούς.

 

Αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου

Μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους αναμένεται η σχετική πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Κρήτης από το ΣΕΣ, προκειμένου η ΔΕΥΑΑΝ να υποβάλει πρόταση για την αντικατάσταση σωληνώσεων εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου του Δήμου, που είναι κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες. Η μελέτη αυτή είναι της τάξης των 900.000 €. Θα φορά αντικατάσταση κομματιών του δικτύου ύδρευσης εντός πόλεως Αγίου Νικολάου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μύλου.

Επίσης ένα κομμάτι που θα ενταχθεί είναι είτε από τις πηγές Χαλασά ή από την περιοχή των γεωτρήσεων που βρίσκονται δίπλα στην Εθνική Οδό.  Ένα κομμάτι αφορά το εξωτερικό δίκτυο του Κρούστα, από το Καθαρό Κρούστα μέχρι τη δεξαμενή ύδρευσης.  Οι αμιαντοσωλήνες θα αντικατασταθούν με σωλήνες πολυαιθυλενίου.

Για το έργο η ΔΕΥΑΑΝ έχει κάνει την προμελέτη και, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, ελπίζει ότι μέχρι να βγει η προκήρυξη από την Διαχειριστική Αρχή, η ΔΕΥΑΑΝ θα έχει ολοκληρώσει και την οριστική μελέτη, την οποία θα καταθέσει για να διεκδικήσει την απαραίτητη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

anatolh.com

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Με γρήγορους ρυθμούς η αποκατάσταση του Αμαριώτικου δρόμου

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι με γρήγορους ρυθμούς εκτελούνται …

Ρέθυμνο – 800 χιλιάδες ευρώ για τη βελτίωση δημοτικής οδοποιίας στον δήμο Αμαρίου

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός υπέγραψε σύμβαση έργου προϋπολογισμού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize