Τελευταία Νέα

Έρχονται χιονοκαταιγίδες και χιονοθύελλες στην Κρήτη

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού, λόγω μίας ψυχρής εισβολής, αναμένεται τις επόμενες ώρες  με την Κρήτη να “χτυπιέται” από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που θα περιλαμβάνουν  από χιονοκαταιγίδες και  χιονοπτώσεις μέχρι σφοδρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις.

Έρχεται κύμα ψύχους και τα χιόνια θα κατέβουν χαμηλά, με το νησί να βιώνει πολικές θερμοκρασίες ενώ την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, έτοιμος να ανταποκριθεί στα όποια προβλήματα προκύψουν.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι  φορείς  απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες να προφυλαχθούν και να μην προβούν σε άσκοπες μετακινήσεις κυρίως οι κάτοικοι  των ορεινών αλλά και απομακρυσμένων περιοχών με το κέντρο βάρους να δίνεται στους κτηνοτρόφους που θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και να προφυλάξουν τα ζώα τους.

Η Κρήτη θα χτυπηθεί περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα . Προσοχή την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο το πρωί. Την Πέμπτη ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές στα πεδινά ,ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα 300 μέτρα,” δηλώνει στο neakriti.gr ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προσθέτοντας μάλιστα ότι “Τα φαινόμενα θα είναι έντονά και θα έχουν και διάρκεια ενώ το κύριο διάστημα εκδήλωσης τους θα είναι από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι. Μάλιστα θα σημειωθούν πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στα παραθαλάσσια πεδινά αλλά και χιονοπτώσεις σε χαμηλό επίπεδο.”

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο , από τα 300 μέτρα και πάνω αναμένονται χιονοκαταιγίδες,  θα επικρατήσουν σφοδροί άνεμοι με τη μορφή χιονοθύελλας κυρίως την Πέμπτη που θα βρεθούν στις υψηλότερες τιμές τους και την Παρασκευή, επισημαίνοντας παράλληλα τις χιονοπτώσεις σε παράκτιες και πεδινές περιοχές, κατά τόπους μάλιστα έντονες.

Ενώ όλα αυτά σε συνδυασμό με τις  πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν ένα σκηνικό που θα παραπέμπει αν μη τι άλλο σε …Σιβηρία.

Όσοι πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο κυρίως το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή παρακαλούνται να ενημερώνονται τακτικά για τον καιρό για τυχόν αλλαγές που ίσως προκύψουν καθώς προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στις συγκοινωνίες ενώ ο  καιρός στο νησί φαίνεται να  βελτιώνεται σταδιακά από την  Κυριακή το βράδυ.

Παρακολουθείστε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες από τον μετεωρολόγο κ. Αρναούτογλο στην ΕΡΤ3

 

Πως να προφυλαχθούν οι πολίτες από την κακοκαιρία

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

 

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς