Άγιος Νικόλαος: Δύσκολα υλοποιήσιμη η ιδέα για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας αστέγων

Δυστοκία διαπιστώνεται, παρά την κατ’ αρχήν θετική πρόθεση του Δήμου και του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβού, προσωπικά, να παρέμβει ώστε να δημιουργήσει νέα κοινωνική δομή, στέγασης αστέγων συμπολιτών, για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι στερούνται στέγης και είτε φιλοξενούνται προσωρινά σε σπίτια φιλανθρώπων είτε αναζητούν ευκαιριακά χώρο για να κοιμούνται χωρίς όμως να έχουν βασικά μέσα ατομικής φροντίδας και περιποίησης.

Στο χθεσινό φύλλο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ δημοσιεύτηκε νέα έκκληση – πρόσκληση του Δημάρχου για εθελοντές που επιθυμούν να προσφέρουν στον τομέα αυτό, οι οποίοι καλούνται να το δηλώσουν, ώστε να προχωρήσει ο Δήμος στη μίσθωση κατοικίας, για να στεγάσει τους 2-3 ανθρώπους, για τους οποίους τον έχουν πληροφορήσει ότι έχουν ανάγκη παροχής στέγης.

Χωρίς τους εθελοντές, ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει μια τέτοια δομή και παροχή, γιατί δεν διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό και αδυνατεί να το προσλάβει, υπό τις ισχύουσες συνθήκες, εξήγησε ο κ. Ζερβός. Αλλά και με μόνο δύο εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στην αρχική πρόσκληση του Δημάρχου για να βοηθήσουν, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μια τέτοια δομή, είπε ο κ. Ζερβός, σημειώνοντας ότι χρειάζονται τουλάχιστον 5-6 εθελοντές για να ξεκινήσει, μιας και θα πρέπει να υπάρχει εναλλαγή ώστε το βάρος να μην πέσει πάνω στα λίγα αυτά άτομα μόνο αλλά και για να υπάρχει διάρκεια και προοπτική για την επιτυχή αντιμετώπιση του όλου προβλήματος.

Στην επισήμανσή μας, ότι αναγνώστες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ μας πληροφόρησαν ότι οι άστεγοι στην πόλη δεν είναι μόνο 2 ή 3 αλλά μπορεί και διπλάσιος αριθμός, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό, δεν μπορεί να δώσει εντολή για διενέργεια κοινωνικής έρευνας για κάποιους ανθρώπους, αν δεν είναι σίγουρος ότι θα έχει και τη δομή για να τους στηρίξει. Ο Δήμος, είπε, είναι διατεθειμένος να ενοικιάσει σπίτι και να τους το διαθέσει. Αλλά το ζήτημα είναι η συντήρηση, φροντίδα και καθημερινή παρακολούθηση και καθαριότητα του σπιτιού αυτού.

Επίσης ανέφερε ότι μια τέτοια δομή δεν μπορεί να υπαχθεί στον Οργανισμό Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου (ΟΚΥΔΑΝ). Εξ άλλου δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου η αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος, τόνισε. Αλλά δεν υπάρχει καν ούτε ένα συγκεκριμένο «δίκτυο εθελοντών» που να αποτελούσε «πηγή» άντλησης ανθρώπων διαθέσιμων, πρόθυμων και ικανών, να στηρίξουν τη δραστηριότητα αυτή σε οργανωμένη βάση.

Ο Δήμος λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηριζόμενο σε εθελοντές. Λόγω αδυναμίας προσλήψεων, απευθύνθηκε στους φιλάνθρωπους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους πολίτες να συνδράμουν προκειμένου να δημιουργηθεί και να στηριχθεί η δομή φιλοξενίας αστέγων. Αλλιώς δεν μπορεί να δημιουργηθεί και πολύ περισσότερο να κρατηθεί σε βάθος χρόνου, τόνισε.

Χωρίς να έχει ακόμη αποκλείσει την προοπτική αυτή, απηύθυνε και δεύτερη έκκληση, μετά την πρώτη που έκανε πριν από δυο εβδομάδες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει ίσως να κινητοποιήσει έστω και τώρα κάποιους που δεν το είχαν αρχικά πληροφορηθεί ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να βοηθήσουν. Και αν «σχηματιστεί η κρίσιμη μάζα των ανθρώπων που μπορούν επαρκώς να δραστηριοποιηθούν ώστε να λειτουργήσει η δομή αυτή», να προχωρήσει η δημοτική αρχή στην ανεύρεση κατοικίας για τη φιλοξενία αστέγων.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δείτε επίσης!

Άγιο Νικόλαο αντί για Ηράκλειο έβαλε στο πρόγραμμα κρουαζιέρων η Celestyal Cruises

Η Celestyal Cruises ανακοίνωσε τις κρουαζιέρες της για το 2021-2022 και όπως βλέπουμε έβαλε στο πρόγραμμά της …

Άγιος Νικόλαος – 25χρονος οδηγούσε φορτηγό υπό την επήρεια μέθης – Συνελήφθη από λιμενικούς

Οδηγός φορτηγού οχήματος είκοσι πέντε (25) ετών, συνελήφθη πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά από διενέργεια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize